POLICIJSKA 'FINTA' V POSOČJU: Voznike čakajo nepravi policisti!

Slovenija

Za povečanje prometne varnosti v Posočju bodo skrbeli tudi s silhuetami policistov in policistk v naravni velikosti, ki jih bodo postavili ob cestah na območju Policijske postaje Bovec. Njihov namen bo opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje, so povedali na današnji predstavitvi.

"Prometna varnost se je v Posočju malce poslabšala glede na lansko leto in med območji izstopa tudi Posočje. Najhujše prometne nesreče se zgodijo prav na tej cesti, ki vodi od Kobarida proti Trenti in Vršiču. Skupaj s tukajšnjimi župani, občinskimi sveti za varnost v prometu, policijo in Direkcijo za infrastrukturo smo se dogovorili o okrepljenem sodelovanju na tem območju," je na predstavitvi povedala v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko.

Poleg zloženk v tujih jezikih, ki jih delijo brezplačno motoristom na območju Posočja, so pripravili tudi pet silhuet policistov. Dnevno jih bodo nameščali na območju bovške policijske uprave, predvsem na tako imenovanih črnih točkah na cestah, kjer so v preteklosti že beležili hude prometne nesreče, predvsem ob cestah Predel-Bovec, Žaga-Kobarid, Trenta-Bovec, Staro selo-Kobarid in Robič-Staro selo.

Podobne silhuete je slovenska policija v preteklosti že uporabljala, njihova uporaba pa je imela pozitiven preventivni učinek, zaradi zmanjšane hitrosti pa se je posledično umiril tudi promet.

"Policija podpira napore različnih institucij, ki vsaka po svojih pristojnostih in zmožnostih dodajajo pomemben kamenček v mozaik prometne kulture," je pojasnila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in dodala, da so silhuete le poskusni preventivni ukrep. Silhuete sicer niso odgovor na pomanjkanje števila prometnih policistov, ki bi bdeli nad prometom, vendar Bobnarjeva upa, da bi se v prihodnje okrepilo tudi njihovo število.

Agencija RS za varnost prometa je danes v Kobaridu pripravila tudi sestanek, ki so se ga udeležili tudi predstavniki avstrijske in italijanske policije. Ne njem so govorili o skupnih preventivnih in enotnih opozorilni ukrepih za večjo varnost v prometu na širšem območju.

"Takšna srečanja in povezovanja zagotovo prispevajo k boljši prometni varnosti. Zavedam se, da gre za majhne korake, vendar gre za odločne korake v pravo smer," je še dejala Bobnarjeva.

Policisti Policijske uprave (PU) Nova Gorica so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta obravnavali skupno 519 prometnih nesreč (v enakem obdobju lani 479). V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je v porastu število prometnih nesreč s smrtnim izidom, letos jih je bilo na tem območju sedem (lani štiri, leta 2017 prav tako sedem), v še večjem porastu pa je število smrtnih žrtev, ki jih je bilo letos že 11 (lani tri, leta 2017 pa šest).

Kar osem od skupaj 11 smrtnih žrtev na območju PU Nova Gorica je življenje izgubilo v štirih prometnih nesrečah, ki so se zgodile v Zgornjem Posočju (sedem jih je umrlo na območju Policijske postaje Bovec, ena pa na območju Policijske postaje Tolmin).

PU Nova Gorica je pripravila načrt ukrepov za izboljšanje stanja. Načrt vključuje predvsem povečan nadzor prometa in večjo prisotnost policistov. Na tem območju se je povečala tudi prisotnost policistov Specializirane enote za nadzor prometa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija