POZIVI ZA DALJŠI NAKUPOVALNI ČAS UPOKOJENCEV: Gre za skoraj tretjino prebivalstva Slovenije

Slovenija

Pozivom k daljšemu časovnemu intervalu, v katerem lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine, se pridružujejo tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije in koalicijski stranki DeSUS. Slednja gospodarskemu ministrstvu predlaga, da bi upokojenci lahko nakupovali med 8. in 10. uro dopoldne ter med 13. in 15. uro popoldne.

Stranka DeSUS meni, da omejitev nakupovalnega intervala za upokojence in ostale ranljive skupine zgolj med 8. in 10. uro zjutraj ni najbolj ustrezna, saj gre za več kot 650.000 ljudi. Kot so zapisali v stranki, je vlada ukrep sprejela v dobri veri, za zaščito trenutno najbolj ranljive in izpostavljene generacije, a se je v praksi izkazalo, da dve uri dnevno nista dovolj za skoraj tretjino prebivalstva Slovenije.

V trgovinah po navedbah DeSUS v dveh urah prihaja do prevelike koncentracije ljudi, kar pa lahko doseže ravno nasprotne učinke od želenih. Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so poslali predlog, da se nakupovalni interval podaljša za dve uri. "Predlagamo, da bi starejši lahko obiskali živilske trgovine tudi med 13. in 15. uro, lahko pa skupaj oblikujemo tudi kakšno boljšo rešitev," so ponudili v sporočilu za javnost.

Bolj kritični so v Sindikatu upokojencev Slovenije, kjer vlado v javnem pismu pozivajo, naj takoj ukine "diskriminacijo in stigmatizacijo" upokojencev. "Zelo nas je prizadel ukrep, s katerim je upokojencem dovoljen obisk trgovin le dve uri na dan in to med 8. in 10. uro. Starejši smo obiskovali trgovine po potrebi in smo sami ocenili, kdaj je obisk najbolj primeren glede na število obiskovalcev," so zapisali.

"Ta ukrep posega v temeljne človekove pravice, tudi v pravico in dolžnost varovanja zdravja upokojencev," so še ostri v sindikatu.

K podaljšanju nakupovalnega za starejše, nosečnice in invalide sta v četrtek pozvala tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in združenje Srebrna nit. Oba sta predlagala, naj se časovno okno podaljša za dve uri, in sicer od 8. do 12. ure.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  03 .04. 2020 ob  16: 17
Nekateri pa v tem času delamo in ne smemo it po sendvič v trgovino. Ste omenili diskriminacijo? Upokojenci so najboljši potrošniki, včasih se čudim, koliko popijejo in pojejo.....