POSLANCI ZAGOTOVILI FINANČNA SREDSTVA ZA NOV VODNI VIR V ANHOVEM: Projekt naj bi bil dokončan v dveh letih

Goriška

Poslanci so s sprejemom dopolnil k državnima proračunoma za prihodnji dve leti zagotovili finančna sredstva za ureditev novega vodnega vira v Anhovem. Stroški izgradnje vodovoda so ocenjeni na 1,2 milijona evrov, projekt je izvedljiv v dveh letih. Dodatno so za ureditev oskrbe z vodo v občini Kanal ob Soči zagotovili 1,6 milijona evrov. Vlada pa je na včerajšnji seji soglašala z imenovanjem novega direktorja novogoriške bolnišnice.

V proračunu za leto 2022 je DZ za nov vir pitne vode za 1100 prebivalcev Anhovega zagotovil 500.000 evrov, v proračunu za leto 2023 pa 700.000 evrov. K sprejemu teh dopolnil so v zadnjem času poslance pozivali predstavniki civilno-družbenih gibanj.

Voda, ki teče iz pip v Anhovem, ni primerna za pitje, so v proračunski razpravi, ki je v DZ potekala od torka, opozarjali avtorji obeh dopolnil, poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Zato je potreben nov neodvisen vir pitne vode, kar se bo zagotovilo s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek.

Za oskrbo z vodo v Anhovem se trenutno uporablja vodarna v lasti cementarne Salonit Anhovo.

Trenutno se za oskrbo z vodo v Anhovem uporablja vodarna v lasti cementarne Salonit Anhovo, ki vodo črpa iz reke Soče, azbestni vodovod pa je razpeljan čez industrijsko območje. A kakovost te vode ni primerljiva s kakovostjo vode iz podzemnih virov pitne vode, še dodatno je problematična zaradi vsebnosti živega srebra. Bistveno bolj izpostavljena je tudi onesnaženju, še posebej v primeru nesreč v tovornem prometu, ki poteka v neposredni bližini Soče.

"Nesprejemljivo je, da so prebivalci odvisni od enega zasebnega vodnega vira, ki se lahko kadarkoli uporabi za morebitno izsiljevanje občine ali prebivalcev s strani podjetja Salonit Anhovo," je v sredo dejala Andreja Zabret (LMŠ). Nataša Sukič (Levica) pa je včeraj opozorila, da vodovod s pitno vodo ne more teči skozi industrijsko območje.

Poslanci so podprli tudi dopolnili, da se za ureditev oskrbe z vodo na območju občine Kanal ob Soči v prihodnjih dveh letih zagotovi še po 800.000 evrov. Gre za projekta dveh vodovodov za približno 500 ljudi, ki živijo v razpršenih naseljih v hribovitih predelih občine in niso priključeni na vodovodno omrežje, za svojo oskrbo pa uporabljajo kapnico ali manjša vodna zajetja. Jožef Horvat (NSi) je sicer opozoril, da ta projekt prihodnje leto verjetno še ne bo realiziran in bo denar ostal.

Vlada odločala o novem vodstvu novogoriške bolnišnice 

Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica bo štiri leta vodil Dimitrij Klančič. Po ugotovitvah sveta bolnišnice izpolnjuje zahtevane pogoje, zato je vlada soglašala z njegovim imenovanjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija