PREDSTAVITEV PROJEKTA ZELENA AKADEMIJA: "Z jadrnico želimo otroke popeljati v center problema" (FOTO)

Koper

Na Ukmarjevem trgu v Kopru so danes predstavili projekt Green Academy - Zelena akademija, ki je namenjen ozaveščanju ljudi o zmanjševanju vplivov onesnaževanja obalnega pasu na območju koprske in ankaranske občine. Projekt, ki ga bodo izvajali s pomočjo legendarne 20-metrske jadrnice CleanSport one, ki je tekmovala na najbolj znani regati okoli sveta Volvo Ocean Race, je namenjen predvsem osnovnošolcem in dijakom. Ti bodo tudi osrednji obiskovalci te učilnice na prostem. K projektu sta že pristopili Osnovna šola Koper in Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper.

Predstavnik Zelene akademije Jure Orel (Foto: D. G.)

Orel: "Če se bo trend nadaljeval, se čez 20 let ne bomo imeli kje kopati"

Predstavnik Zelene akademije Jure Orel, ki je že od malih nog povezan z morjem in jadranjem, verjame, da se bo projekt kmalu razširil še drugod po Sloveniji, v dveh letih tudi čez mejo. Ocenjuje namreč, da ima Zelena akademija velik potencial in tudi sam začetni odziv je odličen.

"Gre za projekt ozaveščanja o problematiki onesnaževanja morja, predvsem s kosovnimi, plastičnimi odpadki. Tega je 'čudo' dosti. Skozi ta projekt želimo na dovolj zanimiv način predstaviti to problematiko, da se bo vsaj pri mladih generacijah ukoreninila dovolj globoko, da bodo to odgovornost tudi začutili. Čez 20 let se ne bomo imeli kje kopati, če bo ta trend onesnaževanja tak, kot je," nam je pojasnil na današnji predstavitvi projekta.

(Foto: D. G.)

Dosedanji odziv šol je bil odličen, s programom za šole pa bodo začeli v prihodnjem šolskem letu. Programi na eko dnevih bodo tudi prilagojeni starosti udeležencev, vse aktivnosti pa bodo brezplačne

K izvedbi programa je kot glavni sponzor prispevala tudi Luka Koper, sicer pa si Orel v prihodnje nadeja sodelovanja tako z raznimi društvi kot institucionalnimi partnerji, prisotni pa bodo tudi na raznih dogodkih kot npr. tednu mobilnosti.

Jadrnica CleanSport one (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Mogočna jadrnica kot učilnica na prostem

Konkretno bodo z 20-metrsko jadrnico, poimenovano CleanSport One, ki so jo tudi že preimenovali v "predavalnico na morju", osveščali splošno populacijo o problematiki onesnaževanja in odgovorne rabe morja. Poudarek bo na mladini, od šolarjev in dijakov do študentov, zaradi česar so že pristopili do nekaterih koprskih šol. 

Na t. i. eko dnevih bodo mladi najprej spoznavali in pomagali pri čiščenju dela morske obale, nato pa na jadrnici dobili dodatne informacije o tem, kako lahko pripomorejo k ohranjanju čistega morja. "Z jadrnico jih želimo popeljati v center problema. Tukaj gre za izkušnjo, saj z njo lažje prodremo v podzavest in tudi vtaknemo to samo odgovornost," dodaja Orel.

(Foto: D. G.)

Večino odpadkov v morju predstavlja mikroplastika, ki je ne vidimo

Kot nam je pojasnil Orel, je naše morje bolj umazano, kot mislimo, da je. "Večina teh odpadkov je pod morsko gladino. Večino odpadkov predstavlja mikroplastika, se pravi od 0,5 mm navzdol. Premalo se zavedamo, kako je morje onesnaženo in premalo se zavedamo tudi prehrambene verige, ki se na koncu potem tiče vsakega posameznika."

Ravnatelj OŠ Koper Anton Baloh (Foto: D. G.)

Baloh: "Želim si, da bi projekt trajal dlje časa"

Ravnatelj OŠ Koper Anton Baloh nam je pojasnil, da bodo v projekt vključevali otroke četrtega ali petega, morda tudi šestega razreda. "To je tista generacija v drugem triletju, ki je za tako vzgojo mogoče najprimernejša in tudi najbolj dovzetna. Ko združiš jadrnico, boj proti plastiki v morju, akcije očiščevanja obale in samo možnost užitka ob takih pogonih, kot je jadro, je to nekaj lepega. To ni nafta, to je čisto morje, šport, gibanje in zagotovo bodo uživali. In mi z njimi. Si pa želim, da bi projekt trajal dlje časa, ne samo za kakšno leto, ampak da bi se generacije lahko zvrstile."

(Foto: D. G.)

Švara: "Učenje v 'predavalnici na morju' bo lažje kot za štirimi stenami"

Nad konceptom Zelene akademije je navdušena tudi  ravnateljica Srednje ekonomske in poslovne šole Koper Breda Švara"Gre za drugačen način poučevanja, za predavalnico na morju. Verjamem, da bodo naši dijaki zadovoljni in si tudi lažje zapomnili marsikatero stvar, tako z geografskega stališča o slovenski obali kot z ekološkega vidika. Gre za izkušenjsko učenje, za katerega mislim, da ga naši dijaki danes rabijo, ne samo med štirimi stenami."

Od leve k desni: ravnatelj OŠ Koper Anton Baloh, ravnateljica Srednje ekonomske in poslovne šole Koper Breda Švara ter predstavnik Zelene akademije Jure Orel (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Šik: "Prisotnost dveh pomembnih lokalnih šol je dober znak"

Generalni pokrovitelj projekta je Luka Koper. Kot je pojasnil njen tiskovni predstavnik Sebastjan Šik, jih je prepričala predvsem vsebina. "Predstavljali smo si neke vrste učilnico na prostem, kjer bodo otroci ne le spoznavali veščine jadranja in imeli možnost sploh vstopiti na tako jadrnico, ampak se predvsem izobraževali z vidika varovanja morja." Luka Koper je podpisala dveletno pogodbo, "tudi zato, da vidimo, kako se bo projekt odvijal. Štartal bo seveda jeseni, ko začnejo šole s poukom, ampak že pristnost dveh pomembnih lokalnih koprskih šol je dober znak, da se bo projekt 'prijel'," je pojasnil Šik.

Tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik (Foto: D. G.)

V Luki Koper upajo, da bodo tudi druge šole z Obale ali drugih koncev Slovenije prepoznale pozitiven cilj Zelene akademije. "Mogoče tu na Obali vemo, kaj pomeni morje in njegovo varovanje, na drugih koncih Slovenije pa jim je to morda manj znano in bo tak pristop primeren tudi zanje," je zaključil Šik.

Jadrnica CleanSport one (Foto: D. G.)

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija