NAPETO REŠEVANJE IZ REKE DRAGONJE: Deroča voda z materinih ramen odnesla 10-letno deklico (FOTO)

Kronika

Uprava za zaščito in reševanje poroča o grozljivem dogodku v naselju Puče v koprski občini. Poklicni gasilci so včeraj ob 20.38 posredovali v dolini reke Dragonje in skupaj s policisti iz reke rešili osebo. Ugotovljeno je bilo, da je pogrešan še otrok. Posredovali so gasilci PGD Krkavče, Babiči in kinologi z reševalnimi psi. Pogrešanega otroka niso našli, še poroča uprava. 

Fotografija je simbolična. 

Za več informacij smo se obrnili na Policijsko upravo Koper in Gasilsko brigado Koper. Iz slednje so nam posredovali opis intervencije. Obvestilo s strani policije o osebi ujeti v deroči vodi Dragonje so koprski poklicni gasilci dobili nekaj pred 21. uro.

"Ob našem prihodu na kraj so policisti že rešili odraslo žensko iz vode. Ena mladoletna oseba in en otrok sta reko že prečkala in sta bila premočena na naši strani. Ena mladoletna oseba je ostala na hrvaški strani," nam je pojasnil poveljnik gasilske operative Jan Brodar.

Potrdil nam je, da je šlo za tuje državljane oziroma prebežnike: "Vsem smo nudili prvo pomoč, otrokom smo priskrbeli suha oblačila. Vse skupaj smo prepeljali do reševalnega vozila v naselju Dragonja." Nato je stekla še iskalna akcija za tretjim otrokom, ki naj bi bil pogrešan. Iskanje zaenkrat še ni obrodilo sadov. "Celotno intervencijo je oteževala komunikacija, saj smo se s tujimi državljani težko sporazumevali," je še dodal Brodar.

Fotografija sinočnjega reševanja 

Še več informacij so posredovali s Policijske uprave Koper, kjer so bili ob 20.12 obveščeni, da je občan na Dramcu opazil skupino oseb, ki poskušajo preplavati reko Dragonjo in tako nelegalno prečkati mejo med Hrvaško in Slovenijo. Na kraj so bili takoj napoteni štirje policisti Policijske postaje (PP) Piran, zatem pa še dva vodnika službenih psov.

Na kraju so opazili žensko, ki se je na sredini reke Dragonje držala za drevo. S hrvaške strani je na tem delu zelo težek pristop, poleg tega je bila reka visoka in deroča, zato jo hrvaški varnostni organi niso mogli potegniti iz vode. Na slovenski strani sta v tem času bila njena dva otroka, stara 18 in pet let.

S hrvaške strani je policist že stopil v vodo in poskušal ženski pomagati. Ker je bila voda deroča in sta bila tako ženska kot tudi hrvaški policist na koncu z močmi, se nista mogla več vrniti na rečni breg. Zaradi tega je v pomoč v deročo reko skočil policist PP Piran. Vodnika službenega psa sta policistu okoli pasu zvezala sledilno vrvico in ga tako držala, da ga ni odneslo po strugi reke. Uspel je priti do ženske in hrvaškega policista ter ju pomagal spraviti na kopno. V tem so s hrvaške strani prinesli tudi lestev, s katero so pomagali spraviti žensko iz vode. Pri reševanju je pomagal tudi občan, ki je bil še vedno na kraju dogodka.

Ko so prišli do roba reke so vsi skupaj žensko potegnili iz vode, gasilci pa so jo na nosilih odnesli do njihovih vozil in nato do reševalnega vozila. Izkazalo se je, da je 47-letna državljanka Turčije mati dveh otrok, ki sta že na slovenski strani, poleg tega je njen tretji otrok, star 13 let še na hrvaški strani. Ker je bilo dogajanje in reševanje na mejni črti, so bili vsi združeni in vrnjeni na Hrvaško.

V nadaljnjem postopku pa so policisti ugotovili, da je bil poleg zgoraj omenjenih, na kraju prisoten še en otrok, ki ga je imela mati na ramenih med prečkanjem reke. Padel je v vodo, tok pa ga je odnesel po strugi navzdol. Gre za 10 let staro deklico. Nemudoma se je pričela reševalna akcija. Sedem policistov, dva vodnika službenega psa in 20 gasilcev so še ponoči pregledali območje ob reki Dragonja, vendar otroka niso našli. Danes se iskanje nadaljuje, so zapisali na PU Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .12. 2021 ob  13: 57
"td", enako so krivi pokvarjenci s te strani., ki jih tudi za nas prav malo briga.
Prognostik |  10 .12. 2021 ob  12: 24
-1
Ištrija n je ozaveščen o človekovih pravicah in on bo nam anonimno vsem po vrsti razložil kako je mati s tremi otroki dva rešila in enega utopila. Dobrota sirota ištrijan pa zna tudi preklinjati kadar je beseda o Janši, kakor robot na žetone. Ker je udarjen v glavo ne razume argumentov. Ve samo to kar vidi po TV.
Stric iz ozadja |  10 .12. 2021 ob  12: 07
-2
Ha,ha,ha,ha,... lepo je videti, kako talate minuse. In res se strinjam. Nisem napisal pravilno. Lahko bi se komot še bolj poceni javili na slovensko predstavništvo v Turčiji in prosili za azil ali kakršno koli drugo vizo. Kot drugo pa bi se vprašal, ali je Turčija v vojnem stanju? Ali je življenje v Turčiji tako težko, da je treba od tam bežati? Samo v premislek vsem oh in sploh čutečim posameznikom. Drugič, ko greste dol na dopust, pa si kakega turčka ali turkinjo vzemite na dom. Dvoličneži.
alfa |  10 .12. 2021 ob  11: 54
-1
a zdaj po novem, če nekaj lepo kulturno vprašaš dobiš minuse namesto odgovorjQuery11230004498789595343888_1639133562852? svašta!!
Ištrijan |  10 .12. 2021 ob  11: 23
Danes obeležujemo dan človekovih pravic, v kar med drugim sodi tudi pravica do življenja, prostosti in osebne varnosti in dostojanstva! Kljub temu lahko leta 2021, ob takšni osebni tragediji, ki se je zgodila tem ljudem, beremo npr. spodnje komentarje (in žal tudi širše), ki kažejo na popolno pomnanjkanje empatije in sočutja. GROZA!
td |  10 .12. 2021 ob  09: 14
@kokodek, se povsem strinjam. krivi pa so v prvi vrsti domači pokvarjenci v teh državah in pa zelo pogosto gringoti, ki imajo svoje krvave tace povsod zraven.
Stric iz ozadja |  10 .12. 2021 ob  09: 10
-8
Bi šli za še manj denarja, kolikor so dali švercerjem, lepo z letalom.....
kokodek |  10 .12. 2021 ob  08: 41
15
sramota za cel svet, da morajo ljudje s svojih domov !!!!
Prognostik |  10 .12. 2021 ob  07: 54
-6
Meryl Streep v filmu Sofijina izbira 2021.
alfa |  10 .12. 2021 ob  07: 17
-3
kdo pa je rešena oseba in pogrešan otrok?