PADLA JE ŠE ZADNJA DOMINA: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pokopalo sodelovanje med Levico in koalicijo

Slovenija

Odbor DZ za zdravstvo je do nadaljnjega prekinil obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Koalicijske stranke so namreč pripravile več dopolnil, s sprejemom katerih pogojujejo svojo podporo predlogu. Druge poslanske skupine in zakonodajno-pravna služba DZ imajo tako čas, da se do njih opredelijo. Koordinator Levice Luka Mesec je ob tem opozoril, da bi koalicija s sprejemom dopolnil povozila njihov predlog. "Padla je še zadnja domina, ugotavljamo, da je vlada dokončno prekinila sodelovanje in odstopila od dogovora z nami," je dejal Mesec in dodal, da za Levico odslej sporazum ni več obvezujoč. Premier Marjan Šarec pa je po drugi strani prepričan, da ni vlada tista, ki bi zapuščala Levico, ampak je lahko prej obratno.

Sejo odbora so prvič prekinili že kmalu po začetku, ko so koalicijski člani želeli odmor, ki so ga izkoristili za razpravo z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom o dopolnilih. Kot je po prekinitvi dejal poslanec LMŠ Robert Pavšič, so po vseh pogovorih koalicije, Levice in pristojnih ministrstev poiskali "skupni imenovalec", ki so ga še lahko vnesli v svoj predlog dopolnil, s katerim bi "hitreje prišli do dejanske ukinitve dopolnilnega zavarovanja in načrtovanja nadaljnjih ukrepov, ki jih je že napovedalo ministrstvo za zdravje".

Koalicija svojo podporo predlogu Levice tako sedaj pogojuje s sprejetjem njihovih devetih dopolnil, s katerimi po besedah Pavšiča ukinjajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvajajo pavšalni prispevek. Do takega načina postopanja koalicijskih strank je bil oster koordinator Levice Luka Mesec, saj so v Levici koalicijske stranke k pripravi dopolnil pozivali en mesec. Poslanec SMC Jani Möderndorfer je na to odvrnil, da je bilo gleda na te pozive "več kot jasno, da bomo v tej smeri poskušali delati".

Da se tako poslanske skupine kot zakonodajno-pravna služba DZ opredelijo do dopolnil, potrebujejo več časa, je ocenil predsednik odbora in poslanec Levice Franc Trček. Člani odbora so tako z 11 glasovi za in brez glasu proti izglasovali prekinitev obravnave predloga Levice. Kot je napovedal Trček, bodo člani odbora o nadaljevanju obravnave pravočasno obveščeni. Tako še ni jasno, kdaj se bo odbor na to temo ponovno sestal.

Zakonodajno-pravna služba je po hitrem pregledu dopolnil še pred prekinitvijo sicer opozorila na vprašanje dopustnosti dopolnil, saj da se dotikajo povsem novih vsebin, ki imajo naravo drugih zakonov. Šabeder se za zdaj na napoved koalicijskih dopolnil ne želi odzvati.

Levica in njeni podporniki so v DZ medtem danes prinesli nekaj več kot 11.600 podpisov v podporo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Mesec: Ugotavljamo, da je vlada dokončno odstopila od dogovora, sporazum ne velja več

V Levici so ugotovili, da dopolnila ne ukinjajo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak "ga le zavijajo v nov celofan, koalicija si z njim umiva roke", je na novinarski konferenci dejal Mesec. Namen ukinitve tega zavarovanja je namreč po njegovih besedah solidarnostno plačevanje prispevka, kar je treba urediti s prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno. To predlog Levice ureja, "koalicija pa bi s svojimi dopolnili predlog povozila in ohranila enak prispevek za vse ne glede na dohodek".

VLADA PREKINILA SODELOVANJE Z LEVICO Danes je imel Državni zbor priložnost (prvič v šestnajstih letih od prve obljube)...

