Pojeduh v gostilni Za gradom v Kopru

Kulinarika

Kot sem nekoč že dejal, da so najboljše stvari očem skrite, lahko tudi tokrat izkoristim ta rek za uvod v novo Pojeduhovo kulinarično pustolovščino. Na marčevski torkov večer sem se z nepogrešljivo sopotnico odpravil na obisk k Darku Rodici, v koprsko gostilno Za gradom. Darkova oštarija se nahaja izven mestnega središča, na neopazni lokaciji, nekaj sto metrov od Gravisijevega gradu, a prav zato lahko ob obedu uživate ob prelepem pogledu na staro mestno jedro in zaledje.

Gostilna Za gradom v Kopru

Trojica zlatih nenapisanih pravil, s katerimi bi se strinjali in ki jih upoštevajo skorajda vsi uspešni gostinski mojstri, so: topel stik z gosti, inovativnost in hkrati konstantnost. Darko Rodica sodi med tiste, ki so kombinacijo teh treh zapovedi skorajda izumili, drži se jih, že odkar pomnim, njegova gostilna pa že od nekdaj in vse do danes velja za eno najboljših daleč naokoli. Kot je sam dejal, so pri njem dobrodošli prav vsi; tisti, ki pridejo le na en krožnik, kot tisti, ki si privoščijo daljšo pojedino. Znano je, da je dober glas v gostilno Za gradom pritegnil številne pomembne osebnosti. Kot zapriseženi stari rocker je Darko Rodica najbolj ponosen na obiske nekaterih velikih imen svetovne glasbene scene, med temi so Eric Clapton, Robert Plant, Zucchero, skupina R.E.M. in drugi.

Jaka Ivančič z Darkom Rodico, lastnikom gostilne Za gradom

Pri Rodici ponujajo predvsem morsko hrano, spojeno s sezonskimi plodovi domače zemlje. Stalnega menija nimajo, temveč se prilagajajo trenutni ponudbi dobavljivih svežih dobrin. Darko, kot redni obiskovalec koprske tržnice, navdih za svoje jedi dobi na poti od branjevk na tržnici do zeliščnega vrta, ki se nahaja za hišo na Markovcu, kjer domuje njegova gostilna. Vinsko ponudbo sestavlja izbor slovenskih etiket, s poudarkom na lokalnih proizvajalcih. Za hišnega vinarja je Rodica izbral vse bolj prljubljenega mojstra za svežo malvazijo, Pucerja z Vrha.

Vsak dan, z izjemo nedelje in ponedeljka, lahko v gostilni Za gradom na en mah sprejmejo največ 36 obiskovalcev. Mize se hitro zapolnijo, zato vam toplo priporočam, da svoje mesto rezervirate nekaj dni pred prihodom.

Lica svežega zobatca, francoski rečni rak in prvi divji šparglji z omakco iz trobentic, rižem z rdečo peso in krompirjem s cikorijo

Pred velikonočnim koncem tedna so nas Darko in njegova ekipa razvajali z naslednjimi jedmi:

-        pozdrav iz kuhinje: kapesanta z lardom, pripravljena na vročem kamnu,

-        popečeni jadranski gamberi, marinirani v soku limete z akacijevim medom in svežim ingverjem + mousse iz kompirja in limoninega soka s podlago iz koprivinih njokcev,

-        ravijoli, polnjeni s svežim brancinom, z omako iz iker morskega ježka z juga Italije,

-        lica svežega zobatca, francoski rečni rak in prvi divji šparglji z omakco iz trobentic + riž z rdečo peso in krompir s cikorjo,

-        sladki tris: polovica velikonočnega jajca iz domače čokolade z marcipanovo kremo, posuto z mešanico 10-ih oreščkov + kuhani štruklji z jagodami + pena iz ananasa in pomaranče.

Pili smo:

-        penečo malvazijo Klenart 2011,

-        sivi pinot Ščurek 2011,

-        sauvignon Zanut 2011,

-        malvazijo Pucer z Vrha 2011,

-        sladki muškat Vinakoper 2012.

Za zgornji izbor dobrot boste v gostilni Za gradom odšteli približno 45 evrov, če si boste privoščli še po en kozarec naštetih vin, pa boste v denarnico segli še po 10 evrov.

Popečeni jadranski gamberi, marinirani v soku limete z akacijevem medom in svežim ingverjem + mousse iz kompirja in limoninega soka s podlago iz koprivinih njokcev z dimno 'prilogo'

Preverjeno priporočamo: kapesanto z lardom, pripravljeno na vročem kamnu, popečene jadranske gambere, marinirane v soku limete z akacijevim medom in svežim ingverjem + mousse iz kompirja in limoninega soka s podlago iz koprivinih njokcev, ravijole, polnjene s svežim brancinom, z omako iz iker morskega ježka z juga Italije, lica svežega zobatca, francoskega rečnega raka in prve divje šparglje z omakico iz trobentic + riž z rdečo peso in krompir s cikorijo.

 

Gostilna Za gradom:

N: Kraljeva ulica 10, 6000 Koper

T: +386(0)5 628 55 05

 

Več Pojeduhovih degustacij:

Pojeduh v Rizibiziju

Pojeduh v Gostilnici Ruj

Pojeduh v gostilni Gordia v Kolombanu

Deli novico:

njami njami |  06 .04. 2013 ob  08: 31
Sodeč po zelo zgovornem članku in vabljivih fotografijah se izplača obiskati gostišče in se prepričati o kvaliteti hrane ter to amkajšnjem vzdušju. Pojdimo!!!
piki |  04 .04. 2013 ob  08: 35
kul zobatec
marko |  02 .04. 2013 ob  09: 41
Zgleda zanimivo, bo treba it še pobat.