PLAŽA V ŽUSTERNI OD DANES SPET ODPRTA: "Vrednosti so že drugi dan zapovrstjo dobre, voda je fantastična"

Koper

Kopališče v Žusterni, ki je bilo enajst dni zaprto zaradi fekalnega onesnaženja, je danes od 13. ure ponovno odprto za kopalce. Analize vzorcev vode so se po besedah direktorja koprskega zavoda za šport Duška Madžarovića namreč močno izboljšale.

"Vrednosti so že drugi dan zapovrstjo dobre, nekih razlogov za zaprtje nimamo več," nam je pojasnil. Kot je dodal, so sicer nekoliko zmanjšali akvatorij: "Iz preventivnih razlogov je otroški bazen še vedno zaprt, čeprav so vrednosti tam ustrezne." Po njegovih besedah naj bi čez nekaj dni odprli tudi ta del žusternske plaže.

Plaža je že polna in po Madžarovićevih besedah so se njenega odprtja najbolj razveselili otroci. "Zdaj je vse v redu, fantastično, tudi voda je vizualno bistra. Ne spomnim se, kdaj bi bila nazadnje taka," nam je zaupal po telefonu. "Iz ustja hudournika je bilo odstranjenega toliko materiala - zadeve, ki so se nalagale leta in leta. Prod je bil zamenjan ... Zdaj je to čisto druga zgodba," je še povedal.

Tudi na Arsu potrdili izboljšano kakovost vode

"Kakovost kopalnih voda v Žusterni je zaradi izvedenih ukrepov komunalnega podjetja Marjetica Koper izboljšana, zato na označenem delu kopališča odsvetovanje kopanja ne velja več. Na delu kopališča, ki vključuje otroški bazen, pa iz previdnosti odsvetovanje kopanja do nadaljnjega še velja zaradi neposredne bližine meteornega iztoka," so zapisali v Arsu.

Kakovost vode bodo še naprej nadzorovali, in sicer bodo do konca kopalne sezone na tem delu trikrat na dan izvajali vidno in olfaktorno kontrolo kopališča, enkrat dnevno bo vzet vzorec vode. "Kakovost vode bomo spremljali do konca kopalne sezone, tako da varnost kopalcev ne bo ogrožena," je dejal Madžarević.

Pregled meteornega sistema bo zaključen v desetih dneh

Kopališče je bilo zaprto od 2. avgusta, ko je prišlo do fekalnega onesnaženja. Minuli četrtek so ga sicer za nekaj ur znova odprli, a je analiza vode pokazala, da je bila ta še onesnažena, zaradi česar so na kopališču znova izobesili rdečo zastavo.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je hudourniški iztok v morje zajezilo in meteorno vodo prečrpava, da se ne izliva v morje. S tem so izključili možnost, da bi bil vir onesnaževanja v kanalizacijskem ali meteornem sistemu, kjer so bile začetne težave. Kanalizacijske vode so že pregledali in niso odkrili napak, pregled meteornega sistema pa bo predvidoma zaključen v desetih dneh, so povedali v ponedeljek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .08. 2019 ob  11: 36
Ravno Madžarević ve kakšna je voda v Žusterni, še nisem videl, da bi se tam kopal.
Tiramola  |  14 .08. 2019 ob  04: 31
Voda je fantastična? Kakšen čudež.......
Tine |  13 .08. 2019 ob  20: 47
Potem ko so nam prodajali zgodbice o majici in stiroporu, ki naj bi zamašili kanalizacijo, po obtožbah župana bržana, da občani sabotiramo občino, nam mislijo prodat zgodbico, da se je fekalna bakterija 30 let skrivala pod kamenčki in se to poletje odločila, da pride na plano, da malo ponagaja novemu županu in njegovemu sosedu, ki ga je postavil za direktorja komunale. Na območju obale od kopra proti izoli so močni tokovi, ko zapiha burja valovi lomijo skale in zdaj nam Bržan in Draščić prodajajo zgodbice, da se v 30 letih prodec ni premaknil in je pod sabo skrivali fekalne bakterije. Ma daj daj. Pravljice.
vseved |  13 .08. 2019 ob  19: 44
@kopčanec, najlažje je vso krivdo prevalit na Fistrovo, Pucerja, Popoviča. Nehajmo že s tem in prisilimo Bržana in njegove strokovne službe, da se takoj lotijo ureditve kanalizacije in zagotovitve primerne količine zdrave pitne vode. Vsako razglabljanje,pametovanje in iskanje krivca je odveč in nepotrebno.
Koprčanec |  13 .08. 2019 ob  17: 42
14
Nekje pač preliva fakalna voda v meteorno. Včasih se je tako delalo brezveze se vsi sprenevedamo. Potrebna bo sistemska rešitev. Priklop vseh hiš na kanalizacijski vod. Ni potrebno kaznovati hiš, taka je bila praksa. Bi pa treba kaznovati bivšega župana ki v treh polnih mandatih kljub opozorilom krajevne skupnosti žusterna in kljub razpoložljivim eu sredstvom, problematike ni saniral in mu ni bilo nič mar za zdravje otrok. Projekt je bil premajhen za izbranega gradbinca.
vseved |  13 .08. 2019 ob  16: 16
NAVKLJUB RDEČI ZASTAVI SO SE LJUDJE ŠE NAPREJ KOPALI V ŽUSTERNI.
Istriano |  13 .08. 2019 ob  14: 37
11
Zdaj bo spet dež in bodo spet prihrumele fekalne vode v morje. Jaz bi poslal Draščiča in Madžareviča vsakega s svojo kamero od hiše do hiše, dokler ne dobijo vse te, ki imajo priklopljeno kanalizacijo na odtoke za meteorno vodo, ne pa da se hladita v klimatiziranih pisarnah in čakata na novo plačo.
choco |  13 .08. 2019 ob  14: 12
Novica o ponovnem zaprtju plaze v 3,... 2,... 1,... ;D