Objavil/a Levica dne Sreda, 06. november 2019

V Levici tako ugotavljajo, da je koalicija pokazala svoje nestrinjanje s predlogom Levice, za katerega pa so po mnenju Mesca imeli več kot dovolj časa za usklajevanje. Po njegovih besedah je tako danes padla še zadnja domina in je vlada dokončno prekinila sodelovanje z Levico. Poleg tega je izpostavil še spremembe dohodninske lestvice, ukinitev dodatka za delovno aktivnost ter po njihovem mnenju nesocialni ter nerazvojni proračun. Na te projekte so bili vezani pogoji organov stranke za nadaljnje sodelovanje z vlado, a jih koalicija ni izpolnila.

Sporazum, ki so ga sklenili z vlado, tako po besedah Mesca za Levico ni več zavezujoč in so odslej v polni opoziciji. Mesec je ob tem zatrdil, da s tem ne rušijo vlade Marjana Šarca, s katero so spomladi sklenili sporazum o sodelovanju za letos. "Mi le ugotavljamo, da je vlada odstopila od dogovora, ki ga je sklenila z Levico, kar na vseh naštetih primerih drži," je poudaril.

Luka Mesec

Dodal je, da bi si želeli sodelovanja z vlado, a je "problem, da nas je vlada že nekaj mesecev ignorirala". Spomnil je na njihov semafor sprejemanja ukrepov in usodo predlogov ter dejal, da so slednji popolnoma razvodeneli ali pa jih je vlada povozila. Na vprašanje, ali je glede na njihov nov opozicijski status v kratkem pričakovati vložitev kakšne interpelacije, Mesec ni odgovoril konkretno. O tem, kako bodo ravnali v prihodnje, bodo po njegovih navedbah komunicirali v prihodnjih dneh.

Šarec: Ne zapušča vlada Levice, prej obratno

Šarec pa je v izjavi ob robu odprtja pohištvenega sejma v Ljubljani že pred tem dejal, da je svoje, kar se tiče Levice, že povedal in da si sodelovanja ne želi prekiniti. Znova je obžaloval politiko ultimatov oziroma vsakokratnega zaostrovanja, saj ocenjuje, da se da v tišini in v nekem normalnem dialogu veliko narediti. "Je pa res, da bi od Levice tudi pričakoval nekaj več potrpežljivosti, kajti veliko projektov smo izvedli skupaj in tudi ti projekti, ki se že izvajajo, so tudi v sodelovanju z Levico. Niso pa vsi njihovi projekti izvedljivi na ta način, kot si oni zamišljajo," je povedal.

Marjan Šarec

Poudaril je, da je LMŠ kot sredinska stranka pripravljena na kompromise in jih tudi sprejemajo. "Politika je pač kompromis, zlasti v demokraciji in zlasti pri manjšinski vladi," je dodal in spomnil, da ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že pretekle večinske vlade z manj partnerji niso bile sposobne izpeljati. "Potem si ne smemo nič očitati, če tej manjšinski vladi to ne bo uspelo," je dejal. Obenem pa je poudaril, da ne obupuje, in ponovil, da lahko zakonodajo sprejmejo le, če bodo vsi vložili napor v iskanje kompromisa. "Če tega kompromisa ne bo, pač ne."

