PETROL PODPISAL POGODBO O NAKUPU E3: Sedež družbe mora ostati v Novi Gorici

Slovenija

Družba Elektro Primorska je po odločitvi nadzornega sveta v sredo podpisala pogodbo s Petrolom o prodaji hčerinskega podjetja E3. O poslu mora sedaj odločiti še Agencija za varstvo konkurence, zato pričakujejo, da bo zaključen do konca leta. Pri odločitvi za prodajo je bila med tremi ponudniki odločilna predvsem ponujena cena.

"Pogodba je sedaj podpisana in ni več poti nazaj," je v današnji izjavi za javnost povedal predsednik uprave Elektra Primorske Uroš Blažica. Po odločitvi o kupcu so se od konca lanskega leta s Petrolom še pogajali, sedaj "pa smo s kupnino in ostalim zadovoljni." Višine kupnine ni razkril.

Ob prodaji se je moral novi stoodstotni lastnik elektro-distribucijskega podjetja E3 zavezati, da ne bo selil sedeža podjetja iz Nove Gorice, najmanj pet let ne bo odpuščal zaposlenih in bo še naprej razvijal podjetje.

Podjetje E3 je v lanskem letu ustvarilo okrog 90 milijonov evrov prihodkov, trenutno pa ima 50 zaposlenih in je v Sloveniji četrti največji prodajalec električne energije. Njegov tržni delež na slovenskem trgu je v povprečju 11-odstoten, med gospodinjskimi odjemalci pa dosega okrog 15 odstotkov. Petrol bo imel po novem po podatkih časnika Finance na maloprodajnem trgu električne energije blizu 20-odstotni delež, pri dobavi gospodinjstvom pa bo njegov tržni delež skoraj četrtinski.

Blažica je napovedal, da bodo celotno kupnino vložili v nove investicije, v prihodnjih desetih letih naj bi zanje porabili kar okrog 400 milijonov evrov. Med njimi je še vedno tudi investicija v vetrno polje na Volovji rebri.

S prodajo E3 bo Elektro Primorska izločila maloprodajo, ker pomeni, da bo izpolnila enega od formalnih pogojev za pridobitev koncesije sistemskega operaterja za distribucijsko omrežje na območju Primorske. Blažica je napovedal, da bodo dali vlogo za pridobitev koncesije, saj to zanje pomeni boljši denarni tok in zagotovilo, da bo družba obstala tudi v prihodnjih letih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija