POJASNILO OBČINE GLEDE NADGRADNJE HOTELA PIRAN, NA KRAJEVNI SKUPNOSTI ŠOKIRANI: "Obstaja utemeljen dvom glede zakonitosti izdanih soglasij" (ANKETA)

Piran

Novica, da je 17 sosedov Hotela Piran danes povabljenih na sestanek na piransko upravno enoto, kjer bodo predstavili projekt nadgradnje hotela za eno nadstropje, je v minulih dneh završala v javnosti in na družbenih omrežjih. Na PiranPirano KS so soglasje Občine Piran in Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) povzeli takole: "Višanje hiš se dovoljuje do najvišje višine ostalih stavb v bližini, s čimer se dosega poenoten videz ulice, četrti, mesta." A že bežen pogled razkrije, da je Hotel Piran že zdaj najvišja stavba.

Stavbe, ki danes sestavljajo Hotel Piran, se nizajo v treh delih. Gledano z morja je najstarejši del stavbe prvi z leve, nekdanji Hotel Trieste, ki je secesijska stavba, sledita dve prizidavi. Ožji in najvišji je osrednji del hotela, najdaljši pa je tretji del, ki sega do Gledališča Tartini in so v njem hotelske sobe z balkončki.

"Višine stavb v Piranu so med seboj povezane v edinstveno silhueto in z morja najbolj prepoznavno veduto jadranske ter istrske obale. Nadzidava že sedaj dodobra dominantne stavbe hotela ob morju bo izstopala iz harmonije mestnega tkiva, degradirala vertikalne osi svetilnika z zvonikom in obeh zvonikov, Sv. Jurija in Sv. Frančiška, na drugi strani mandrača obstoječih palač Gabrielli (Pomorski muzej) in Bartole-Ventrella (Pošta Slovenije v pritličju)," opozarjajo na Krajevni skupnosti (KS) Piran.

Foto: KS Piran

KS Piran: ZVKD nas je šokiral

Kot so včeraj poudarili na KS Piran, dokumentacije ki so jim jo poslali iz upravne enote še niso pregledali. "Dokumentacija še ni pravnomočna, bo pa na upravni enoti na ogled skica ali več njih, kjer bo možno videti (ne)skladnost načrtovane novogradnje. Podoba Pirana se nenadomestljivo spreminja," so nezadovoljni na KS Piran.

Že novembra 2020 jih je domačin, sosed Hotela Piran, obvestil, da nameravajo stavbo na naslovu Prešernovo nabrežje 4 "izenačiti z višino sosednjih stavb". "ZVKD nas je šokiral z interpretacijo odstavka iz strokovnih osnov za razglasitev kulturnih in zgodovinskih spomenikov v piranski občini, da je višanje stavbe v prvi vrsti ob morju usklajeno z linijo povprečne višine vseh ostalih hiš na punti in se lahko nadzida, ker je mesto živa stvar, ki se širi in raste," pravijo.

Foto: KS Piran

Ob tem dodajajo, da veduta ob morju ni zavarovana, "ker je šlo za skromne, pomožne stavbe, zgrajene izza nekdanjega obzidja. Se lahko kdo strinja s tem? Gre za sila nevarno definicijo razvoja mesta, ki ji ni videti ne smisla ne konca, a temu podlega tako Občina Piran kot upravna enota in ZVKD".

Nad takšnimi mnenji ZVKD naj bi zmajevali z glavo celo njihovi nekdanji zaposleni oziroma upokojeni strokovnjaki. "V primeru zadnje prijave novogradnje na Pusterli 1 so nam svetovali, naj poiščemo pravno pomoč, ker obstaja utemeljen dvom glede zakonitosti izdanih soglasij za takšne novogradnje, ki so bile še pred desetletjem nezaslišane," so zgroženi v KS Piran, kjer dodajajo:

"Da Piran ni zaščiten, smo ugotovili že v času prenove mandrača."

