PODJETJEM, KI NE OBRATUJEJO, MOŽNOST ODLOGA KREDITA ZA 12 MESECEV: Minister napoveduje nagrade za zaposlene v nujnih službah

Slovenija

Vlada ukrepom za pomoč gospodarstvu, ki že ima težave zaradi pandemije novega koronavirusa, dodaja možnost odloga odplačevanja kreditov za 12 mesecev, predlog zakona o tem je danes poslala v DZ. Odbor DZ pa je v predlog zakona za sofinanciranje čakanja na delo vključil možnost odloga plačil prispevkov samozaposlenih.


 
Pravnim osebam možnost odloga plačevanja posojil za 12 mesecev

Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo lahko banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Subjektom, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, kot so gostilne in restavracije, morajo banke to obvezno odobriti.

Finančni minister Andrej Šircelj je po današnji seji vlade pojasnil, da gre za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb, sklenjenih z bankami in hranilnicami, za obdobje 12 mesecev. "Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, samozaposleni in kmetje se bodo lahko z bankami dogovorili za odlog obveznosti za obdobje 12 mesecev," je dejal Šircelj. Kot je pojasnil, se zakon ne nanaša na fizične osebe, določa pa pogoje, kdaj bodo banke in hranilnice to lahko storile. "Pogoj je, da je družba solventna in da dejansko posluje, da plačuje davke," je pojasnil.

O pogojih odloga se bodo morali posojilojemalci sicer dogovoriti z bankami in hranilnicami. Kreditojemalcu zaradi odloga plačila ne bodo smeli nastati dodatni stroški. Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo lahko stranke podale najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije virusa, zakon pa bo veljal 18 mesecev od prenehanja epidemije. Vlada bo imela, kot je zapisala na spletni strani, možnost, da še pred iztekom tega roka DZ predlaga prenehanje veljavnosti, če se razmere izboljšajo.

Nagrade za zaposlene v nujnih službah

O predlogu je vlada obvestila Banko Slovenije, ki po njegovih besedah predlogu ni nasprotovala. Točnega podatka o tem, koliko podjetij oz. subjektov bo koristilo možnost odloga plačila kredita, Šircelj še nima. Tako tudi nima ocene, kaj bo to pomenilo za banke. O tem ukrepu bo vlada obvestila tudi Evropsko centralno banko (ECB).

Šircelj je obenem povedal, da bodo nadaljnji ukrepi odvisni od obsežnosti epidemije. "Pripravljeni smo na vse, kar bo treba storiti," je povedal. Sicer pa bodo najprej morali narediti ocene o vplivu epidemije na finance glede na različne situacije. Ta je pomembna za samo upravljanje financ, da se bodo lahko prilagodile epidemiji. Sicer pa je potrdil, da bodo nagradili tiste zaposlene v nujnih službah, ki delujejo v času epidemije, saj da ti ljudje delajo v velikih naporih, med njimi pa je izredna solidarnost. Zato "bo denar za te ljudi in nagrade".

Samozaposlenim možnost odloga plačil prispevkov

Odbor DZ za delo je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Delavci bodo v času čakanja, ki bo lahko trajalo največ tri mesece, prejemali 80 odstotkov nadomestila plače, ki znaša povprečje plač v zadnjih treh mesecih, pri čemer bodo delodajalci zagotovili 60 odstotkov tega plačila, država pa 40 odstotkov.

Do 80 odstotkov nadomestila plače bodo upravičeni tudi delavci, ki bodo morali biti po odločbi ministra za zdravje v karanteni, bo pa v tem primeru plačilo v celoti krila država. Odbor je sprejel več dopolnil, s katerimi je med drugim v ukrepe vključil samozaposlene ter jim omogočil odlog plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos za dve leti.

Pojavljajo se pobude, da bi samozaposlenim te prispevke v celoti ali delno odpisali, ne le omogočili odloga plačila, ter da bi v ukrepe vključili tudi druge subjekte, kot so zavodi in humanitarne organizacije. S sprejetjem dopolnil na odboru so sicer vsi členi odprti in se lahko na seji DZ še spremenijo, možno je tudi, da bi pomoč tem organizacijam urejali v drugih zakonih. Zakon se bo po sprejetem dopolnilu imenoval zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ne več zakon o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.

Delo od doma

V okviru zakona o delovnih razmerjih je delodajalcem omogočena tudi določena fleksibilnost pri opravljanju dela; delovne procese lahko organizirajo kot delo na domu.

Kreditne linije

Država bo likvidnostne težave podjetij reševala skupaj s SID banko, in sicer v obliki novih oz. dopolnjenih ukrepov v skupni višini približno 200 milijonov evrov in v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij preko bank. Skupaj z Slovenskim podjetniškim skladom ministrstvo za gospodarstvo pripravlja še ukrepe za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov. Ta sredstva bodo na trgu na voljo od 20. marca dalje.

Regionalni razvojni sklad Ribnica bo medtem podjetjem omogočil, da bodo dražje kredite zamenjala za cenejše in dolgoročnejše.

Poroštveni potencial

Za posojila ima gospodarsko ministrstvo trenutno na voljo šest milijonov evrov, v dogovoru z ministrstvom za finance pa bi lahko po potrebi aktivirali še za okoli 20 milijonov evrov poroštvenega potenciala.

Odlog davčnih obveznosti

Poslovni subjekti lahko pri blaženju posledic epidemije koronavirusa posežejo tudi po obstoječih ugodnejših načinih poplačila davčnih obveznosti, in sicer odlogu plačila davka za največ 24 mesecev ali obročnem odplačilu davka na največ 24 obrokov. V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki ga je vlada že poslala v potrditev v DZ, bodo pogoji za uveljavitev te možnosti blažji in bolj enostavni.

Podaljšani roki za predložitev dokumentacije

Z uveljavitvijo zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju se bo zavezancem dalo tudi več časa za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil. Namesto do 31. marca bodo morali davčne obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčne obračune davka od dohodkov pravnih oseb za lani oddati najpozneje do 31. maja. Posledično se bo za mesec dni zamaknil skrajni rok za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019. Na konec maja bo prestavljen tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu.

Promocija turizma

Slovenska turistična organizacija se je na trenutne nestabilne gospodarske razmere v turizmu odzvala s spremembo aktualnih javnih razpisov in s prilagoditvijo aktivnosti na emitivnih trgih slovenskega turizma.

Pomoč na področju internacionalizacije

Gospodarsko ministrstvo zmanjšanje negativnih vplivov načrtuje tudi s pomočjo delnega povračila stroškov, ki jih imajo mala in srednja podjetja zaradi načrtovane udeležbe na sejmih v tujini ali drugem mednarodnem dogodku, ki ga je organizator odpovedal zaradi koronavirusa. Prav tako bo pokrit strošek udeležbe na virtualnem sejmu.

V pripravi dodatni ukrepi, med drugim za izpad prihodkov ter za zagon gospodarstva po zdravstveni krizi

Gospodarsko ministrstvo pripravlja dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu, med drugim trenutno v sodelovanju s finančnim ministrstvom usklajuje rešitve, s katerimi bi podjetjem kompenzirali trenutni izpad prihodkov, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Dejal je tudi, da že pripravljajo ukrepe za zagon gospodarstva potem, ko bo zdravstvena kriza mimo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija