POSTAJAMO PREDEBELI: Ni kriva le nezdrava prehrana in premalo gibanja, tu je razlog!

Slovenija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja na porast debelosti v Evropi, kjer ima že skoraj četrtina prebivalcev prekomerno težo, s čimer je povezanih več kot 1,2 milijona smrti letno. Po podatkih iz nove raziskave WHO, evropska regija v zadnjih 50 letih beleži 138-odstotno porast debelosti, ki je povezana z nizom rakavih obolenj in kardiovaskularnih bolezni. Delež prekomerno težkega in debelega prebivalstva dosega epidemične ravni in še narašča, so opozorili pri WHO.

Debelost povzroča vsaj 13 različnih vrst raka in je verjetno odgovorna za vsaj 200.000 novih primerov raka. Ocenjuje se, da sta prekomerna teža in debelost odgovorni za več kot 1,2 milijona smrti letno oz. več kot 13 odstotkov vseh smrti v evropski regiji WHO.

Že podatki iz leta 2016 so kazali na to, da je 59 odstotkov odraslih bilo prekomerno težkih, medtem ko je bilo še leta 1975 prekomerno težkih le 40 odstotkov odraslih.

Pri WHO ugotavljajo, da je zdravstveno sliko še dodatno poslabšala pandemija covida-19, saj so ljudje v času zaprtij javnega življenja več sedeli in se slabše prehranjevali. Regionalni direktor WHO Hans Kluge je ob tem še poudaril, da so prekomerno težki in debeli posamezniki tudi pogosteje imeli težji potek koronavirusne bolezni.

WHO je ob tem pozval k spremembam politik, ki naj promovirajo zdrav življenjski slog. Med predlogi je tako najti obdavčenje sladkanih pijač in subvencioniranje zdrave hrane ter omejevanje oglaševanja nezdrave prehrane otrokom.

Ob tem so avtorji raziskave poudarili, da so vzroki za sedanje stanje "mnogo bolj kompleksni kot zgolj to, da gre ta kombinacijo nezdrave prehrane in fizične neaktivnosti". Pomemben faktor, unikaten za moderno Evropo, je tudi dejstvo, da gre za visoko digitalizirano družbo.

Evropska regija WHO, v kateri je 53 držav, po deležu debelosti med prebivalstvom zaostaja le še za Amerikama.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  04 .05. 2022 ob  10: 42
@zigazois ljudje na pragu revščine ne trpijo za debelostjo, in gibanje je zastonj samo odrpavit se moraš
ZigaZois |  04 .05. 2022 ob  07: 16
Ljudje na pragu revščine si ne morejo privoščiti zdrave hrane in niti fitnesa ne.