Foto: KS Piran

Ne samo, da se sosedom na drugi strani ulice zmanjša kvaliteta bivanja, osončenost in zračnost stanovanj, med višjimi stavbami hrup bolj odmeva, vrednost stanovanj je nižja in "na dolgi rok kratko potegne tudi Piran, v katerem veljajo za različne investitorje zelo različni pogoji?", so jasni v krajevni skupnosti.

KS Piran: Kdo zavira sprejetje odloka o varovanju krajine, naravne in kulturne dediščine?

Mesto izgublja svojo edinstveno podobo, pravijo, uničuje se oblike in materiale, iz katerega so narejena vrata in okna. Gabariti stavb se v priglasitvah razlikujejo od izvedenih, "to ni upravljanje z mestom. Dejstvo je, da vsakokrat opozarjamo, da je mesto devastirano."

Zato v KS Piran že leta iščejo odgovor na vprašanje, kdo je tisti, ki zavira sprejetje odloka o varovanju krajine, naravne in kulturne dediščine v piranski občini. "Kdorkoli je upravljavec v tej občini, je zgodba vedno ista. Kdo so ti ljudje, ki nepovratno spreminjajo vedute, krajino, arhitekturo srednjeveškega mesta?" se sprašujejo, saj se namesto investicij v višjo kvaliteto in raznovrstnost ponudbe, v usposabljanje in zaposlovanje izobraženega turistično-gostinskega kadra zida in dozidava zgolj namestitvene kapacitete, so prepričani.

"Preobremenjuje se infrastrukturo, ki je vsako turistično sezono na meji kolapsa: vodovod, kanalizacija, promet, dostava, parkiranje, dostop do lastnih domov in količine odpadkov. Kje je meja, če sploh je? Se upravljavci mesta zavedajo teže tega vprašanja?" zaključujejo na KS Piran in pozivajo tako župana Đenia Zadkovića kot občinske svetnike, da sprejmejo moratorij na nadzidave v starem mestnem jedru.

Občina Piran: Navedbe o nadgradnji Hotela Piran ne držijo

Na piranski občini odgovarjajo, da navedbe o nadgradnji Hotela Piran ne držijo in da niso izdali nobenega dovoljenja ali soglasja za povišanje stavbe za eno nadstropje. "Občina ni za to niti pooblaščena," pravijo in zagotavljajo, da lastnik Hotela Piran na občini ni nikoli "izrazil ali pridobival kakršnihkoli dovoljenj za tovrsten poseg".

"Menimo, da bi bilo tudi sicer morebitno dvigovanje Hotela Piran neizvedljivo. Asanacijski načrt ne dovoljuje v omenjenem primeru dvigovanja posameznih objektov iznad gabaritov objektov, ki so nižji od nekega objekta," dodajajo. Strinjajo pa se, da je stavba "vedutno izpostavljena in bi nadzidava povečala neenotnost in diskrepanco do okoliških objektov". Zato bodo tudi v bodoče podpirali "zgolj arhitekturne rešitve in rekonstrukcije, ki ne bodo vplivale na svetovno znano piransko veduto in njeno brezčasnost".

Po podatkih, ki jih imajo na Občini Piran, želi lastnik Hotela Piran opraviti rekonstrukcijo dotrajane podstrehe in strehe, ker jim zamaka. "Poseg zamenjave strešnikov in izravnave slemena strehe, kar je natančno opredeljeno v investitorjevi projektni dokumentaciji, ne vključuje nobenega povišanja etažnosti objekta," zaključujejo na občini.

Vprašanja smo naslovili tudi na Zavod za varstvo kulturne dediščine, njihove odgovore še vedno čakamo.

Kakšno pa je vaše mnenje? Bi dovolili nagradnjo Hotela Piran? Odgovorite v spodnji anketi – v kolikor vam oglas zakriva aplikacijo, pritisnite na 'x'.

Iniciativa za pravičen Piran |  16 .02. 2022 ob  11: 19
33
Glede na načelnost predstavnikov KS Piran bi človek pričakoval, da se bodo opredelili tudi do črne gradnje svetnika Petarosa, ki je brez vseh dovoljenj dvignil svoji hišo v neposredni bližini cerkve Sv. Jurija v Piranu za eno nadstropje.