PAHOR SPREJEL TUDI PREDSTAVNIKE ŠKOFIJ IN ILIRSKE BISTRICE: "Nismo več varni, kakovost našega življenja pa je okrnjena" (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes na pobudo civilnih iniciativ Ilirske Bistrice, Bele krajine in Škofij sprejel njihove predstavnike, ki so mu predstavili skrbi, povezane z nezakonitim prehajanjem državne meje. Poudarili so, da je kakovost življenja okrnjena, Pahor pa je napovedal pogovore s pristojnimi o možnih ukrepih za izboljšanje.

V vsakodnevnem življenju se prebivalci ob meji čedalje pogosteje srečujejo s problemi, ki jih povzročajo nezakoniti prehodi državne meje. Menijo, da se sicer policisti in vojaki trudijo opravljati svoje naloge, vendar je po njihovem ukrepanje države nezadostno. V pogovoru s predsednikom Pahorjem so poudarili, da "niso več varni" in da je "kakovost življenja okrnjena", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je poudaril, da njihovih problemov in skrbi ne podcenjuje. Meni, da se pristojne institucije trudijo po svojih močeh preprečiti nezakonite prehode meje, vendar sedanji ukrepi ne zadostujejo.

V pogovoru s pristojnimi, ki jih Pahor načrtuje v prihodnjem tednu, se bo potrudil ugotoviti, kaj je glede tega mogoče storiti. Prav tako se bo posvetoval o možnostih, da bi med pristojnimi državnimi in lokalnimi institucijami ter predstavniki civilnih iniciativ oziroma javnosti potekal reden dialog. O svojih ugotovitvah bo obvestil tudi predstavnike civilnih iniciativ.

Policija še vedno zaznava trend strmega naraščanja nezakonitih prehodov državne meje. Medtem ko so v prvih petih mesecih lani obravnavali 2590 nezakonitih prehodov, so jih v enakem obdobju letos že 4313, kar pomeni 66,5-odstotno povečanje. Najpogosteje so policisti obravnavali državljane Pakistana, Alžirije in Maroka, kaže poročilo policije. To pa občutijo tudi prebivalci ob meji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .06. 2019 ob  09: 45
S predsednikom Pahorjem samo izgubljate čas, ker vam ne bo prav nič pomagal. On nabira samo politične točke zase.
vseved |  20 .06. 2019 ob  00: 55
Briga Pahorja za Škofije in Bistrico.