POKAŽI JEZIK IN PREVERI SVOJE ZDRAVJE: Najbolje si ga je pregledati vsako jutro na naravni svetlobi in pred uživanjem hrane

Trendi

Pogosto pri negi in čiščenju ustne votline pozabimo na jezik, organ za sprejemanje okušalnih dražljajev, ki je sestavljen iz progastih mišic in z zadnjim delom pritrjen na dno ustne votline. Gre za izjemno pomemben organ, saj se prav na podlagi stanja jezika pogosto diagnosticira splošno človekovo zdravje. Zdrav oziroma normalen človeški jezik naj bi bil rahlo rožnate barve brez posebej opaznih oblog. Čeprav je slab zadah ena najpogostejših težav, ko govorimo o ustni higieni, obstajajo številni drugi simptomi, ki lahko kažejo na določene zdravstvene težave. Jezik si je najbolje pregledati vsako jutro na naravni svetlobi in pred uživanjem hrane, ko še ni obarvan. Kadar videz odstopa od običajnega, tega ne smete zanemariti, saj lahko iz tega razberete veliko, če le prepoznate, kaj vam te spremembe sporočajo. Ko pride do spremembe jezika, to lahko kaže na pomanjkanje vitaminov, lahko pa tudi različne, tudi zelo resne bolezni.

Kadar pride do sprememb na konici jezika, nas to opozarja na stanje srca, predel za konico jezika nas opozarja na stanje pljuč, desna stran jezika na stanje žolča, leva na stanje jeter, zadnji del na stanje ledvic, mehurja, črevesja in pri ženskah na stanje maternice, sredina pa na stanje želodca in vranice. Kadar je jezik obarvan belo, to lahko pomeni kopico bolezenskih stanj, med drugim diabetes. Če je obolel zgolj določen del jezika, to pomeni, da je obolel tudi zgolj določen organ. Kadar se na jeziku pojavijo belkasti madeži z rdečimi robovi, ste oboleli za kandido (candida ablicans). Obarvanost jezika po jedi in določeni pijači (npr. rdečim vinom) je sicer nekaj povsem običajnega in ne znak za alarm. Pametno je uporabljati ščetko za jezik, ki odstrani obloge in prepreči, da bi povzročitelji kariesa potovali od zob do jezika in v obratni smeri.

Rumena prevleka

Kadar ima jezik rumen film, je lahko to posledica težav z debelim črevesjem in slabo delujočo prebavo, zato je priporočljivo uživati več vlaknin in probiotičnih bakterij. Jezik je lahko rahlo rumenkast pri kadilcih, kar pogosto spremlja tudi slab zadah. Rumenkasta obloga tudi kaže na morebitno okužbo v telesu.

Razpoka sredi jezika

Razpoka na jeziku kaže na to, da imate bodisi neurejeno prebavo, da vam primanjkuje želodčne kisline in encimov ali pa da imate šibek želodec.

Rdeča konica

Kadar je jezik na konici rdeč, to kaže na pomanjkanje vitamina B5, stres in čustveno napetost.

Rdeč jezik

Če je jezik v celoti rdeč, to kaže na pomanjkanje folne kisline in vitamina B12.

Boleč ali pekoč jezik

Kadar vas jezik boli, to pomeni, da vam manjkajo določeni vitamini, in sicer B12, B8, B6 in B3, pa tudi železo in baker. Če vas jezik peče, vam verjetno manjka želodčne kisline in vitamina B1.

Odtis zob

Če imate ob straneh jezika odtise zob, vam manjka hranilnih snovi ali pa vam slabo deluje vranica. Prav tako je to lahko posledica neuravnotežene oz. slabe prebave.

Otečen bel jezik

Kadar je jezik otečen in belo obložen, pomeni, da gre za glivične okužbe.

Bela obloga

Bela obloga na jeziku kaže na to, da se vas loteva gripa ali vnetje grla, kar je lahko posledica ponavljajočih se želodčnih in črevesnih težav, pri čemer pomaga, da počasneje jeste in s tem razbremenite prebavo. Kadar je belkasta obloga sredi jezika, to kaže na gastritis (vnetje želodčne sluznice) in če vas po uživanju hrane boli želodec, nujno obiščite zdravnika.

Geografski jezik

Geografski jezik je jezik z rdečimi in belimi zaplatami in kaže na oslabljen imunski sistem ter na to, da telesu primanjkuje cinka in karotenoidnih snovi, ki v telesu delujejo kot antioksidanti in kot taki ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, ščitijo pa tudi pred učinki staranja in nekaterimi kroničnimi boleznimi.

Lakast jezik

Kadar je jezik rahlo sivkast, bleščeč in gladek, smo slabokrvni, kar je lahko posledica pomanjkanja železa ali velike oz. kronične izgube krvi (npr. menstruacija).

Bel gladek jezik

Če je jezik bel in gladek, pomeni, da ste slabokrvni in da telesu primanjkuje železa, bakra in vitamina C.

Rjav jezik

Če je jezik obarvan rjavo in pri tem malce otekel, nas to opozarja na težave z ledvicami ali povišan krvni sladkor, poapnenje žil in visok krvni tlak.

Krvaveč jezik

Kadar imate krvaveče poškodbe sluznice jezika in za to ni kriv ugriz v jezik, je to, če krvavenje traja dlje, lahko posledica raka na jeziku ali pa neprimerne zobne proteze.

Suh jezik

Suh jezik nam sporoča, da telesu primanjkuje tekočine, kar je lahko posledica driske ali telesnih naporov, ki lahko ob nezadostni hidraciji vodijo v dehidracijo. Lahko pa je suh jezik tudi posledica vročine. Suh jezik lahko kaže s prstom tudi na katero od gastroenteroloških ali srčno-žilnih bolezni. Če suh jezik spremlja rdeča proga na zadnjem delu jezika, to kaže na vnetje črevesa. Če ta obloga spominja na zemljevid, je velika verjetnost, da gre za obolenje jeter.

Mehurčkast jezik

Mehurčkast oz. malinast jezik je predvsem pri otrocih tipičen znak za škrlatinko, ki je ena od bolj pogostih otroških izpuščajnih bolezni, ki jo povzročajo bakterije streptokoki.

Poraščen oz. dlakav jezik

Če je jezik poraščen, vam kronično primanjkuje vitaminov ali pa je črevesna flora zaradi antibiotikov oz. obsevanja utrpela poškodbe. Jezik je tak zaradi kopičenja bakterij oz. glivic v ustni votlini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija