OMIKRON POTRJEN ŽE V VSEH REGIJAH, LE NA GORIŠKEM ŠE NE: Edina izjema od karantene cepljeni s tretjim odmerkom?

Slovenija

Okužbe z novo koronavirusno različico omikron, skupno 51, so do danes zjutraj potrdili v vseh slovenskih regijah, razen v goriški. Epidemiologi ob tem zaznavajo lokalne prenose, kar pomeni, da so z omikronom okužene osebe, ki niso potovale in niso bile v stiku z osebo, ki bi pripotovala iz tujine, je povedal Mario Fafangel z NIJZ.

Foto: Nace Hočevar/STA

Prve okužbe z bolj nalezljivo koronavirusno različico so v Sloveniji potrdili minuli teden, okužene osebe so prihajale iz osrednjeslovenske regije. Današnji podatki pa po besedah v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Fafangla kažejo, da se nova različica širi po državi, saj so jo zaznali v vseh regijah, razen v goriški. A tudi tam zaznavajo porast števila novih okužb, zato sklepajo, da je omikron po vsej verjetnosti prisoten tudi tam.

Kot je izpostavil v današnji izjavi za medije, je omikron bolj nalezljiv, za zdaj se nakazuje, da po okužbi sledi blažji potek bolezni. A je, kot je poudaril, brez dobrih podatkih staviti na to, kockanje. "Najbolj pomembno je pravočasno ukrepanje. To je bolj pomembno, kot da pred tem čakamo na stoodstotne podatke," je dodal.

Poudaril je, da je ukrepe treba prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem tudi informacija o posamezni različici do epidemiologov namreč pridejo skoraj vedno prepozno.

Epidemiološka stroka odločevalcem zato predlaga, da bi bila odslej edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom. Prav tako si želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej stopila v veljavo. Vlada je sicer konec minulega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem.

Fafangel je danes pozval tudi k varnemu preživljanju praznikov. Cepimo se, družimo se v manjših skupinah, na odprtem ali z rednim prezračevanjem, samotestiramo se pred takšnim dogodkom in upoštevajmo priporočila, svetuje. "S tem lahko tveganje bistveno zmanjšamo. Zadeve ne bomo ustavili, lahko pa jo vsaj obvladujemo," je še dodal.

Kakšno je aktualno epidemiološko stanje?

Ob opravljenih 4973 PCR-testih so v ponedeljek potrdili 1555 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov testiranj je bil 31,3-odstoten. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 665 covidnih bolnikov, od tega jih je 205 na intenzivni negi. Umrlo je pet covidnih bolnikov.

V bolnišnicah zdravijo 31 bolnikov manj kot dan prej, na enotah intenzivne terapije pa 10 bolnikov manj. Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih je star 18 let, na intenzivni negi pa 28 let, je objavila vlada.

Po ocenah NIJZ je v Sloveniji 17.844 aktivno okuženih, kar je 400 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1186, kar je 23 manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 846, kar je 19 manj kot dan prej.

