PODROBNOSTI NESREČE S KLADIVOM: "Ob udarcu je prišlo do odboja, nato je z ročajem zadelo gospo"

Koper

Poročali smo, da je v četrtek dopoldan na Pristaniški ulici v Kopru prišlo do delovne nesreče, v kateri je bila poškodovana 40-letnica. Kot kaže, je bila ob napačnem kraju na napačnem mestu, saj se je sprehajala mimo delovišča v trenutku, ko je delavcu padlo kladivo na tla, se odbilo od tal in jo zadelo v glavo. Čeprav ni imela vidnih poškodb, so jo vseeno prepeljali v Splošno bolnišnico Izola. Za podrobnejša pojasnila o tem, kaj se je dogajalo, smo se obrnili na Marjetico Koper.

Kot so sporočili z Marjetice, so dela potekala na Pristaniški ulici, kjer so prestavljali litoželezne bitve, ki so pritrjene z lepljenimi vijaki. Do nesreče je prišlo na pločniku. "Pri postopku odstranitve lepljenega vijaka je ob udarcu s kladivom po njem prišlo do odboja kladiva, ki ga je delavec zaradi nastale sile posledično izpustil iz roke. Ob tem je kladivo z gumiranim ročajem zadelo mimoidočo gospo," je sporočil tiskovni predstavnik Marjetice Koper Dimitrije Šamšal.

Na naše vprašanje, ali je bil kraj ustrezno zavarovan, na Marjetici odgovarjajo, da ja. "Kraj je bil ustrezno označen in zavarovan. Delavci so bili tudi primerno opremljeni. Delovišče je bilo označeno s signalizacijo in drugimi pripomočki (stožci) v skladu s pravili in v izogib popolni zapori prometa."

"Gre za nesrečno naključje, saj je ob udarcu kladiva ob bitev prišlo do odboja kladiva," nadaljuje Šamšal. Kako pa bodo ravnali v bodoče, da do takih nesreč ne bi več prišlo? "V gradbenem sektorju bodo v nadaljevanju dorekli možne rešitve (popolna zapora ob takih delih, razširitev 'delovišča' in posledično označb)," nam je odgovoril.

Zanimalo nas je še, ali so pred samo nesrečo kdaj zaznali potencialno nevarnost, ki bi jo lahko ob padcu na tla predstavljalo kladivo z gumijastim ročajem (odboj od tal). "Zakon, uredbe in pravilniki o varstvu pri delu narekujejo podrobne smernice o različnih potencialnih situacijah, vendar pa nikjer ni tako natančnih definicij," nam je še odgovoril.

Poročali smo, da so bili na kraju prisotni reševalci in policija. Na Marjetici Koper takih ali podobnih nesrečnih naključij, v katerih bi bil med delom poškodovan občan, v zadnjem desetletju sicer ne beležijo

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .09. 2019 ob  18: 14
Tine, si bil tam, da vse natanko veš?
Tine |  20 .09. 2019 ob  11: 32
-3
Zgleda da v Marjetici ne poznajo predpisov za varno delo. Delovišče ni bilo ustrezno označeno, še manj pa zavarovano. Bo še zanimivo, ko bo gospa vložila tožbo za odškodnino ali ko bo zadevo preverjala inšpekcija na podlagi prijave policije. Kdaj se bo že enkrat nehalo delita po šalabajzersko?