POKLUKAR O ZAOSTROVANJU UKREPOV ZA PRAZNIKE: V podobno smer kot sosednje države bo gotovo šla tudi Slovenija

Slovenija

Strokovna skupina za covid-19 in ministrstva bodo popoldne pretresali covidne ukrepe med prihajajočimi prazniki. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si vsaj ob glavnih prazničnih dneh želi daljšega obratovalnega časa gostinskih lokalov ob upoštevanju ukrepov. Zdravstveni minister Janez Poklukar pa svari pred oklevanjem pri zaostrovanju ukrepov.

Počivalšek je sestanke strokovne skupine in ministrstev napovedal v izjavi ob seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Kateri konkretni ukrepi bodo sprejeti, ni želel napovedovati. "Dejstvo je, da bomo morali skupaj dogovoriti ukrepe, ki jih bomo sprejeli in potem tudi spoštovali," je poudaril.

Kot je pojasnil, iz ene strani prihajajo zahteve po zaostrovanju, na drugi strani "pa pričakujemo, da bomo glede na rezultate nekatere zadeve tudi sprostili". Sam sicer verjame, da dodatnega zapiranja dejavnosti ne bo.

O morebitnih ukrepih ni želel špekulirati niti minister Poklukar. Tudi sam je potrdil sestanke med ministrstvi in strokovno skupino, pa tudi znotraj vlade, ki se bodo odvili danes in jutri. Ukrepe bodo nato sprejeli na seji vlade, ki je za zdaj predvidena za četrtek, je povedal v izjavi ob obisku cepilnega centra v ljubljanskem kliničnem centru.

Opozoril je na pandemično izčrpanostjo, ki predstavlja tveganje, da popustimo pri izvajanju ukrepov. Posvaril je tudi pred oklevanjem pri sprejemanju dodatnih ukrepov. "Ne smemo popustiti v tem, da teh ukrepov ne bi izvajali ali da bi nas bilo strah sprejeti dodaten ukrep, če je ta trenutek potreben," je poudaril.

Izpostavil je tudi zaostrovanje ukrepov v sosednjih državah. Nekatere pred prazniki omejujejo javno življenje in odpovedujejo silvestrovanja, saj se pripravljajo na soočenje z različico koronavirusa omikron. "V podobno smer bo prav gotovo šla tudi Slovenija," je napovedal.

Foto: STA

Ob tem se je odzval tudi na predlog epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki po besedah v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Maria Fafangla predlagajo, da bi bila edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom cepiva. Poklukar je povedal, da bodo s strokovno skupino in vlado tudi o tem predlogu razpravljali danes in v sredo.

Opozoril je tudi na novo različico koronavirusa omikron, ki se intenzivno širi po Sloveniji. Sam ljudem v prazničnem času svetuje, da se čimbolj držijo t. i. mehurčkov, izvajajo že znane ukrepe in se samotestirajo. "Na ta način čimprej prepoznamo eventuelno okužbo in čim prej preprečimo verigo okužb, s tem, da se javimo na PCR-testiranje," je poudaril.

Foto: STA

Epidemiolog Fafangel je v današnji izjavi za medije izpostavil, da o omikronu vsega še ne vemo, je pa glede na podatke veliko bolj nalezljiv. Za zdaj se sicer nakazuje, da po okužbi sledi blažji potek bolezni. A je, kot je poudaril, brez dobrih podatkov staviti na to, kockanje. "Najbolj pomembno je pravočasno ukrepanje. To je bolj pomembno, kot da pred tem čakamo na stoodstotne podatke," je dodal.

Poudaril je, da je ukrepe treba prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem tudi informacija o posamezni različici do epidemiologov namreč pridejo skoraj vedno prepozno.

Strokovna skupina za covid-19 je s predstavniki ministrstev sicer razpravljala že v ponedeljek. Po poročanju medijev gredo predlogi morebitnih zaostritev ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 predvsem v smeri omejevanja zbiranja. Med predlogi naj bi bile tako dodatne omejitve števila strank v trgovinah, obiskovalcev na kulturnih prireditvah in silvestrovanjih ter zbiranja na javnih površinah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .12. 2021 ob  15: 16
Marieto, daj si snemi z neta Informe Dr. Campra! Ta znanstvenik je testiral cepiva vseh znamk in nasel velike kolicine grafenovega oksida in nanotranzmiterjev v njih. Do sedaj niti en znanstvenik oz skupina ni demantirala tega z vzporednim testiranjem, kot je to pricakovano pri vseh ostalih znanstvenih publikacijah. ZATO KER JE RESNICA! In ce ne bi bila, bi ga farmacevtske druzbe, proizvajalke cepiv ze zdavnaj tozile za klevetanje, cesar pa niso storile, KER JE VSE RES in bi s tem ta resnica hitreje prisla na dan.
No, ce nisi del tega genocida, preveri informacijo in potem ali odstopi ali pa demantiraj! Cakam tvojo izjavo tu na Regionalu.
manemebasat |  22 .12. 2021 ob  12: 37
A si predstavljate zivljenje enega epidemiologa, kot je ta fafo. Studiras eno tako specificno zadevo, kot je epidemiologija, a obstaja velika moznost, da celo zivljenje ne bos dozivel niti ene. Vse kar se ti bo dogajalo, je cvetni prah. In potem pride ta izmisljena plandemija. Virus, ki ne obstaja. In marieto pride do svojih pet minut, se pocuti kot kralj, bubreg v loju. Problem je pa ta, da ima ooprane ozgane s strani farmakologije, ki lobira univerze in kontrolira ucni program. Marieto noce sprejeti dejstva, da je virus izmisljen. Niso ga izolirali in PCR test je samo orozje za ustvarit paniko in neke nerealne stevilke ''obolelih''. In zadevo raztegujejo in raztegujejo, kratijo ustavne pravice ljudstva in ga morijo z ''cepivi''. FUJ, GNUS.
alfa |  22 .12. 2021 ob  06: 25
vse kopirajo od sosednjih držav, da bi pa plače kopirali, to pa ne, kajne?...ne bomo se cepili a kapirate vlada...aprila se bo začel konec vojne.