Poklon pokojnemu režiserju

Goriška

Prejšnjo sredo je na dan svoje zadnje premiere umrl režiser Primož Bebler. Poklon njegovemu spominu v SNG Nova Gorica pripravljajo  jutri, 30. novembra 2013, ob 18.30 na velikem odru SNG.

Žalna knjiga bo odprta do 7. decembra 2013 v avli SNG Nova Gorica od 10.00 do 12.00 in od 15.00 do 17.00 ter v času predstav.

Primož Bebler (1951-2013), režiser in nekdanji dolgoletni umetniški vodja je po dolgi bolezni umrl prejšnjo sredo 21. novembra. Bil je eden redkih idealistov, ki so verjeli, da umetnost lahko izboljša ali vsaj olepša svet, so zapisali v SNG Nova Gorica, kjer je bil Bebler umetniški vodja deset let.

Bebler (1951-2013) je bil svetovljan in kot svetovljan je vseskozi deloval tudi v gledališču - razumel ga je kot prostor svobode in dialoga, prostor, kjer se srečujejo in medsebojno oplajajo najrazličnejše ideje, kjer se krešejo mnenja in trkajo svetovi, so še zapisali v novogoriškem gledališču. Za seboj je imel številne režije, premiera zadnje, Srečanje, je bila v sredo v SNG Nova Gorica.

"Hvaležni smo, da smo lahko doživljali gledališče v svetlobi njegovih misli in strasti." Kolektiv SNG Nova Gorica

Bebler je iz gledališke režije diplomiral na Fakulteti dramskih umetnosti Univerze v Beogradu. Po selitvi v Slovenijo je najprej sodeloval na Radiu Slovenija kot avtor več oddaj s področja kulture in kot režiser radijskih iger, nato je bil umetniški vodja SLG Celje.

Sodeloval je pri ustanovitvi Primorskega poletnega festivala, na katerem je bil najprej izvršni producent, od leta 1998 pa umetniški vodja. Vodil je tudi novogoriško in tržaško gledališče.

Deli novico: