"Peterle je neodgovoren in neresen"

Evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/EPP) si želi kandidirati za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope in v soboto je izrazil upanje, da bo vlada do izteka roka podprla njegovo kandidaturo. Rok za njeno vložitev se sicer izteče danes, zunanji minister Karl Erjavec pa je za STA dejal, da mu je Peterle pisni predlog poslal šele minuli petek.

Kot je v izjavi za STA pojasnil Peterle, o kandidaturi ni razmišljal, dokler ni predlog v to smer prejel iz Evropske ljudske stranke (EPP), češ da izpolnjuje vse kriterije in da je "čas, da ta položaj prevzame nekdo z vzhodne strani nekdanje zavese".

Predlagala bi ga sicer lahko ena ali več držav hkrati, sam pa se je, ko je ugotovil, da bi imela njegova kandidatura dobre možnosti za uspeh, odločil svoj namen predstaviti samo slovenski vladi.

"To sem storil potem, ko sem iz pogovorov s predsednico vlade in s predsedniki vseh vladnih strank razbral dovolj naklonjen odnos," je zapisal in dodal, da ga je nekaj sogovornikov izrecno podprlo, nihče pa ni popolnoma nasprotoval. Kot je pojasnil, za vložitev kandidature uradno poskrbi zunanji minister, obravnava pa jo vlada.

Ministrstvo ni vložilo kandidature

STA je danes najprej neuradno izvedela, da do potrditve njegove kandidature s strani vlade ne bo prišlo, saj zunanje ministrstvo ni vložilo predloga kandidature.

Zunanji minister Erjavec pa je kasneje pojasnil, da je Peterle zunanje ministrstvo šele v petek pisno seznanil z željo po kandidaturi in predlagal, da vladi predlagajo njeno potrditev, kar se mu zdi neodgovorno in neresno.

"Če bi imel resen namen kandidirati, bi bilo pričakovati, da bi o tem bistveno prej obvestil zunanje ministrstvo in vlado, ki na koncu o tem odloča," je dejal za STA in dodal, da bi v tem primeru lahko skupaj kandidaturo ustrezno pripravili.

Zahtevna kandidatura

Poleg tega gre pri kandidaturi za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope po besedah Erjavca za zelo zahtevno kandidaturo, ki da rabi podporo s strani držav članic Sveta Evrope. Peterle predlogu ni predložil nobene pisne podpore, je dejal.

Erjavec je sicer potrdil, da se je Peterle minuli teden o kandidaturi pogovarjal s predsedniki vladnih strank in premierko Alenko Bratušek, z njim v torek.

Povedal je tudi, da jih je norveška vlada obvestila o vnovični kandidaturi trenutnega generalnega sekretarja Thorbjorna Jaglanda na položaj in so, ker da na ministrstvu niso vedeli ničesar o želeni kandidaturi Peterleta, neformalno izrazili zadovoljstvo z njegovim dosedanjim delom.

Če je |  16 .12. 2013 ob  09: 40
lahko Erjavec zunanji minister, je lahko Peterle tudi sekretar sveta EU, toda ob taki državi in takem zunanjem ministru Slovenije nihče ne jemlje resno!!!!! ( _!_)
Blebetač |  16 .12. 2013 ob  06: 46
Sanja svinja kukuruz....
bimbo |  16 .12. 2013 ob  00: 57
ojooojjj spet en jokec ki bi rad boljše delovno mesto.... naj gre že enkrat s te politike in da mir ki itak ni naredu nič dobrega za državo slo
BOBO |  15 .12. 2013 ob  23: 09
Petrle je ob osamosvajanju Slovenije naredil kup napak ob postavljanju meje na Dragonji. Tolikokrat smo bili nategnjeni samo zaradi ljudi njegovega kova. Pošteni po duši in naivni v vsemu ostalemu. Mejo so ljudje postavili ob začetnem kaosu čisto gor nad Kaštelom , pa je prišel ukaz naj jo postavijo tja kjer je sedaj . Zgodovina ga ni nič naučila. Tito je postavil mejo nekam za Trstom , pa je dobil zato ogromno in še mi danes na njegov račun. Hrvati se ne držijo enega dogovora in hočejo imeti danes pol solin z letališčem vred . Da ne govorim o ostalih dogovorih s Hrvati . A kgo vidi , da se držijo kake obljube . Jaz ne . Mogoče Petrle , ampak dragi moji , bog nam tukaj ne bo pomagal.
erjavcu |  15 .12. 2013 ob  21: 48
so se vsi smejali, zdaj ko je na pravi strani pa ni več smešen.
MiR |  15 .12. 2013 ob  21: 09
johanca dej poglej malo kaj Peterle dela oz je naredil (predvsem škode z vračanjem premoženja RKC) in ne kako lepo govori!
johanna |  15 .12. 2013 ob  20: 33
Če je bil Ribičič dober za beneško komisijo, bi bijPeterle dober za v Svet EU!!!!!!!!!!!