PO EPSTEINOVI SMRTI ZASEG NJEGOVEGA PREMOŽENJA NI VEČ MOGOČ: Bo več deset žrtev videlo odškodnino?

Svet

Domnevni samomor ameriškega milijonarja Jeffreyja Epsteina, obtoženega trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, je odprl tudi vprašanja o tem, kaj se bo zgodilo z njegovim premoženjem. Med drugim ni jasno, ali bo več deset Epsteinovih žrtev, ki se z njim sedaj ne bodo mogle soočiti pred sodiščem, v prihodnje lahko dobilo odškodnino.

Jeffrey Epstein

Epsteina, bogataša, ki je imel tesne povezave s politiki iz obeh glavnih ameriških strank, so julija v New Yorku obtožili trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje in zarote za trgovino z mladoletnicami za spolno izkoriščanje. V soboto so ga našli mrtvega v njegovi zaporni celici. Ameriški zvezni tožilci so v julija izdani obtožnici izrazili tudi namero za zaseg nepremičnin, ki jih je 66-letni bogataš uporabljal za spolne zlorabe mladoletnic. A njegova smrt predstavlja veliko oviro za to, da bi zaseženo premoženje uporabili za odškodnino žrtvam. "Zapleteno bo," je to vprašanje komentiral nekdanji zvezni tožilec Jeff Marcus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z ameriško zakonodajo, ki se nanaša na zaseženo premoženje, je mogoče lastnino, kot so nepremičnine, prodati, prihodek od prodaje pa nato naložiti v poseben sklad v okviru pravosodnega ministrstva. Pristojni sodnik na koncu odloči, kaj se bo s tem denarjem zgodilo. Kot je pojasnila nekdanja tožilka Silvia Pinera-Vazquez, gre ta denar v primerih, v katerih so žrtve, praviloma za odškodnino zanje. Julijska obtožnica za Epsteina je predvidela zaseg njegove sedemnadstropne vile na Manhattnu, kasneje pa bi lahko sledile še druge nepremičnine. V omenjeni vili so oblasti glede na obtožnico našle dokaze o Epsteinovem domnevnem zlorabljanju mladoletnic med letoma 2002 in 2005.

Za obtožbe v julijski obtožnici se je Epstein izrekel za nedolžnega. Sojenje so načrtovali za junij 2020, ker pa je obtoženi v soboto storil samomor, sojenja ne bo in ker ni dokončne sodbe, v tem kazenskem primeru tudi ni več mogoč zaseg njegovega premoženja. Po oceni Pinera-Vazquezove je sedaj edina možnost, da se vloži civilna tožba za Epsteinovo premoženje. Nekdanji tožilec Marcus pa je izrazil prepričanje, da bi lahko zvezne oblasti civilno tožbo za zaseg Epsteinovega premoženja vložile tudi brez kazenske obsodbe.

V ZDA imajo za to tudi precedenčen primer. Leta 2007 je namreč pravosodno ministrstvo vložilo civilno tožbo za zaseg posesti ustanovitelja korporacije Enron Kennetha Laya, ki je med čakanjem na sojenje zaradi množične goljufije umrl zaradi infarkta. Po ocenah Marcusa bodo zvezni tožilci tudi v Epsteinovem primeru storili podobno, tako zaradi velikega števila njegovih žrtev, kot tudi zaradi njegovega ogromnega premoženja.

Epstein je imel izjemno bogastvo. Ni imel ne žene ne otrok, imel pa naj bi najmanj enega brata. Znan je bil tudi po tem, da je za dobrodelne in znanstvene projekte daroval na milijone dolarjev. Imel je nepremičnine na Floridi, v New Yorku, Novi Mehiki, na Deviških otokih in v Franciji. Te naj bi bile skupaj vredne več sto milijonov dolarjev. Epsteina so prvič ujeli leta 2005, ko so starši 14-letnice prijavili policiji, da jo je svoji graščini v Palm Beachu na Floridi spolno zlorabil. Srednješolka je imenovala tudi druge žrtve, ki so spet imenovale naslednje in sprožil se je plaz, ki bi navadnega Američana brez tako močnih političnih zvez in denarja poslala v zapor do konca življenja.

A Epstein je leta 2008 priznal krivdo le za spolni odnos s 14-letnico in po zaslugi t. i. sanjske odvetniške ekipe dobil 13 mesecev zapora in registracijo za spolnega zločinca. Konec novembra lani je nato zgodbo znova obudil časopis Miami Herald, ki je po temeljiti preiskavi identificiral 80 žrtev Epsteina in njegov dogovor za nizko kazen na Floridi. Sledila je obtožnica in aretacija Epsteina v New Yorku prejšnji mesec. Zaradi Epsteina pa je moral s položaja odstopiti tudi minister za delo Alex Acosta, ki je leta 2008 brez posvetovanja z žrtvami primer predal državnim tožilcem Floride, ki so se z bogataševimi odvetniki dogovorili za nizko kazen.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija