PIRANČANI, PRIPRAVITE SE NA IZREDNE RAZMERE: Prihaja močan jugo in visoka plima, protipoplavne vreče dobite pred gasilskim domom

Piran

V noči na soboto, v soboto in še v noči na nedeljo se bo močno povišala gladila morja. Morje bo poplavilo nižje dele obale. Najmočnejše bo plimovanje v soboto in nedeljo med polnočjo in 1. uro, ko bo gladina morja najvišja, so sporočili iz štaba Civilne zaščite (CZ) Piran.

Po pričakovanjih bo poplavilo nižje dele obale v višini 30 centimetrov. Visoka gladina se bo zadržala v nedeljo čez dan. Oba dneva bo pihal tudi močan jugo, ki bo povzročal visoke valove. Ogroženo bo območje rta Madona in mesto Piran.

V piranski CZ prosijo domačine, da umaknejo svoja vozila na višje ležeče površine ali na parkirišče na Fornačah ter pravočasno in ustrezno zaščitijo svoje premoženje.

Protipoplavne vreče bo CZ dostavila pred gasilski dom v Piranu za vse, ki svojega premoženja še niso zaščitili.

Meja sneženja se bo dvignila na 1500 metrov

Predvsem v Posočju se bodo popoldne začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo. Ob morju se bo krepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 4, na Primorskem okoli 11 stopinj Celzija. V soboto bo pretežno oblačno, ponekod tudi megleno. Na vzhodu države bo suho, drugod bo občasno deževalo. Meja sneženja se bo postopno dvignila do okoli 1500 metrov. Ob morju se bo krepil jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem do 13, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

Obeti: V nedeljo bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Sprva bo deževalo v zahodni in delu osrednje Slovenije, popoldne pa tudi drugod. Jugo bo čez dan postopno ponehal. V ponedeljek bo večinoma suho.

Vremenska slika: Nad večjim delom Evrope se poglablja obsežno ciklonsko območje. V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi južnih smeri toplejši in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo v krajih zahodno od nas znova pričelo deževati, drugod bo suho vreme. Ob severnem Jadranu bo zapihal jugo. V soboto bo predvsem v krajih zahodno od nas deževalo, drugod bo večinoma suho. V krajih vzhodno od nas bo tudi nekaj sonca. Ob severnem Jadranu bo pihal okrepljen jugo.

Biovreme: Popoldne se bo vremenska obremenitev postopno krepila. V soboto bo obremenitev zmerna. Pri občutljivih ljudeh se bo najpogosteje kazala kot povečan notranji nemir, razdražljivost, z manjšimi motnjami v spanju in hitrejšo utrujenostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .12. 2020 ob  12: 58
Sigurno je kriv Janša anka za poplave.