PO PREPLAHU ZARADI 'RUSKE GROŽNJE IZ VESOLJA': Ne gre za orožje, ki bi povzročilo uničenje na Zemlji

Svet

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v četrtek vodilne kongresnike obeh strank seznanil z zaupnimi obveščevalnimi podatki o domnevni veliki grožnji za ameriško nacionalno varnost, pri čemer naj bi šlo za ruske zmogljivosti za napade na satelite z jedrskim orožjem.

Poročanje vodilnim kongresnikom ZDA o grožnji, ki ni takojšnja, je bilo predvideno že več dni, vendar pa je republikanski predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Mike Turner v sredo javno zahteval od predsednika Joeja Bidna, naj s podatkov umakne oznako zaupno, in tako ustvaril nekaj preplaha.

Analitiki v ZDA menijo, da je podpornik nadaljevanja ameriške pomoči Ukrajini s tem skušal omahljive kolege prepričati v ukrepanje, vendar pa so se ti po odločitvi predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona pred potrditvijo pomoči podali na praznični dopust. V ZDA namreč v ponedeljek praznujejo dan predsednika.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je medtem v četrtek novinarjem povedal, da je zadeva povezana s protisatelitskimi zmogljivostmi, ki jih razvija Rusija. Zagotovil je, da ne gre za aktivne ali že nameščene zmogljivosti, drugih podrobnosti pa ni razkril.

"Čeprav je ruski razvoj takih zmogljivosti zaskrbljujoč, ni nobene takojšnje grožnje. Ne govorimo o orožju, ki bi lahko povzročilo fizično uničenje na Zemlji," je dejal Kirby. Izrazil je tudi skrb zaradi javnega razkrivanja določenih informacij in posredno kritiziral Turnerja, da je ustvaril medijski vihar.

Televizija ABC navaja dva neimenovana uradnika ameriške vlade, ki sta razložila, da gre za zmogljivost z jedrskim orožjem. Analitiki sicer ocenjujejo, da je bolj verjetno, da bi šlo za napravo na jedrski pogon, ki lahko onemogoči ali uniči elektroniko v satelitih, kot pa za eksplozivno jedrsko orožje.

V Kremlju so medtem zavrnili trditve o ruskih grožnjah iz vesolja, češ da gre za izmišljotine in za poskus Bele hiše, da bi prepričali ameriške kongresnike, da vendarle odobrijo več sredstev za ukrajinski boj proti Rusiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  16 .02. 2024 ob  11: 41
Še včeraj so govorili o jedrski bombi, sestrelitvi satelitov z jedrskim orožje. Danes veliko drugače. Jutri bodo ugotovili, da ima Rusija nuklearne bombe nekje okoli Moskve.