PO SKORAJ DESETLETJU: Karting steza v Kopru je ponovno odprta (VIDEO)

Koper

Znani slovenski dirkač Vladimir Stanković, večkratni prvak Slovenije, Avstrije in centralne Evrope, je ponovno oživel karting stezo v Kopru. Če se peljete po hitri cesti mimo Kopra proti Portorožu, lahko progo vidite na svoji desni tik ob železniški in avtobusni postaji. S prenovljeno stezo so temu privlačnemu športu na Obali dali nov zagon in z njim spodbujajo športno udejstvovanje vseh generacij. Na Prokartingu pravijo, da so jih domačini izredno lepo sprejeli in da na prihodnost tega kartodroma gledajo optimistično.

Karting je priljubljena zabavna vožnja z majhnimi dirkalniki in adrenalinski navdušenci na obali so ponovno prišli na svoj račun. V Kopru se je po skoraj desetletju odprla prenovljena karting steza, ki je privabila tako lokalne prebivalce kot tudi ljubitelje adrenalina iz širše okolice.

"Ja, kot veste, ta steza je skoraj 10 let stala, tako da, jaz sem vesel, da smo z gospodom Stankovićem prišli do nekega dogovora in tudi na podlagi tega dogovora, podpisali pogodbo in kot sami vidite, na kartingu se marsikaj dogaja," je povedal Ante Guberac, direktor podjetja Grafist in lastnik proge.

Prenova karting steze je bila možna zahvaljujoč sodelovanju med Antem Gubercem, direktorjem podjetja Grafist, in Vladimirjem Stankovićem, direktorjem podjetja Prokarting, ki je prevzel upravljanje proge.

Vladimir Stanković, direktor podjetja Prokarting, je pojasnil: "Tukaj na progi je seveda v prvem planu zabava, ampak vsem našim strankam in uporabnikom tudi ponujamo možnost edukacije na tem področju vozniške tehnike, vozniške in prometne kulture, tako da mislim, da ima karting kot tak, ki je v osnovi tudi neki začetek dirkalne kariere v avtošportu, velik vpliv na splošno varnost v prometu."

Stanković, eden najbolj prepoznavnih slovenskih dirkačev, se je s številnimi uspehi zapisal v sam vrh evropskega avto-moto športa in sedaj svoje bogate izkušnje prenaša na vse obiskovalce karting steze.

"Tudi v kartingu vozniki lahko spoznajo lastne meje, meje vozila. Naučijo se zavirati, voziti pravilne linije skozi ovinke in še marsikaj, kar lahko aplicirajo na vsakdanjo vožnjo. Ne govorimo o dirkalni vožnji, ampak o varni vožnji na cesti, ki pa je varna takrat, ko obvladaš vozilo in poznaš lastne meje," je dodal Stanković.

Na prenovljeni progi je na voljo 15 gokartov, ki so namenjeni najemu. Spodnja starostna omejitev je 15 let, zgornje omejitve pa ni, kar omogoča uživanje v vožnji vsem generacijam.

"Gokarti so 390-kubični, 13-konjski, so najmočnejši v Sloveniji, enaki kot na Brniku. Steza je dolga približno 800 metrov in je precej tehnično zahtevna, tako da lahko tudi boljši vozniki tukaj res uživajo," je dejal Domen Mraz iz Prokartinga.

Gokarti na progi razvijejo hitrosti do 90 km/h, zato je varnost na kartodromu še posebej skrbno urejena.

Mraz je dodal: "Ker pri nas je res pomembna varnost, to je na prvem mestu, da se res noben ne poškoduje. Zdaj briefing se začne vedno tako, da jaz prvo povem, levo je bremza, desno je gas. Sliši se kdaj samoumevno, ampak veliko ljudi pozabi. Potem naslednja stopnja je, da jim povem, kako stopiti v gokart. Najlažje je z desne strani, je največ placa, stopiš z desno nogo, z levo nogo se primeš za volan, se usedeš."

Med vožnjo poteka komunikacija z vozniki preko zastavic, kjer ima vsaka barva svoj pomen. Rdeča, na primer, pomeni nevarnost in vozilo morate ustaviti.

"Vožnja traja približno 10 minut, ko je konec teh 10 minut, pomaham s to zastavo, da vozačem povem, da je konec, da se lahko vrnejo v bokse," je zaključil Mraz.

Na koncu smo tudi mi preizkusili svoje spretnosti, nadeli čelade ter se usedli za volan. In lahko potrdimo, da nas je ta atraktiven in adrenalinski način sprostitve navdušil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  27 .05. 2024 ob  11: 29
Ko vidim to drisko od človeka me prime kozlat! Tip je kot kos kokice ki se ti zatakne med zobe in je ne dobiš ven. Prav nadležen od odvraten tip je ta Zguberac