PORTOROŠKA SAILING POINT EASTER REGATTA: Na trenutke premočna burja v jadrih mladih optimistov (FOTO)

Piran

Minuli teden je bilo na morju pred slovensko obalo mogoče prešteti kar tisoč jadralcev na treh regatnih poljih v Kopru, Izoli in Portorožu. Za najboljša mesta so se potegovali v mladinskem, prehodnem in olimpijskem razredu. V nedeljo se je z zadnjim plovom zaključila Sailing Point Easter Regatta, ki se bo v zgodovino zapisala po rekordnem številu jadralk in jadralcev ter burji, ki je dva dni kazala zobe tudi najbolj izkušenim tekmovalcem. Slavil je Giuseppe Montesano iz TPK Sirena (Trst).

Sailing Point Easter Regatta v Portorožu. Zmagovalec je Giuseppe Montesano, TPK Sirena. Foto: Polona Žigo 

28. portoroške regate se je udeležilo kar 530 jadralcev iz 12 držav. Prva dva dneva je tekmovalce zaposloval maestral z močjo od pet do osem vozlov, v soboto pa je zapihala burja s sunki do 25 vozlov. Organizatorji so zato izvedli nekaj manj plovov, kot je bilo sprva predvideno. Zadnji regatni dan, ko je burja dosegala v sunkih tudi do 35 vozlov, so zadnji plov odjadrali le najbolj izkušeni jadralci.

Zmagovalec Sailing Point Easter Regatte je Giuseppe Montesano (TPK Sirena), 2. mesto je osvojil Francesco Tesser (Triestina della vela), 3. je bil Josip Tafra (JK Labud).

Burja v jadrih optimistov. Foto: Veronika Macarol

Med deklicami je slavila Leanne Turrin (DRCS), 2. je bila Gaia Zinali (CV Antignano), 3. mesto pa je zasedla Giulia Gelussi (SVOC). Med mladimi slovenskimi optimisti je bil med dečki najboljši Jaka Valjavec (JK Izola), med deklicami pa Sara Domenik (JK Burja Izola).

Med kadetinjami je zmagala Malea Hochbaum (SSV von 1864), 2. je bila Lena Müller (DRCS), 3. pa Anna Bianca Gasparini (LNI Trieste). Med kadeti je 1. mesto zasedel Giovanni Montesano (TPK Sirena), 2. Kris Wagner (UYC Mattsee), 3. pa Mehmet Erkut Budak (Istanbul Sailing Club).

Med jadralkami začetnicami (rookie) je bila najboljša Claudia Mehler Boller (CVLL), 2. je bila Melina Kobus (Yachtclub Warnow e.V), 3. pa Maria Luce Simoneschi (CVLL).

Optimisti v Piranskem zalivu. Foto: Veronika Macarol 

Med jadralci začetniki je slavil Alexander Jirschik (BYC), 2. je bil Mihael Zobec (JK Olimpic), 3. pa Gioele Tarolli (Società Conottieri Garda Salo).

Prehodni pokal Sailing Point Easter Regate za najboljši klub je šel v roke švicarskemu DRCS.

Kot je dejal ob koncu tedna predsednik JK Pirat Portorož Mitja Margon, so zadovoljni in "z veseljem pričakujemo Halloween regato optimistov v oktobru".

33. spomladanski pokal - Izola spring cup. Foto: Katerina K

V Izoli so med 15. in 17. aprilom uspešno izpeljali 33. spomladanski pokal – Izola spring cup, ki ga organizira Jadrali klub (JK) Burja. Udeležilo se ga je 260 jadralcev iz devet držav, ki tekmujejo v razredih ILCA 7, ILCA 6, ILCA 4 ter 420.

"Bilo je presenetljivo dobro, nismo pričakovali toliko jadrnic, tako da nas je organizacijsko kar presenetilo," je povedal predsednik JK Burja Vasilij Žbogar. Ob tem je izpostavil pomoč izolske občine, ki je poleg financ zagotovila še dodaten prostor za logistiko, pa hotele San Simon, ki so jim šli na roko.

Izola spring cup. Foto: Katerina K

"Posebej pa bi rad izpostavil naše člane, prostovoljce in organizacijski odbor. 40 ljudi je dalo vse od sebe, da so res vrhunsko izpeljali to regato," je zadovoljen Žbogar. Jadralci so prišli v petek in prvi dan jadranja je pospremil "idealen" maestral, ki je pihal z 10 do 15 vozli. Drugi dan je zapihala burja s 15 do 20 vozli, zadnji dan pa je bilo za jadranje preveč vetra.

Skupni zmagovalec med 21 tekmovalci spomladanskega pokala v razredu ILCA 7 je Matej Valič (JK Jadro Koper), drugi je bil Avstrijec Christoph Marsano, tretji pa Italijan Francesco Altran.

V razredu ILCA 6 je nastopilo 62 tekmovalcev. Najboljši slovenski tekmovalec Luka Zabukovec je dosegel 3. mesto, med dekleti pa je bila najboljša Slovenka Lana Vidmar na 5. mestu, oba JK Jadro Koper.

Izola spring cup. Foto: Katerina K

V razredu ILCA 4, ki je štela za kriterijsko regato med mladinci, je bil med 45 tekmovalci najboljši Slovenec Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat Portorož), ki je v skupni uvrstitvi dosegel 2. mesto. Peter Koprivec (JK Burja) si je prijadral 5. mesto. Kot najboljša med dekleti iz Slovenije si je Zala Vidmar prijadrala 8. mesto, na 9. mesto pa se je uvrstila Tarin Pečar, obe JK Jadro Koper.

V razredu 420 je med 64 posadkami skupno zmagala slovenska posadka Martin Fras in Mija Škerlavaj, JK Pirat Portorož.

Eurocup Koper 2022. Foto: Uroš Kekuš Kleva

Zadnji dan regate evropskega pokala 29er v Kopru je bil veter premočan, da bi jadralci odpluli na odprto morje. Kljub temu so v štirih dneh izpeljali 12 plovov, v razmerah od lahkega pa vse do zelo močnega vetra.

Regate se je udeležilo 76 posadk iz dvanajstih držav. Najmlajši udeleženec je imel 12, najstarejši pa 52 let. Prvo mesto je osvojila italijanska posadka Zeno Marchesini in Carlo Vittoli. Tekmovanje sta uspešno zaključili tudi slovenski posadki. Alja Petrič in Katja Filipič sta v ženski konkurenci zasedli 2. mesto, Maj Petrič in Valentin Štravs pa v konkurenci fantov do 17 let 3. mesto.

Eurocup Koper 2022 je bila tretja zaporedna regata od desetih, ki so letos predvidene v Evropi. Gre za serijo regat razreda 29er z najvišjo evropsko konkurenco v tem razredu. Najboljše jadralce v celi seriji razglasijo konec sezone.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija