Pojeduh v Gostilnici Ruj

Kulinarika

Najboljše stvari so očem skrite. Gostilnica, ki smo jo tokrat obiskali, se nahaja v kraju, kamor težko zaidemo naključno. Nekaj kilometrov iz Sežane, na cesti, ki pelje skozi Kreplje do Dutovelj, se v vasici Dol pri Vogljah nahaja Ruj. Nekoč vaško oštarijo sta pred dobrimi desetimi leti v svoje roke vzela Peter in Vildana Patajac. Z leti pa si je gostilnica, ki nosi ime po grmičku, ki v jeseni obarva kraško pokrajino v rumeno rdeče barve, pridobila sloves ene najboljših ne samo na Krasu, temveč tudi v naši mali Sloveniji.

 

V Ruju vas v zimskem času pogostijo v treh manjših ločenih notranjih prostorih, poleti pa lahko domače dobrote snedete tudi na pokriti zunanji terasi. Vsak dan, z izjemo ponedeljka, torka in srede, lahko med 12. in 22. uro na en mah postrežejo največ 30 gostov.

Pri Patajčevih nimajo stalne ponudbe jedi, temveč se izbor spreminja glede na to, kar v danem trenutku ponuja narava in domači vrt za hišo. Poleg lastne vzreje kapunov (skopljenih petelinov) imajo na zalogi veliko izdelkov domače proizvodnje: kislo jabolčno balzamično omako, drnuljevo marmelado, kandirano bezgovo in akacijevo cvetje, vrtnično marmelado z rdečim poprom in še kaj. Poleg jedi, ki jih ponuja kraška zemlja, pa najdemo tudi nekaj morskih.

Pod gostilnico se skriva manjša klet, kjer hranijo izbrana vina kraških pridelovalcev, nekaj pa jih prihaja tudi iz Vipavske doline, Goriških Brd in Italije.

Ruj smo obiskali v času cvetenja bezga, kar smo okusili tudi pri degustacijskem menuju, ki nam ga je pripravila Vildana:

-        gamberi z jagodami na posteljici domače salatine s kislo balzamično Rujevo omako

-        kremna grahova juha z deviškim oljčnim oljem sorte mavrino (Bordona iz Ankarana)

-        domači rezanci z rahlo prekajeno panceto, rumenjakom račjih jajc in svežimi bezgovimi cvetovi

-        brezalkoholni sorbet iz lubenice

-        file teleta jelena pripravljeno na maslu, timijanu, listkih vrtnic in hibiskusa, v objemu korenčka, pomaranče, maslenega krompirja s cvetki koromača in sečuanskega popra ter drnuljevo marmelado

-        domač bezgov sladoled s svežimi bezgovimi cvetovi.

Pili smo:

-        peneča rebula Sončni škol 2006 (Šmarje v Vipavski dolini)

-        cabernet franc Emeran Reya 2008 (Kozana – Goriška Brda)

-        teran Renčel 2006 (Dutovlje)

-        sladko vino iz refoška Medion 2005 – Tavčar Emil in Ken (Dutovlje)

Za zgornji degustacijski menu boste v gostilnici Ruj na osebo odšteli 35 evrov, za okušanje izbranih vin pa boste denarnico olajšali za dodatnih 17 evrov.

Preverjeno priporočamo: gambere z jagodami, na posteljici domače salatine in kislo balzamično rujevo omako // kremno grahovo juho z deviškim oljčnim oljem sorte mavrino (Bordona iz Ankarana) // brezalkoholni sorbet iz lubenice // tele jelena pripravljeno na maslu, timijanu, listkih vrtnic in hibiskusa, v objemu korenčka, pomaranče, maslenega krompirja s cvetki koromača in sečuanskega popra ter drnjuljevo marmelado // domač bezgov sladoled s svežimi bezgovimi cvetovi.

Gostilnica Ruj

N: Dol pri Vogljah 16, Dutovlje

E: peter.patajac@gmail.com

T: +386(0)5734-1720

M: +386(0)40-743-043

Deli novico:

ČrtB |  13 .06. 2012 ob  15: 22
Pohvalno ;)