POSLABŠANJE PROMETNE VARNOSTI NA SEVERNEM PRIMORSKEM: Za večino nesreč z usodnimi posledicami je kriv alkohol

Goriška

Novogoriški policisti so zadnje tri vikende na cestah na Severnem Primorskem ob rednem delu preverjali psihično stanje voznikov v cestnem prometu, da bi zmanjšali delež povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola ali mamil. Ugotovili so, da se je prometna varnost poslabšala, saj se je zgodilo več hudih prometnih nesreč.

Policisti so med nadzorom ugotovili, da je bilo v prometnih nesrečah več alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Prav tako je bilo več udeleženih voznikov osebnih avtomobilov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Upoštevajoč kriterij posledic prometnih nesreč, predvsem glede smrtnih posledic in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, je varnost cestnega prometa na Severnem Primorskem v primerjavi z enakim lanskim obdobjem na nižji ravni. Letos se je namreč zmanjšalo skupno število obravnavanih prometnih nesreč, saj so od začetka leta do vključno 27. oktobra na območju PU Nova Gorica obravnavali skupno 588 prometnih nesreč, kar je 13,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V prometnih nesrečah je letos na cestah na Severnem Primorskem umrlo osem ljudi, lani tri osebe, število hudo telesno poškodovanih je poraslo z lanskih 34 na 50, število lažje poškodovanih pa je upadlo z lanskih 198 na 175.

Izpostavili so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami izven Nove Gorice, ki se je zgodila 9. oktobra v nočnem času. Voznik avtomobila kot tudi oba sopotnika, vsi državljani Italije, so bili močno pod vplivom alkohola. Voznik je imel v organizmu 0,96 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, sopotnika pa 0,49 in 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Poleg tega primera so policisti med prvim vikendom v oktobru ob rednem delu ustavili tudi voznika, kateremu je rezultat preizkusa alkoholiziranosti z alkotestom pokazal, da je imel v organizmu 0,89 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Tudi vikend med 15. in 17. oktobrom so policisti med nadzorom iz prometa izločili več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Kot poseben primer so novogoriški policisti izpostavili primer voznika, kateremu je rezultat preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je imel kar 1,01 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Prav tako so v tem času imeli v postopku še tri voznike, pri katerih je bila ugotovljena stopnja alkoholiziranosti mnogo večja od dovoljene. Zoper vse hujše kršitelje cestnoprometnih predpisov je bil podan ustrezen ukrep. Tudi prejšnji vikend so policisti obravnavali voznika avtomobila - povzročitelja prometne nesreče, ki je bil močno pod vplivom alkohola.

Pred nekaj dnevi so obravnavali tudi prometno nesrečo s smrtnim izidom na Tolminskem, kjer je za posledicami umrl voznik avtomobila, dva sopotnika pa sta bila huje poškodovana.

Nadzor cestnega prometa tudi med prazniki in v času Martinovega vikenda 

S podobnimi nadzori cestnega prometa bodo novogoriški policisti nadaljevali tudi v prihodnje. Policisti postaje prometne policije Nova Gorica kot tudi druge območne policijske postaje z območja PU Nova Gorica v času med 27. oktobrom in 2. novembrom 2021 poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov v cestnem prometu.

Tovrstne aktivnosti bodo policisti izvedli tudi v času t. i. Martinovega vikenda novembra in decembra zaradi prihajajočih božično-novoletnih praznikov. V času martinovanja se število voženj pod vplivom alkohola in v decembru poveča, saj si marsikateri voznik v tem obdobju privošči uživanje alkohola in veselo druženje zaključi z vožnjo domov pod vplivom alkohola.

Zato policija opozarja, da se morajo posamezniki v primeru zaužitja alkoholnih pijač odločiti za drugačno obliko prevoza in varno pripotovati domov.

Policija voznikom tudi svetuje, da vozijo v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Vse udeležencev cestnem prometu opozarja, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami oz. z invalidnostjo ali s smrtjo.

Po navedbah PU Nova Gorica alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in podobno. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti, kot so prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči in vožnja v rdečo luč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija