Od vode z okusom do sadnih jogurtov, omak za testenine … na njihovi embalaži nemalokrat vidimo zapis 'naravni okus'. Pa so ti izdelki tudi dejansko bolj zdravi?
OZNAKA 'NARAVNI OKUS' NA EMBALAŽI: Je takšen izdelek dejansko bolj zdrav?
Trendi
Ni velike razlike med naravnim in sintetično proizvedenim okusom, zato se oznaka 'naravno' najverjetneje uporablja zaradi marketinga, pravijo strokovnjaki. Potrošniki pravzaprav ne vedo, kaj takšen okus vsebuje.
Ameriška uprava za hrano in zdravila definira kot naravne okuse stvari, ki se pridobivajo iz rastlin (sadja, zelenjave, začimb) ali iz živali (meso, ribe, jajca, mleko) in katerih glavna funkcija je ojačevanje okusa.
Obstajajo kemikalije, kot je benzaldehid, na primer, ki se nahaja v siru, gobah in mandljih. Izvlečejo ga iz omenjenih surovin in ga uporabijo za aromatiziranje drugih izdelkov. To naj bi bil naravni okus. Na drugi strani so umetni okusi, ki jih naredijo sintetično iz neprehranskih surovin.
Komentiraj
Regional priporoča
Več kronike
OB ARETACIJI JE IMEL TRI PROMILE: Pred pekarno pretepel 88-letnika in ga hudo poškodoval
M.U.
-
danes ob 11:11
ŠOKANTNO RAVNANJE SODELAVCEV: Hudo poškodovanega so ga odložili na bencinskem servisu
M.U.
-
včeraj ob 19:42
KDO SO MLADI V TRSTU, KI IZ ŽEPOV VLEČEJO NOŽE? Mesto se sooča s porastom nasilja
T.K.
-
15.11.2024 ob 14:18
Novo iz Slovenije
VELIKA PRIDOBITEV ZA TOLMIN: Odprli obvoznico, ki bo razbremenila promet v mestu (FOTO)
M.U.
-
danes ob 08:53