Glede nadaljnjega delovanja manjšinske vlade, ki ostaja brez formalizirane podpore Levice, je dejal, da morajo tako ali tako iskati podporo zunaj koalicije za vsak projekt oz. za vsak zakon, ki ga sprejemajo. Ob tem bi se mu zdelo nenavadno, da Levica ne bi tudi v prihodnje podprla vladnih zakonov, s katerimi se bo strinjala. "Tam, kjer se stranke strinjajo s predlogi vlade, tam pričakujem, da jih bodo tako ali tako podprle, če mislijo, da je to dobro za državo. Tako da v tem trenutku ne vidim potrebe po podpisovanju sporazumov," je odgovoril premier na vprašanje o morebitnem podobnem povezovanju z NSi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  07 .11. 2019 ob  10: 17
Lili | 07 .11. 2019 09: 19 Luka Mesec je tam kjer je, ker ga je nekdo IZVOLIL. Ce nimas nobene konstruktivne kritike o delovanju levice, napasas AD HOMINEM, torej osebo, kar pomeni , da pac nimas argomentov.
Kdo so tej strici iz ozadja? Kucan? Ki je zmeraj pomagal JansijQuery112305482704203418809_1573117504876
Drek |  07 .11. 2019 ob  10: 15
vseved | 06 .11. 2019 ob 23: 55 Kontrolor porabe? Zavarovalnice? Katere pozrejo 50 milijonov evrov iz proracuna , za svoje delovanje? Ta denar bi sel direk v zdravstveno blagajno.
Pa ti stekas kaj sploh so lobiji? ZAVAROVALNISKI LOBI , noce ,da se ukine zdravstveno zavarovanje, ker hoce ,da zavarovalnice cucajo nas denar popolnoma neupraviceno.
To , da si bodo polnili zepe vec kot sedaj je CISTA TVOJA FANTAZIJA, ce ne ze BEDARIJA, glede na to, DA JE ZDRAVSTVO SEDAJ V ROKAH LOBIJEV IN SI POLNEJO ZEPE.
Dodatno zavarovanje placujejo vsi isto , tisti ki ima 400 evrov in tisti ki ima 4000? Lahko razlozis tvojo logiko?

Glej ki ze sedaj , ce nimas denarja, ti drzava placa racune, imenuje se enkratna socialna pomoc in jo lahko prejmes 2 letno. Tako, da ja , posredno imamo nizjo ceno elekrrike..itd.

Pa kaksno druzbo bi ti hotel? Da revni umrejo od lakote in se vsi grebemo za par mrvic, medtem ko LOBIJI , ZAVAROVALNICE, KORPORACIJE, se mastijo?
Lili |  07 .11. 2019 ob  09: 19
Luka Mesec je pač tam kjer je, ker ga je nekdo postavil. Njegova stranka populistično laja in ima veliko,veliko,veliko, preveliko prostora v medijih...Kot da oni vodijo vlado. In jo, ker nenehno izisljujejo vladajočo koalicijo da bodo izstopilil..Kdo pa je Mesec? Deček iz FDV-ja.. ki še v življenju ni delal. Postavljen od stricev iz ozadja.
vseved |  06 .11. 2019 ob  23: 55
@drek ,zdravstvene zavarovalnice so edini kontrolor porabe zbranega denarja in so oklestile marsikateri račun za storitev. Enkrat ko bo denar v državni blagajni, bo postal plen lobijev, ki si bodo polnili svoje žepe še bolj kot sedaj.Posledica bo kleščenje pravic iz obveznega zavarovanja in uvedba doplačil za storitve in zdravila.
Obvezno dodatno zavarovanje je edina poštena dajatev v tej državi, ker tisti z manjšimi dohodki že sedaj prispevamo za zdravstvo dosti manj kot tisti z večjimi , imamo pa vsi enake pravice.
Bomo po novem uvedli tudi nižjo ceno elektrike, vode, komunale, bencina, telefonije,... za tiste z nizkimi prihodki?
Drek |  06 .11. 2019 ob  20: 16
-1
vseved | 06 .11. 2019 ob 19: 42
-1
Luka Mesec je bil izovljen in za svoje delo prejema placilo. S tem da svoje delo z razliko od drugih politikov opravlja: nevem ce je kdaj v Sloveniji tako majhna stranka , toliko dosegla.
Razlozi zakaj bi morala drzava oklestit, ce bo ostal v blagajni denar, ki ga jemljejo zavarovalnice in bodo bogati placevali vec?
vseved |  06 .11. 2019 ob  19: 42
Luka Mesec je nesposoben fičfirič, ki z svojim delom do sedaj ni ustvaril niti centa, se pa je zelo lepo prisesal na korito iz katerega dobiva 3000€ neto na mesec. Tako kot Janša sanja komuniste, Mesec sanja tistih nekaj dobro plačanih direktorjev,ki plačujejo obvezno dopolnilno zavarovanje toliko kot on.
Kako bo ta diplomant fakultete za evropske študije jutri razložil ljudem, zakaj morajo doplačati vsako zdravilo in vsako storitev v zdravstvu, ko bo država oklestila seznam pravic,ki jih krije obvezno zavarovanje?