Pomisli dvakrat, preden jo odvržeš

Goriška

Veseli december tradicionalno v času med božičem in novim letom žal zaznamuje tudi živahna uporaba pirotehničnih sredstev. Zaradi povzročanja nepotrebnega nemira in strahu se uporabe petard prav nič ne veselijo ostareli in mlade družine. Uporaba pirotehničnih sredstev zelo moti tudi domače hišne ljubljenčke. Policija tako tudi letos javnost opozarja na previdno in odgovorno uporabo pirotehničnih sredstev.

Policisti novogoriške policijske uprave bodo tudi letos predvsem v času božičnih in novoletnih praznikov izvajali številne preventivne aktivnosti z namenom preprečevanja negativnih posledic, do katerih lahko pride pri uporabi pirotehničnih izdelkov.

Policija tudi letos izvaja znani preventivni projekt “Bodi zvezda, ne meči petard!”, da bi bilo čim manj kršitev in telesnih poškodb med mladimi zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe petard.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je številnim posameznikom ali skupinam oseb pogosto v zabavo, medtem ko je mnogim takšno početje neprijetno, vzbuja strah in občutek ogroženosti. Žal pri uporabi pirotehničnih izdelkov prihaja tudi do telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru ter do materialne škode in pritožb nad pretirano, nehumano ali objestno uporabo petard.

Poskrbite za hišne ljubljenčke

Pri tem ni odveč opozoriti tudi na dejstvo, da neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov ni nevarna in moteča zgolj za ljudi, temveč tudi za živali. Policisti zato pozivajo tudi vse lastnike in skrbnike živali, naj v tem prihajajočem prazničnem času, ko se uporaba pirotehnike bistveno poveča, poskrbijo za svoje hišne ljubljenčke.

Lani poškodovanih k sreči ni bilo

Nepravilna uporaba petard vas bo lahko tudi pošteno udarila po žepu. Globe za prekrške v zvezi z nepravilno uporabo pirotehničnih sredstev bodo znašale od 400 do 1200 evrov.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko pogosto povzroči telesne poškodbe – opekline, raztrganine rok, poškodbe oči. Na območju novogoriške policijske uprave je pri uporabi pirotehničnih izdelkov v prejšnjih letih prihajalo do telesnih poškodb, zadnji takšen dogodek novogoriški policisti beležijo v letu 2010.

Po statističnih podatkih so policisti Policijske uprave Nova Gorica v lanskem obdobju obravnavali 8, leto prej pa 10 kršitev, povezanih z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. Zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov v navedenem obdobju k sreči nobena oseba ni bila telesno poškodovana. Zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov je bila lani sicer v enem primeru povzročena materialna škoda na avtomobilu.

Ambasadorka neuporabe petard

Kako nevarna za ljudi je lahko uporaba petard, prav dobro ve aktualna miss universe Sara Savnik, ki zaradi poka petarde danes nosi dva slušna aparata. Zaradi nesreče, ki jo bo zaznamovala za celo življenje, so številni mediji mlado Ajdovko že proglasili za ambasadorko boja proti petardam.

"Polagam vam na srce, poskrbite, da bodo letošnji prazniki minili brez poškodb, ne uporabljajte pirotehničnih sredstev na prostem, kjer je prisotnih več ljudi, ali še bolje, denar, namenjen za pirotehniko, raje uporabite kako drugače in ne ogrožajte sebe in drugih," je za STA včeraj povedala Sara Savnik.

Deli novico: