Od vode z okusom do sadnih jogurtov, omak za testenine … na njihovi embalaži nemalokrat vidimo zapis 'naravni okus'. Pa so ti izdelki tudi dejansko bolj zdravi?
OZNAKA 'NARAVNI OKUS' NA EMBALAŽI: Je takšen izdelek dejansko bolj zdrav?
Trendi
Ni velike razlike med naravnim in sintetično proizvedenim okusom, zato se oznaka 'naravno' najverjetneje uporablja zaradi marketinga, pravijo strokovnjaki. Potrošniki pravzaprav ne vedo, kaj takšen okus vsebuje.
Ameriška uprava za hrano in zdravila definira kot naravne okuse stvari, ki se pridobivajo iz rastlin (sadja, zelenjave, začimb) ali iz živali (meso, ribe, jajca, mleko) in katerih glavna funkcija je ojačevanje okusa.
Obstajajo kemikalije, kot je benzaldehid, na primer, ki se nahaja v siru, gobah in mandljih. Izvlečejo ga iz omenjenih surovin in ga uporabijo za aromatiziranje drugih izdelkov. To naj bi bil naravni okus. Na drugi strani so umetni okusi, ki jih naredijo sintetično iz neprehranskih surovin.
Komentiraj
Regional priporoča
Zadnje z obale
Več kronike
VEČ IZREDNIH PREVOZOV PROTI KOPRU: To so dnevi, ko bo promet oviran in upočasnjen
A.S.
-
včeraj ob 12:28
NA SERMINU POVZROČIL CEL 'KAŽIN': Bil je tako žejen, da ga niso hoteli več postreči
A.S.
-
včeraj ob 08:27
ZNAMENITI REŽISER ODŠEL ZA MAVRICO: "Ker ga ni več med nami, je v svetu nastala velika luknja"
U.G.
-
16.1.2025 ob 20:43
Novo iz Slovenije
FACEBOOK PREPLAVILE OBJAVE O ARETACIJI GOLOBA: Tako zadevo pojasnjujejo na Ukomu
N.J.
-
danes ob 10:14