"ZAKAJ IMA TA GOSPA GLAVO NA PLADNJU?" Preberite zgodbo in ugotovite

Koper

V Pokrajinskem muzeju Koper hranijo sliko, ki jo je naslikal Francesco Grio v 2. polovici 17. stoletja. Po njihovih besedah slika vedno pritegne ravno najmlajše obiskovalce, saj jih zanima zgodba o tem "zakaj ima ta gospa glavo na pladnju?".

Zgodba Salome je umeščena v prvo stoletje našega štetja. V Svetem pismu je Saloma omenjena v Matejevem in Markovem evangeliju, vendar njenega imena ne omenjata neposredno. Janez Krstnik naj bi v tistem času postajal vse bolj priljubljen pri ljudstvu, posledično pa se je kralj Herod Antipa ustrašil za svoj prestol. Ker je Herod zapustil svojo prvo ženo in se poročil z bratovo, ga je Janez javno obsodil. Zaradi tega je Herod Janeza zaprl v ječo.

Nemirna Herodova žena Herodiada je zahtevala Janezovo usmrtitev, kar pa Herod ni želel storiti. Bal se je, da bi s tem vznemiril ljudstvo. Zaradi tega se je Herodiada zatekla k zvijači. Za Herodov rojstni dan si je njuna hči Saloma (po slavnem Salominem plesu sedmih tančic) smela zaželeti karkoli od očima, zato ji je kraljica naročila, naj zahteva Janezovo glavo. Po usmrtitvi je Saloma svoji materi prinesla odsekano Janezovo glavo na pladnju (detajl na fotografiji).

Deli novico: