HOTEL PIRAN BODO NADZIDALI: Uničenje mestne vedute z blagoslovom občine in ZVKD?

Piran

Hotel Piran želi lastnik nadgraditi oziroma povišati za eno nadstropje. V ta namen bodo v sredo, 16. februarja, dopoldne na piranski upravni enoti 17 sosedom predstavili projekt, ti pa se bodo lahko izrekli glede strinjanja ali nestrinjanja z nadzidavo. Novica je v javnosti naletela na precej burne odzive, med drugimi se je na Facebooku odzvala piranska občinska svetnica Barbara Kožar, ki pravi, da je "besna".

Z rdečo črto smo označili višino stavbe Hotela Piran v primerjavi z drugimi stavbami v okolici.

Na sredin sestanek naj bi povabili 17 sosedov, ki stanujejo v neposredni bližini Hotela Piran oziroma na drugi strani Stjenkove ulice. "Njihova stališča, kritike, pritožbe in mnenja najverjetneje ne bodo preprečila izdaje gradbenega dovoljenja," so zapisali na Facebook profilu Krajevne skupnosti (KS) Piran. O tem je prepričana tudi svetnica Kožarjeva, ki je nestrinjanje s takim početjem izrazila na svojem profilu.

Na PiranPirano KS so soglasje Občine Piran in Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) povzeli takole: "Višanje hiš se dovoljuje do najvišje višine ostalih stavb v bližini, s čimer se dosega poenoten videz ulice, četrti, mesta."

"Na usodno razvrednotenje unikatne razigranosti silhuete mesta se odločevalci gladko požvižgajo," so prepričani na KS Piran, kjer se sprašujejo tudi, kako zavarovati zgodovinski biser Piran pred takšnimi investitorji.

Že bežen pogled na Hotel Piran razkrije, da gre v bistvu za stavbo, ki je že sedaj najvišja. Ker pa bežen pogled morda vara, smo se za več podrobnosti in pojasnil obrnili na Krajevno skupnost (KS) Piran in jih vprašali, katera stavba je višja od omenjenega hotela, v primeru, da se motimo. Vprašali smo jih tudi, ali se s takšno pozidavo strinjajo ali pa bodo morda nadgradnjo hotela poskušali preprečiti. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Kopirano iz KS Piran Pirano. Besna sem. V sredo, 16. Februarja dopoldan, bo na UE Piran...

Objavil/a Barbara Kožar dne Sobota, 12. februar 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Compatto |  16 .02. 2022 ob  07: 55
-1
@kjessi
O kateri veduti govoriš, sploh pa o kakovosti vedutejQuery112308433976475081879_1644994167684?
Jares, so še višji objekti. Grajeni okoli leta 1800, cerkev nekaj sto let prej, prav tako obzidje.
In potem je prišel arh. Mihevc s kompanijo in sesul in zjeb.. Portorož, Piran, Izolo, Koper, Žusterno...
Je..la te veduta.
kjessi |  15 .02. 2022 ob  14: 20
-3
Iz te strani je hotel Piran edin objekt, ki polepša veduto. In v ozadju so nekatere hiše višje od predvidene nadgradnje.
Compatto |  15 .02. 2022 ob  11: 17
-2
Stari pirančani se bodo dobro spomnili takratnega hotela Metropol (sedaj stari del hotela Piran in telovadnice z veslaškim klubom, ki so jo namensko porušili (dva prehoda do obale) in tam zgradili okoli leta 1965 zeleno skropucalo. Seveda brez prehodov, duše in telesa.
Podobno so naredili v Izoli ob Sončnem nabrežju in v Kopru z dvema mastodontoma na Belvederju in prvo linijo ob vzhodnem delu pristaniške ulice. Stara mesta so tako skrili pred "stamoto" Avstoogrske , Italije in še koga.
Vsekakor naj piranska občinska uprava , Upravna enota in investitorji razmislijo, ali ne bi lahko bila nadgradnja hotela vzorec, ki bi ga veljalo UZAKONITI za celo Gregorčičevo ulico, Zupančičevo in okoli bivšega hotela Punta.
Vam povem, Piran, Manhattan v malem.
Prognostik |  15 .02. 2022 ob  10: 38
Enako koprska veduta. Komiji so sezidali tomosov
štrleči blok (takrat še)...danes pa Solis zapira pogled.
Istriano |  15 .02. 2022 ob  10: 11
Pirančani na ceste dokler ne odstopi GENIJ, ki ste ga izvolili ali pa uspel uničiti mesto. V Mariboru so uspeli s protesti vreči Kanglerja a vi boste pa ves čas spali ali kako?
Opazovalec |  15 .02. 2022 ob  08: 24
-8
Ja no ....ta slikica o hotelu ki pokvari veduto na Piransko cerkev je zelo odvisna od kota pogleda. Če bi že sedaj se približali za enih 500m bi povsem zakrili pogled na cerkev .....tako da stvar pogleda.
 |  15 .02. 2022 ob  07: 13
ej, kaj pa vila turkovih ki je zrasla iz kleti ki je merila originalnih 4 m x 5 in je sedaj v treh etažah (K 2) prizidek letna kuhinja ostalo
VSE NA ČRNO VSE NEZAKONITO VSE BREZ ENEGA SAMEGA DOVOLJENJA !!!!!!
aja sej ja,,oni lahko
sosedu so z odločbo porušili nadstrešek za avto in mu naložili globo in stroške odvoza
kaj pa naš vrli simeunović poslanec ki nmu je skrb le za ostale državljane
ki ima obraz kateremu lahko zaupaš
njegovo delov parlamentu je lahko za vzor
nič boli jih k..c oni so oni mi pa mone tlačani in spet jih bomo volili
a ne bi kakšen novinar šel do vile turka in "vrtne ute" simeunoviča malo pofotkat pa kej jih vprašat
alal novinarji kje ste
Imperio  |  15 .02. 2022 ob  06: 27
Piranezi uprite se, protestirajte. Blokirajte ta vandalizem ki ga vsiljuje ZVKD, nesposobni obcinarji in komunala.
Pred volitvami morajo vsi odgovorni zapustiti lepo plačana delovna mesta.
Piranezi ste TALCI teh nesposobnežv.
4ugoketo |  14 .02. 2022 ob  20: 27
16
Mafijska posla. Da se sploh drznejo kaj takega O
Sramota.
Treba bo organizirati upor.
Piran, na barikade.
Vrnimo nazaj plažo in promenado
Preprečimo gradnjo in uničevanje mesta!
DAN44 |  14 .02. 2022 ob  19: 29
15
je že Jančar podkupil kogar je treba.
vseved |  14 .02. 2022 ob  17: 54
24
Na upravni enoti bi treba narediti čistko med tistimi ki izdajajo dovoljenja . Tudi v Ankaranu je ista zgodba. Čim prej razgnat to skorumpirano bando.
Obala1 |  14 .02. 2022 ob  17: 21
18
Svi vejo kako je Jančar prišel do tega hotela in komu je moral plačati za to ( no vedno ista ekipa od Narata, Laznika in Kraševca katera je kasirala podkupnine )…pa se nihče ne ve ali je kupnino plačal do konca haha …a občina? No verjetno bo tudi njim dal kaj pod mizo in bodo zadevo rešili