IMAJO ALERGIKI VEČ MOŽNOSTI ZA OKUŽBO S KORONAVIRUSOM? Trenutno glavni alergen je jesen, v Primorju tudi ciprese

Slovenija

Ljudje z alergijami niso bolj izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom kot tisti brez alergij. Sodijo pa astmatiki med ogrožene skupine, če zbolijo za covid-19, ki ga povzroča koronavirus. Tem bolnikom se priporoča prejemanje predpisanih zdravil po navodilu pulmologa, enako bolnikom s senenim nahodom. Ta zdravila ne povečajo tveganja za covid-19.

Ob lepem vremenu so se že začele raznorazne alergije na cvetni prah. Pediatrični alergologinji Anja Koren Jeverica in Tina Vesel z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sta opozorili, da je novi koronavirus zelo nalezljiv, zato so seveda tudi za alergike svetovani strogi ukrepi socialnega distanciranja, ki so na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Za težji potek bolezni covid-19 so rizične predvsem starejše osebe in bolniki s kroničnimi boleznimi dihal, tudi težko astmo. Zato naj bolniki z alergijami, posebej tisti z astmo, obvezno prejemajo predpisana zdravila, kot na primer inhalacijske kortikosteroide po navodilu pulmologa," svetujeta zdravnici. Po njunem mnenju je zelo pomembno, da je astma, posebej sedaj, dobro urejena.

Kot sta poudarili, ne inhalacijski glukokortikoidi ne biološka zdravila, ki jih astmatiki prejemajo, ne povečajo tveganja za bolezen covid-19. Tudi ni podatkov, da bi bila zdravila za zdravljenje astme povezana s težjim potekom okužbe s covid-19. V seriji 140 bolnikov iz kitajske province Wuhan astma in druge alergijske bolezni niso bile dejavniki tveganja za razvoj okužbe s koronavirusom, sta pojasnili.

Bolnikom s senenim nahodom svetujeta, naj redno prejemajo zdravila, kot običajno v času cvetenja. "S tem bodo zmanjšali srbež in izcedek iz oči in posledično zmanjšali verjetnost za dotikanje obraza z rokami. V primeru dodatnih vprašanj naj bolniki kontaktirajo svoje alergologe," sta navedli.

O tem, ali lahko pulmologi ločijo alergije od covida-19, pediatrični alergologinji poudarjata, da simptomi in znaki okužbe z novim virusom vključujejo vročino, suh kašelj in občutek težkega dihanja, tudi utrujenost, prebavne težave (drisko), boleče mišice. Pojav težav je ponavadi hiter, akuten, težave z dihanjem se običajno pojavijo pet do deset dni po začetku bolezni.

Bolniki z alergijami pa imajo po njunem pojasnilu bolj kronične simptome, kot je npr. kihanje, srbečica oči/nosu, izcedek iz nosu, lahko tudi kašelj in piskanje v pljučih. Astmatiki so, kot pravita, naučeni, da prepoznajo simptome poslabšanja bolezni, ki jih objektivno najlažje prikažejo z meritvijo maksimalnega pretoka zraka s posebnim pripomočkom.

Alergiki bodo po njunih navedbah opazili, da so njihove težave povezane z izpostavljenostjo alergenu. Alergični na pelode bodo imeli več težav zunaj v času cvetenja. Zdravila za alergijo bodo praviloma težave zmanjšala oz. jih odpravila, sta zapisali. Ob tem sta dodali, da bodo tisti, ki že od prej poznajo svoje težave v času cvetenja, svoje simptome lažje prepoznali in jih povezali s cvetenjem.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v nižinah glavni alergen jesen, v Primorju se mu pridružujejo ciprese. Ob naštetih pa so prisotne še nekatere nizko alergene vrste: topol, različne vrste vrb, brest in tisovke. Cvetita forzicija in žužkocvetna oljkovka.

Obremenitve bodo srednje visoke in se bodo v toplem vremenu povečevale. Cvetni prah breze, ki je zelo obremenjujoč za nekatere alergike, se še ne pojavlja v zraku, ga pa pričakujejo okoli 20. marca. Zaznavajo pa že obremenitev z gabrom.

"Okužba z novim koronavirusom lahko poteka tudi zelo blago, s prehladnimi znaki, torej zamašenim nosom, izcedkom iz nosu brez izrazitejšega slabega počutja. V primeru akutnega pojava prehlada ostanite raje doma, v primeru nejasnosti se posvetujte po telefonu s svojim zdravnikom," še priporočata pediatrični alergologinji Koren Jeverica in Veselova.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija