POSEBNA LENTA: Naj kulturna šola leta 2023 je izolska OŠ Vojke Šmuc (FOTO)

Izola

Kultura - od teme k svetlobi je slogan, pod katerim je včeraj na OŠ Preserje pri Radomljah potekala zaključna prireditev projekta Kulturna šola 2023. Naziv Naj kulturna šola, ki ga je letos pridobilo rekordno število slovenskih šol – več kot 90 po vsej državi – podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije. Lenta je letos pripadla izolski OŠ Vojke Šmuc.

Naslov absolutne zmagovalke projekta je letos pripadel OŠ Vojke Šmuc. Komisijo so prepričali z večplastnim delovanjem na področju kulture, sami pa so ponosni predvsem na svoje literarno delovanje. V lanskem šolskem letu so izdali celo knjigo, v kateri so preko kulinarike predstavili običaje kraja in podeželja, učenci pa so se med raziskovanjem tematike tesno povezali z lokalno skupnostjo.  (Od leve proti desni: Klavdija Gregorin Štiftar, koordinatorica območne izpostave JSKD Domžale, pomočnica ravnatelja na OŠ Vojke Šmuc Izola Veronika Zubin, učiteljica slovenščine na OŠ Vojke Šmuc Deana Protner in Pomočnik direktorja Javnega sklada za kulturne dejavnosti dr. Tomaž Simetinger.

OŠ Vojke Šmuc ustvarja na različnih drugih kulturnih področjih. "Ker živimo v dvojezičnem okolju, se učitelji trudimo, da bi učencem predstavili pomembnost poznavanja jezikov. Ne samo slovenščine in italijanščine, ampak tudi drugih jezikov učencev, ki obiskujejo našo šolo – tako na primer uvajamo znakovni jezik," je povedala učiteljica slovenščine Deana Protner. "Smo namreč velika šola z učenci, ki prihajajo iz različnih kulturnih sredin," pa je pojasnila pomočnica ravnatelja Veronika Zubin.

Na prireditvi so podelili še sedem drugih najvišjih priznanj na področjih medkulturnega sodelovanja, literature, likovnega ustvarjanja, večzvrstnega uprizoritvenega področja ter kategorij male in podružnične šole, srednje velike šole in velike šole. Med najboljše so se uvrstile ljubljanska OŠ Livada, OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski dol, mariborski OŠ Franca Rozmana Staneta in OŠ Toneta Čufarja, OŠ Raka, OŠ Vransko Tabor in OŠ Loka Črnomelj.

Projekt Kulturna šola je zaradi covidnih omejitev leta 2021 zastal za dve leti. JSKD projekt sicer izvaja že več kot 15 let. Želijo, da bi projekt spodbudil tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti.

Pridobitev naziva je priznanje šolam, da uspešno povezujejo šolsko okolje in kulturno udejstvovanje. "Kulture ne želimo obravnavati kot neko dodano vrednost, kot skupek nekih popestritvenih dejavnosti, temveč mora postati osrednji dejavnik organizacije in načrtovanja družbe," je poudarila ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah Jasna Korbar.

Kultura je v šoli pomembna tudi zato, ker se na kulturnem področju lahko izkaže tudi marsikateri otrok, ki pri standardnih predmetih ne dosega takšnega uspeha, kot bi si ga želel. "Pri kulturi je poligon širok, od likovnega, glasbenega, do plesnega področja. Dragoceno je, da lahko učencem damo priložnost, da se izkažejo tudi na teh področjih," je poudarila Korbarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija