ORANŽNI ALARM, PRIPRAVITE SE, MORJE BO POPLAVLJALO: Primorska v primežu močnega vetra in obilnih padavin!

Slovenija

Zaradi močnega vetra po vsej državi je za petek in soboto razglašena oranžna oz. rumena stopnja ogroženosti. V osrednjem in zahodnem delu države bo od danes do sobote zvečer veljala tudi oranžna stopnja ogroženosti zaradi povečane količine padavin. Arso je za soboto in nedeljo razglasil oranžno stopnjo ogroženosti zaradi možnosti poplav na obali.

Danes zvečer se bo nad Slovenijo okrepil južni do jugozahodni veter, ki lahko ponoči na Primorskem in v višjih legah v sunkih preseže hitrost 70 kilometrov na uro.

Agencija za okolje (Arso) zaradi tega voznike opozarja, naj bodo v prometu dodatno previdni. Prebivalcem jugozahodne Slovenije, kjer lahko veter v noči na soboto doseže hitrost tudi do 85 kilometrov na uro, priporočajo, naj se v promet ne vključujejo, če to ni nujno, naj ostanejo na kopnem in po možnosti v zaprtih prostorih.

Ponoči in v soboto zjutraj lahko po napovedih Arsa močneje porastejo hudourniški vodotoki, predvsem v hribovitem svetu Severne Primorske, Gorenjske, Koroške in Notranjske.

V soboto med 4. in 8. uro zjutraj pa bo morje poplavljalo nižje dele obale, po predvidevanjih Arsa v višini med 20 in 30 centimetri.

Od sobote do ponedeljka bo na izpostavljenih pobočjih v severozahodnem delu države velika verjetnost proženja snežnih plazov, saj snežna odeja ni stabilna, še opozarja Arso.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija