Policija končala večmesečno zasedbo grške javne radiotelevizije ERT

Grška policija je v noči na danes končala večmesečno zasedbo stavo nekdanje grške državne radiotelevizije ERT. "Operacija je bila potrebna, da se vzpostavi legitimnost," je dejal tiskovni predstavnik grške vlade Simos Kedikoglu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred stavbo televizije se je zbralo okoli 200 levičarskih aktivistov in nekaj poslancev levo usmerjene stranke Zveza radikalne levice, ki so protestirali proti policijski akciji.

"Ni bilo nasilja. Mirno smo zapustili stavbo," je za dpa povedal neimenovani tehnik. Policija je sicer začasno priprla štiri sodelavce televizije.

"Stavbo televizije so na nek način spremenili v uporniški center proti odločitvam vlade," je ob tem še dejal Kedikoglu.

Grški premier Antonis Samaras je v okviru varčevalnih ukrepov junija čez noč sprejel odločitev o zaprtju ERT, vseh 2500 zaposlenih pa so odpustili. Nekateri bivši zaposleni so zaradi tega zasedli prostore televizije in prek svetovnega spleta oddajali protestni program.

Od julija dalje začasna državna radiotelevizija EDT oddaja osnovni program in sicer iz majhnega studia v Atenah. V skladu z vladnimi načrti je to začasna rešitev. Nova, manjša državna televizija z imenom NERIT pa naj bi začela oddajati v naslednjih mesecih.