Pogovarjali so se o preprodaji orožja

V Zagrebu so včeraj predstavili hrvaški prevod prve knjige iz trilogije V imenu države o preprodaji orožja iz Slovenije na Hrvaškem in v BiH, ki sta jo napisala slovenska raziskovalna novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga. Ob predstavitvi so v prostorih Hrvaškega novinarskega društva (HND) organizirali tudi tribuno o trgovini z orožjem.

Knjiga je potencialna obtožnica, upam da jih bodo poleg radovednežev, novinarjev, politologov, zgodovinarjev in drugih, prebrali tudi hrvaški raziskovalci, je povedal hrvaški sociolog Slaven Letica, ki je spisal tudi predgovor hrvaški izdaji prvega dela trilogije.

Prvi del trilogije V imenu države z naslovom Odprodaja temelji na približno 6000 dokumentih, ki govorijo o vlogi Slovenije pri preprodaji orožja na Hrvaškem in v BiH v prvi polovici 90. let. Obenem pa razkrivajo tudi vlogo podjetja RH Alan, ki je bilo s strani hrvaške države edino pooblaščeno za orožarske posle, je povedal hrvaški raziskovalni novinar Saša Leković, ki je sodeloval s slovenskima kolegoma pri projektu.

Njihov kolega iz BiH Esad Hećimović, ki je tudi sodeloval pri nastajanju trilogije, je dejal, da je trgovina z orožjem v 90. letih prejšnjega stoletja v dobri meri oblikovala družbene elite in odnose v državah vse do danes. Omenil je, da so slovenski trgovci prodajali orožje vsem sprtim stranem v BiH ter jih tudi izsiljevali, kar so posebej čutili v obleganem Sarajevu in Srebrenici.

"Osebne zgodbe iz trgovine z orožjem kažejo, da resnica vendarle pride na dan in da pravica doleti tudi tiste, ki počnejo hudodelstva. Večina akterjev trgovine z orožjem ali je že obsojenih ali obtoženih ali osumljenih v kazenskih postopkih," je za STA izjavil Zgaga po predstavitvi knjige. Kot akterje je navedel Janeza Janšo, Antona Krkoviča, Andreja Lovšina, Igorja Bavčarja in pokojnega Jožeta Zagožna.

"Ogromno akterjev je bilo obsojenih zaradi drugih kaznivih dejanj, kar kaže, da so medtem naredili precejšnjo škodo slovenski državi, družbi in gospodarstvu. Če bi jih preganjali, bi bila zgodovina Slovenije morda drugačna," je dodal Zgaga.

Ovadba je obtičala v koloseju pravosodja

Kot je spomnil, je bila leta 1995 s strani kriminalistov vložena kazenska ovadba zoper Janšo, Bavčarja, Ludvika Zvonarja, Franca Kosija, Nikolaja Omana in grškega državljana Konstantina Daferomosa. "Žal je ovadba obtičala v kolesju pravosodja. Če bi jih že takrat obsodili, ne bi bilo treba čakati na afero Patria," je še ocenil Zgaga.

Na vprašanje, kdo so osebe s Hrvaške, ki so bile vsa leta vpletene v trgovino z orožjem, je Zgaga izpostavil nekdanjega predsednika hrvaške vlade Franja Gregurića in bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki "ju je posrednik Patrie Walter Wolf obiskal in po srečanjih sporočil po elektronski pošti, da je njuna podpora zagotovljena".

Patria je zelo tiha zadeva na Hrvaškem

"Patria je zelo tiha zadeva na Hrvaškem in zanimivo bo videti, kaj se bo zgodilo v prihodnjih mesecih, ko bo finsko sodišče začelo obravnavati še hrvaški primer podkupovanja. Najmanj 1,5 milijona evrov podkupnin je steklo na Hrvaško. Imena, ki bodo prišla ven, bodo presenetila hrvaško javnost. Mesić bo gotovo zagotovo med njimi, za ostale pa bomo še videli," je napovedal Zgaga.

Kot je dodal, je bil Mesić nekoč predsednik predsedstva SFRJ in je bil glede na dokumentacijo vpleten v trgovino z orožjem med vojno predvsem preko podjetja Velebit.

Peterle in Gregurić sta se menila o pošiljkah za Hrvaško

"Franjo Gregurić se je 6. novembra 1991, na Otočcu srečal z njegovim takratnim slovenskim kolegom Lojzetom Peterletom, s katerim sta se menila o pošiljkah orožja za Hrvaško. Gregurić je bil eden najbolj pomembnih oseb podjetja RH Alan," je še pojasnil.

Hrvaški raziskovalni novinar Dražen Rajković je sicer na tribuni izpostavil, da za razliko od Slovenije na Hrvaškem ne obstajajo uradni arhivi o orožarskih poslih, ki so jih opravljali v imenu države. Je pa del dokumentov končal v zasebnih arhivih pri nekaterih akterjih, ki so bili pred vojno vodovodarji, kot npr. Josip Vukina, je dodal.

Hrvaška založba "Jesenski i Turk" je napovedala skorajšnjo izdajo hrvaških prevodov tudi ostalih dveh delov trilogije V imenu države - Preprodaja in Prikrivanje. Šurc in Zgaga sta za obsežno raziskovalno delo prejela tudi prestižne mednarodne novinarske nagrade.

umetnik123 |  01 .10. 2013 ob  18: 00
Ja Zgaga, kako lahko omenjaš " najbolj poštene " Slovence Janšo, Krkoviča, Bavčarja ....v primeru prodaje orožja ? Janša se tega verjetno ne spomne, ker niti tega ne ve, od kod mu 200 jurjev, ki jih je dobil lani !!!!!!
geđo |  01 .10. 2013 ob  10: 58
"Pogovarjali so o preprodaji orožja"
Bravo! Regional nikoli ne razočara.