V ponedeljek so opravili tudi 110.865 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.243.261 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.180.685 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 397.339 oseb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .12. 2021 ob  15: 20
Mario fafangel, daj si snemi z neta Informe Dr. Campra! Ta znanstvenik je testiral cepiva vseh znamk in nasel velike kolicine grafenovega oksida in nanotranzmiterjev v njih. Do sedaj niti en znanstvenik oz skupina ni demantirala tega z vzporednim testiranjem, kot je to pricakovano pri vseh ostalih znanstvenih publikacijah. ZATO KER JE RESNICA! In ce ne bi bila, bi ga farmacevtske druzbe, proizvajalke cepiv ze zdavnaj tozile za klevetanje, cesar pa niso storile, KER JE VSE RES in bi s tem ta resnica hitreje prisla na dan.
No, ce nisi del tega genocida, preveri informacijo in potem ali odstopi ali pa demantiraj! Cakam tvojo izjavo tu na Regionalu.
manemebasat |  21 .12. 2021 ob  13: 59
Kary Mullis, Nobelovec, ki je izumil polimerazo, ki je osnova za PCR test je rekel, da ta test ni uporaben za odkrivanje virusov! Nezanesljiv v veliki meri. Ubili so ga dva meseca preden je bila razglasena pLandemija. In na tem PCR testu se je baziral vse plan te svinjarije imenovane covid. Stevilke obolelih, mrtvi, VSE LAZI! Res mi ni jasno, kako ne spregledate, toliko je indicev ki odkrivajo t prevaro, a vam se vedno ni jasno. Ali pa nocete sprejeti dejstva, da so vas nategnili, ker ste se cepili. Obstajajo protokoli, kako odstraniti te strupe iz telesa. Samo pobrskat je treba.
manemebasat |  21 .12. 2021 ob  13: 51
Evo, se je ze nasla ena ovca, ki mi je dala minus. Pa daj, argumentiraj tvoje nestrinjanje!
manemebasat |  21 .12. 2021 ob  13: 44
Vse te izmisljotine so reakcije na cepivo. Covida NI! Pred pLandemijo so redno cepili proti gripi vse ostarele v domovih za ostarele. V teh cepivih je grafenov oksid. S tem so jih pomorili, Bergamo se je cel cepil proti gripi eno leto prej. Zrezirali so stevilke obolelih in smrti da bi prisilili rajo k cepljenju. In to jim je uspelo v doloceni meri. Sedaj pa ljudje padajo kot domine, zaradi grafena v cepivu. Ce le malo pobrskate lahko najdete podatke o stevilu umrlih zaradi cepljenja in takih z hudimi stranskimi ucinki. Spontani splavi, mrtvi novorojencki, novorojencki z deformacijami, stevilo mrtvih pilotov v ZDA je od lani poskocilo za 1170% Sportnikov na leto umre v povprecju 10. Letos jih je ze 500. videi na razpolago na netu. Ob mocnem fizicnem naporu jim zastane srce zaradi grafena. ODPRITE OCI IN RECITE NE TEJ DIKTATURI IN GENOCIDU!
manemebasat |  21 .12. 2021 ob  13: 33
Prekleta mafija, Marieto, lahko te je sram! 31 decembra se umakne iz uporabe PCR test KER JE NEZANESJIV! In vi se vedno uvajate to nacisticno represijo na bazi testa ki je fals? Omikron, SE ENA IZMISLJOTINA. Ljudje, dajte se malo pozanimat in nehajte brat lazne novice po teh skorumpiranih portalih in od takih kriminalcev kot Fafangel.
manemebasat |  21 .12. 2021 ob  12: 58
Omikron, se ena izmisljotina, takokot vse razlicice do sedaj. Cepiva vsebujejo grafenov oksid in nanorouterje. DOKAZANO. Poglejte si analizo Dr. Campra. Analiziral je cepiva vseh proizvajalcev in v vseh nasel grafenov oksid in nanorauterje. Grafenov oksid se pod uplivom elektromagnetnega valovanja avtomaticno sestavi v trakove (teslaforeza) in s tem tudi krvne strdke. Miljoni umirajo po celem svetu zaradi tega a mediji ne objavijo. Studijo je objavil in je se vedno na razpolago na netu. Ce ne bi bilo res kar pravi, bi ga proizvajalci ze zdavnaj tozili ampak tega ne naredijo, ker vedo, da bi izgubili in bi resnica se hitreje prisla na dan. Ubiti ga pa ne morejo, zato ker ima milione sledilcev po celem sveti. La quinta columna pika net. Poglejte in razmislite.
manemebasat |  21 .12. 2021 ob  12: 49
In raji se vednoo ni jasno ... ajde v vrsto po drugi booster, masko na gobec, green pass v zep, ne smes silvestrovat na prostem, ne smes to ne smes ono, digitalni denar, ogljicni kredit... OVCEEEEEEE