Od vode z okusom do sadnih jogurtov, omak za testenine … na njihovi embalaži nemalokrat vidimo zapis 'naravni okus'. Pa so ti izdelki tudi dejansko bolj zdravi?
OZNAKA 'NARAVNI OKUS' NA EMBALAŽI: Je takšen izdelek dejansko bolj zdrav?
Trendi
Ni velike razlike med naravnim in sintetično proizvedenim okusom, zato se oznaka 'naravno' najverjetneje uporablja zaradi marketinga, pravijo strokovnjaki. Potrošniki pravzaprav ne vedo, kaj takšen okus vsebuje.
Ameriška uprava za hrano in zdravila definira kot naravne okuse stvari, ki se pridobivajo iz rastlin (sadja, zelenjave, začimb) ali iz živali (meso, ribe, jajca, mleko) in katerih glavna funkcija je ojačevanje okusa.
Obstajajo kemikalije, kot je benzaldehid, na primer, ki se nahaja v siru, gobah in mandljih. Izvlečejo ga iz omenjenih surovin in ga uporabijo za aromatiziranje drugih izdelkov. To naj bi bil naravni okus. Na drugi strani so umetni okusi, ki jih naredijo sintetično iz neprehranskih surovin.
Komentiraj
Regional priporoča
Več trendov
Več kronike
SEDMERICA BRUTALNO PRETEPLA MLADOLETNIKA: Nasilneži so ju napadli zaradi želje po nadvladi (FOTO)
T.R.
-
18.4.2024 ob 14:09
ROMUN KRADEL NA BANKOMATIH: Bi tudi vi pomislili, da gre za tehnično napako na napravi?
T.K.
-
18.4.2024 ob 11:41
V ISTRI HUJE POŠKODOVANI TRIJE MOTORISTI: Enega prepeljali v izolsko bolnišnico
T.R.
-
18.4.2024 ob 11:20
Novo iz Slovenije
ŠKODA NASTALA TUDI NA NOTRANJSKEM IN NA KRASU: Prizadeto sadno drevje, orehi in trta
N.J.
-
včeraj ob 14:00
VETERINARSKA UPRAVA OPOZARJA: Tudi mačke in pse je potrebno zaščititi pred klopi
A.P.
-
včeraj ob 13:28
ZNOVA DELA NA PRIMORSKI AVTOCESTI: Na tem odseku bo promet potekal po enem pasu
T.K.
-
včeraj ob 13:07