POLEG JAPONSKE SLOVENIJA EDINA Z ZDRAVILOM ZA POMOČ PRI COVID-19: "Včeraj opoldne smo dobili zeleno luč"

Slovenija

Kot je povedala Mojca Matičič iz Klicnega centra za informacije o koronavirusu, so v koordinaciji z veleposlaništvom dobili zdravilo oziroma je Slovenija dobila 'zeleno luč' včeraj opoldne in bo med tistimi, ki dobi japonsko zdravilo.

Pred desetimi dnevi je izšel članek o tem, da je bilo zdravilo favipiravir učinkovito pri 340 pacientih. Izboljšale so se jim spremembe na pljučih, kužnost pa se je skrajšala za osem dni. Kot navaja Val202, je Slovenija ob pomoči prijateljskih povezav, s koordinacijo japonskega veleposlaništva in po spletu naključij bila izbrana. Tako bo prva država na svetu, poleg Japonske, ki bo prejela zdravilo.

Gre za zdravilo, ki ni namenjeno zdravljenju najhujših primerov, temveč je uporabno pri stopnji bolezni, ko je najhujše še mogoče preprečiti.

Zdravilo favipiravir imajo Japonci že od leta 2014 in ga uporabljajo za zdravljenje gripe. Uporabili so ga ob izbruhu epidemije koronavirusa in izkazalo se je kot učinkovito.

Slovenija je sicer v svetovnem vrhu, ko gre za uporabo najbolj primernih zdravil. Na voljo je skoraj vse, kar se uporablja v boju zoper koronavirus, vendar je potrebno se zavedati, da čudežnega zdravila ni. Gre za zdravila, ki lahko le izboljšajo potek bolezni.

Smrtnost pri covid-19 je 35-krat večja kot smrtnost pri gripi.

Brezplačna telefonska številka klicnega centra za informacije o koronavirusu je 080 14 04, za klice iz tujine +386 1 478 75 50, vsak dan med 8.00 in 20.00.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija