OMEJEN URGENTNI DOSTOP OB KONCIH TEDNA: Na nekatere specialiste bo treba v Izoli čakati do ponedeljka

Izola

Splošna bolnišnica Izola (SBI) po novem ob koncih tedna ne sprejema urgentnih bolnikov z nekaterih področij. V SBI so bili k temu primorani zaradi pomanjkanja kadrov, direktor SBI Radivoj Nardin pa je pojasnil, da še naprej zagotavljajo 24-urno sprejemanje urgentnih bolnikov v urgentnem centru, v skrajnem primeru zagotovijo prevoz do specialista.

Z izolske bolnišnice so konec januarja javnim zavodom in koncesionarjem v regiji poslali dopis, v katerem so pojasnili, da ob koncih tedna ne bodo sprejemali urgentnih pacientov s področij urologije, nevrologije, okulistike in otorinolaringologije ter da naj urgentne primere s teh področij v omenjenem terminu pošiljajo drugam, je pred dnevi poročal POP TV.

V bolnišnici so za televizijo navedli, da glede na razpoložljive resurse zagotavljajo višji obseg zdravstvene oskrbe v urgentnem centru, kot je bilo to dogovorjeno z zavodom za zdravstveno zavarovanje, vendar so zaradi trenutnih kadrovskih težav primorani omejiti to storitev. Obenem so poudarili, da še vedno izvajajo vse programe skladno s pogodbo in splošnim dogovorom z zdravstveno zavarovalnico in da torej ne kršijo nobenih obveznosti.

Na ministrstvu za zdravje so za POP TV pojasnili, da mora vsak izvajalec zdravstvenih storitev zagotoviti tak obseg programa, kot je določeno v splošnem dogovoru, za vsako pogodbeno leto, ter da bodo v zvezi s tem primerom za mnenje glede najbolj ustreznih kliničnih poti in napotitev zaprosili še pristojne strokovne kolegije. Na ministrstvu sicer menijo, da ne gre za nekakšno rezanje stroškov pod krinko, saj se urgentni centri deloma financirajo glede na opravljene storitve.

Da zadeva ni tako kritična, je pred dnevi ob robu zadnje seje sveta zavoda pojasnil direktor SBI Radivoj Nardin, ki je dodal, da je bil namen dopisa dobrohoten. Kot je poudaril, v Izoli v okviru urgentnega centra zagotavljajo "urgentna stanja" na področjih splošne internistike in na splošnem kirurškem področju, prav tako je stalno prisoten zdravnik tudi na pediatričnem in ginekološkem oddelku. Za ostale subspecializacije se urgenca izvaja v specialističnih ambulantah v času njihovega delovanja.

"Dolžni smo 24 ur zagotavljati urgentno stanje," je dejal Nardin in dodal: "Nobenega pacienta nismo zavrnili." Je pa po njegovem treba ločiti med urgentnim stanjem in hitrim oz. zelo hitrim dostopom do zdravnika. Vsak zdravnik v urgenci zna odpraviti urgentno stanje in stabilizirati bolnika, da ta lahko do ponedeljka počaka na specialista. Če pa oceni, da to ni mogoče in da te storitve v SBI ne morejo opraviti, se organizira prevoz bolnika tja, kjer je dosegljiv specialist.

Direktor je pojasnil, da so v preteklosti imeli dovolj veliko število specialistov urologov in so organizirali 24-urno dostopnost urologa, čeprav nihče tega od njih ni zahteval in četudi to ni bilo posebej plačano, ampak je šlo v breme bolnišnice. Ob trenutnem pomanjkanju urologov pa tega standarda zdaj ne morejo več zagotavljati.

Obenem je Nardin opozoril še na drugo plat in sicer, da so urgentno stanje pri urologih in okulistih dolžni zagotavljati tudi vsi ostali koncesionarji s pogodbo, a bolnike raje pošiljajo v javne zavode, ker to zanje predstavlja obremenitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  02 .03. 2019 ob  16: 00
Ljudje ne bi rabili hodit za vsako neumnost na urgence, nobena bolnišnica ali vodstvo pa ne more odpravit sistemskih napak, ki se izvajajo redno na nivoju DRŽAVE že desetleja. V Jugoslaviji ni bil noben problem prit do vsakega specialista brez vez v kakšnem mesecu ali dveh, redke specialnosti več, nivo zdravstva je bil visok za tiste časa. Mi je pa všeč gor na hribu kakšno disciplino so dosegli z držanjem urnikov. Sam na srečo ne rabim, sem pa bil kot spremstvo večkrat, skoraj do minute točno je bil pregled vsakokrat, še par let nazaj si čakal po par ur, si prišel naročen ob 8h, na vrsto si prišel ob recimo 13h. V UKC pa za bruhat, v ZDjih čakaš kot ne vem kaj... Tako da vse pohvale glede točnosti, da pa je za čakat na kakšne preiskave noro dolgo, pa niso krive bolnišnice.