6000 MIGRANTOV NA MEJI BOSNE IN HRVAŠKE: Ob premestitvi so tako izvajali protest (VIDEO)

Svet

Policija v BiH je več sto ilegalnih migrantov, ki so se zadrževali v mestu Bihać na severozahodu države, v torek prepeljala v začasni migrantski center Vučjak blizu meje s Hrvaško. Policija unsko-sanskega kantona je migrante premestila kljub opozorilom lokalnih oblasti, da v centru Vučjak ne morejo več učinkovito skrbeti za prebežnike.

Oblasti unsko-sanskega kantona so potrdile, da so v torek v Vučjak premestili od 400 do 500 migrantov, ki so v zadnjem času živeli v Bihaću na javnih površinah, v zapuščenih objektih ali v objektih, ki niso registrirani za namestitev. Policijska akcija premeščanja migrantov se je v Bihaću začela v torek popoldan. Prav tedaj je župan tega mesta Šuhret Fazlić na novinarski konferenci v Sarajevu povedal, da se lokalne oblasti ne morejo več učinkovito spopadati z migrantsko krizo brez finančne pomoči vlade BiH. Po njegovih besedah prav Bihać in unsko-sanski kanton nosita največje breme migrantske krize v BiH. Dejal je še, da bodo zaradi pomanjkanja denarja za zagotavljanje vode, hrane in zdravstvene oskrbe migrantov v ponedeljek morali ustaviti pomoč ljudem v Vučjaku.

V centru v Vučjaku je bilo pred policijsko akcijo od 550 do 700 migrantov. V centru je organizirano šotorsko naselje, nimajo pa vira pitne vode, je poročala regionalna televizija N1. Aktivisti lokalnega rdečega križa so opozorili, da v centru ni več prostora za nove šotore. Ob tem niso izključili možnost, da bodo v centru nastopile kaotične razmere. Če se bo to zgodilo, bodo morali iz varnostnih razlogov umakniti del svojih prostovoljcev, so opozorili po poročanju N1.

Po besedah župana Fazlića je na območju unsko-sanskega kantona ob meji s Hrvaško približno 6000 migrantov. Vsi iščejo priložnost, da bi mimo mejnih prehodov zapustili BiH in se čez Hrvaško in Slovenijo napotili proti drugim državam članicam Evropske unije.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .10. 2019 ob  19: 00
Jutri bo ta množica pri nas ! Lepo bi bilo, da jih k sebi domov sprejmejo Luka mesec in levica in vsi iz nevladnih sekt, ki so proti postavitvi ograje na slovensko hrvaško mejo.