PRED GRADNJO DRUGEGA TIRA: Obnovili tudi kamniti viadukt pri Kozini

Slovenija

Projektna družba 2TDK končuje obnovo kamnitega viadukta pod Nasircem pri Kozini, po katerem bodo med gradnjo drugega tira prevažali gradbeni material, izkopan iz prvega in drugega predora nove železniške proge Divača-Koper. Obnova je vključevala obnovo opornikov in kril ter okrepitev viadukta, da bo sposoben nositi sodobne prometne obremenitve.

Kot so sporočili iz 2TDK, je viadukt pod Nasircem edini viadukt na slovenskem delu nekdanje proge Hrpelje-Kozina-Trst, zgrajene konec 19. stoletja in ukinjene leta 1959.

Kamniti viadukt iz apnenca je zgrajen iz štirih obokov, visok je 20,5 metrov in je glede na 122 let starosti v relativno dobrem stanju. Kljub temu je bila potrebna obnova, ki je med drugim vključevala obnovo opornikov in kril ter okrepitev objekta.

Vsi sanacijski ukrepi bodo kamnitemu viaduktu vrnili prvotni videz, ob stalnem vzdrževanju pa bo lahko v uporabi še več desetletij. Po koncu gradnje drugega tira bo po njem spet potekala kolesarska in peš pot, ki zdaj vodi po urejenem obvozu, so pojasnili v 2TDK.

Z gradnjo dostopnih cest do nove železniške proge Divača-Koper se po pojasnilih 2TDK počasi že kažejo obrisi dejanske velikosti projekta drugi tir.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija