PREDALIČ PO GROZLJIVI TRAGEDIJI NA DRAGONJI: "Gre za neodgovornost matere", 10-letne deklice še niso našli (FOTO, VIDEO)

Kronika

Policisti so v četrtek zvečer iz reke Dragonje rešili 47-letno državljanko Turčije. Skupaj z otrokom je poskušala prečkati reko in tako vstopiti v Slovenijo, pri tem pa je 10-letna deklica, ki jo je imela mati na ramenih, padla v vodo in tok jo je odnesel po strugi navzdol. Čeprav so takoj začeli reševalno akcijo, otroka niso našli. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič upa, da bodo deklico našli, mater pa je označil za neodgovorno.

Božo Predalič

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Koper, so bili nekaj po 20. uri obveščeni, da je občan na Dramcu opazil skupino oseb, ki so poskušale preplavati Dragonjo in tako nezakonito prečkati mejo med Hrvaško in Slovenijo.

Na kraj so takoj napotili štiri policiste s policijske postaje Piran, zatem pa še dva vodnika službenih psov. Opazili so žensko, ki se je na sredini reke držala za drevo. Ker je na hrvaški strani na tem delu zelo težek pristop, poleg tega je reka visoka in deroča, je hrvaški varnostni organi niso mogli potegniti iz vode.

Reševanje matere z otroki.

Hrvaški policist je sicer že zabredel v reko in poskušal ženski pomagati, a sta bila zaradi deroče vode tako ženska kot policist že na koncu z močmi in se nista mogla več vrniti na breg. V reko je zato skočil še policist policijske postaje Piran, ki sta mu vodnika službenega psa zvezala sledilno vrvico okoli pasu in ga tako držala, da ga ni odneslo po strugi.

Uspelo mu je priti do ženske in hrvaškega policista, s pomočjo lestve, ki so jo medtem prinesli s hrvaške strani, pa so nato uspeli oba spraviti iz vode. Pomagal je tudi občan, ki je bil še vedno na kraju dogodka.

Žensko so gasilci odnesli do reševalnega vozila. Izkazalo se je, da je 47-letna državljanka Turčije mati dveh otrok, starih 18 in pet let, ki sta bila že na slovenski strani, njen tretji otrok, star 13 let, pa je bil še na hrvaški strani. Ker je bilo dogajanje in reševanje na mejni črti, so bili vsi vrnjeni na Hrvaško.

V nadaljnjem postopku so policisti ugotovili, da je imela mati na ramenih med prečkanjem reke še 10-letno hčer, ki je padla v vodo in jo je odnesel rečni tok. Sedem policistov, dva vodnika službenega psa in 20 gasilcev je še ponoči pregledalo območje ob reki, a je niso našli. Iskanje nadaljujejo tudi danes.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je ob robu današnjega obiska vlade na Gorenjskem izrazil upanje, da bodo pogrešano deklico našli živo. Obenem je pohvalil slovenske policiste, "ki so požrtvovalno tvegali tudi svoja življenja, da bi pomagali gospe in otrokom".

Predalič je sicer ocenil, da gre v tem primeru tudi za neodgovornost matere, ki se je v danih okoliščinah spuščala v vodo z majhnimi otroki. "Imamo zakonite mejne prehode in če bi ljudje hodili preko njih, zagotovo ne bi prihajalo do tragedij," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ben |  13 .12. 2021 ob  08: 16
Za Covidom v Sloveniji do danes umrlo 5408 oseb. In?
Prognostik |  12 .12. 2021 ob  15: 29
-1
@galeb, tebi ni važno ali jih je umrlo 1, 5 ali 100. Tebi je vse to isto! Važno da lahko tolčeš po SDS.
Prognostik |  12 .12. 2021 ob  15: 26
-2
@stiv Valjda, če bi tebe nekdo zaprl v taborišče brez sojenja in te tam fental, kako bi se ti počutil?
Stiv Rivs |  11 .12. 2021 ob  08: 00
-6
Nekoč so jih zapirali v taborišča.
Danes živimo v demokratični antifašistični Evropi in kljub temu vedno najdejo priliko za pokazat svojo demonsko naravo.
galeb |  11 .12. 2021 ob  00: 04
12
Lahko njemu pridigat o odgovornosti s polnim vampom in ritjo v toplih gatah! Mater more met človek res eno ledeno srce da ti ob takšni človeški tragediji butne ven takšne. Hladen kot špricer. Ma nej se skrije. Lahko ga je sram. Sit lačnega ne razume so pravle naše none in to je ena sita presrana rit. Škifo.
kokodek |  10 .12. 2021 ob  22: 43
tale božo ni primeren niti za sekretarja na svojem merdastem sekretu
Mimi |  10 .12. 2021 ob  21: 42
@Pjero Shriba Kako veste, da so mater na mejnem prehodu zavrnili? Od kje vam ta informacija?
Prognostik |  10 .12. 2021 ob  20: 35
-4
Ištrijan je danes dobil svojo dnevno dozo zlobe. Sedaj je kontent. In še nekaj, ti nisi noben Ištrijan, ker Ištrijane BK za SDS. Ti si Slovenec.
Martin Kacur |  10 .12. 2021 ob  19: 15
-6
delta
dobo ve kje je Dragonja. ne vem če ima še v najemu kmetijsko zemljišče od sklada v Strunjanu.
Delta |  10 .12. 2021 ob  19: 07
Božo nanka ne zna kje je Dragonja...
Ištrijan |  10 .12. 2021 ob  18: 58
11
Iluzurno bi bilo pricakovati kaj topline, sozalja, socutja,..pripadnika koalicije zlobe in mracnjastva!
Pjero Shriba |  10 .12. 2021 ob  18: 05
Sekretar je spregovoril in obtožil mater.
Toda, če matere na meji ne bi zavrnili, tega koraka obupa ne bi storila.