POSEBEN SPREHOD OB DNEVU STAREJŠIH V IZOLI: Do svetilnika na delavnice, ker je gibanje pomembno (FOTO)

Izola

Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 1. oktober za Dan starejših. Obeležili so ga tudi v Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma (ZD) Izola in skupaj z Domom upokojencev Izola organizirali sprehod z varovanci doma ter njihovimi svojci.

Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 1. oktober za Dan starejših. Obeležili so ga tudi v Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Izola in skupaj z Domom upokojencev Izola organizirali sprehod z varovanci doma ter njihovimi svojci.

Udeležence je uvodoma pozdravila direktorica Doma upokojencev Izola Romina Zajc, ki je prisotne pohvalila za številno udeležbo. Nato je sledil nagovor zdravnice ZD Izola Karje Brozina Occhiena, ki je poudarila pomen gibanja za zdravje, ki je tako fizično kot tudi psihično, pomembno pa je, da se ga vzdržuje skozi celo življenje.

Pester program je vključeval številne aktivnosti. Udeležence so pri svetilniku pričakali učenci tretjega in četrtega razreda OŠ Livade, ki so pod vodstvom učiteljic Ane Škrbina in Sabine Dražič nastopili s plesno točko. Sledila je delavnica kreativne telovadbe z baloni, ki sta jo organizirala fizioterapevtka Barbara Fritz Marzi in kineziolog Matija Maršič.

V sklopu projekta, ki poteka na OŠ Livade so učenci s terapevtskim parom Katarino Seničar in Ellie iz društva Tačke pomagačke udeležencem predstavili poslanstvo terapevtskih psov. Udeležencem so učenci Iris, Thay in Maša prikazali različne dejavnosti z Ellie, ki jih je pripravila strokovna sodelavka Andreja Štucin Cergol. Druženje s škotsko ovčarko je varovancem doma upokojencev prineslo zadovoljstvo in nasmeh na obraz.

Z dogodkom so želeli poudariti, da starost in fizične zmožnosti nista omejitvi pri vzdrževanju zdravega načina življenja, namen pa je bil tudi vzdrževanje stikov z družino, sovarovanci in zaposlenimi v domu upokojencev.

V ZD Izola so prepričani, da imajo starejši posebno vlogo -  vlogo človeka, ki je skozi pot življenja pridobil ogromno izkušenj in je zaradi svojega statusa vreden velikega spoštovanja. Prav zato so se odločili, da bo sprehod postal tradicionalen.