Grčija predlaga ime Slovansko-albanska Makedonija

Grški pogajalec v sporu Skopja in Aten o imenu Makedonije Adamantios Vasilakis je v ponedeljek predlagal naziv Slovansko-albanska Makedonija, piše skopski Dnevnik. Kljub predlogu na pogovorih v New Yorku, ki so potekali ob prisotnosti posrednika ZN Matthewa Nimetza, napredka ni bilo, danes poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Vasilakis je na pogovorih vztrajal, da bi moral biti novi naziv Makedonije natisnjen na vseh dokumentih, tako tistih za zunanjo kot tistih za notranjo uporabo. Nimetz je po dvodnevnih pogovorih povedal le, da razlike med stranema ostajajo.

Odnosi med Grčijo in Makedonijo so že od osamosvojitve nekdanje jugoslovanske republike napeti zaradi nerešenega vprašanja imena Makedonije, ki je tudi ime pokrajine na severu Grčije. Atene Skopju tudi očitajo, da želi s postavljanjem različnih spomenikov in poimenovanj po Aleksandru ali Filipu Makedonskemu na novo pisati zgodovino.

Makedonija je bila leta 1993 sprejeta v ZN pod začasnim imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), vendar jo je več kot 120 držav priznalo pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija. Grčija svojo severno sosedo že vse od osamosvojitve leta 1991 ovira pri vstopanju v različne mednarodne organizacije.