ZDA POŠILJAJO V UKRAJINO ZA 60 MILIJARD DOLARJEV OROŽJA: Zelenski se je že zahvalil Bidnu in senatorjem

Svet

Ameriški senat je v torek zvečer potrdil 95 milijard dolarjev vreden predlog zakona izredne pomoči, v katerem je več kot 60 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino, 26 milijard dolarjev za Izrael in osem milijard dolarjev za Tajvan oziroma druge zaveznike v indo-pacifiški regiji, poročajo ameriški mediji. ZDA bodo po senatni potrditvi novo vojaško pomoč Ukrajini začele pošiljati ta teden, je v torek sporočil ameriški predsednik Joe Biden. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zahvali Bidnu in senatorjem poudaril, da je to orožje ključno za hitrejšo obnovo pravičnega miru.

Senat je potrdil tudi predlog zakona o sankcijah proti Iranu, prodaji premoženja Rusov, ki podpirajo vojno v Ukrajini, in prepoved družbenega medija TikTok, če v določenem času ne zamenja svojega kitajskega lastnika.

Vse štiri predloge je ločeno v soboto potrdil predstavniški dom kongresa, senat pa jih je združil v enoten sveženj. Zanj je glasovalo 79 senatorjev, proti pa jih je bilo 18, od tega 15 republikancev in trije demokrati.

Zakon sedaj čaka le še na podpis predsednika Joeja Bidna, ki je za pomoč zaprosil že v začetku leta, vendar jo je predsednik predstavniškega doma republikanec Mike Johnson dal na glasovanje šele po iranskem napadu na Izrael. Biden je takoj po senatnem glasovanju naznanil, da bo predlog podpisal takoj, ko ga dobi na mizo, kar bo predvidoma že danes.

Iz Ukrajine so že prišle zahvale za odobritev pomoči. "Hvala vodji večine Chucku Schumerju in vodji republikancev Mitchu McConnellu za njuno trdno vodstvo pri napredovanju tega predloga s podporo obeh strank in senatorjem obeh strank, ki so glasovali zanj," je po glasovanju sporočil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Po Bidnovih besedah bo ta zakon okrepil varnost ZDA in celotnega sveta, saj da bo prispeval k obrambi ameriških zaveznikov pred "teroristi kot so (palestinsko gibanje) Hamas in tirani kot (ruski predsednik Vladimir) Putin", poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je na družbenih omrežjih zapisal Zelenski, so ukrajinsko topništvo, zračna obramba in orožje dolgega dosega "ključna orodja za hitrejšo vzpostavitev pravičnega miru". Ukrajinska vojska se je v času, ko je čakala na odobritev nove ameriške pomoči, soočala s pomanjkanjem streliva, ravno ko so ruske sile krepile napade na fronti in na ukrajinsko infrastrukturo.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je na omrežju X prav tako izrazil hvaležnost ZDA, nov paket vojaške pomoči pa označil za močno sporočilo nasprotnikom Izraela. Od skupno 26 milijard dolarjev, kolikor jih ZDA namenjajo Izraelu, je devet milijard namenjeno za humanitarne namene v Gazi, ki je po 200 dneh izraelskih zračnih in kopenskih napadov v veliki meri uničena, ubitih je bilo več kot 34.000 Palestincev.

"Končno, končno, končno. Nocoj po več kot šestih mesecih trdega dela Amerika pošilja sporočilo svetu, da mu ne bo obrnila hrbta," Schumerjeve besede navaja televizija NBC.

Tudi McConnell je dejal, da je uspešno glasovanje pomemben dan za Ameriko, ki da je pokazala hrbet izolacionističnemu gibanju.

Zamudo je presenetljivo odkrito pripisal nekdanjemu televizijskemu voditelju na Fox News Tuckerju Carlsonu zaradi demonizacije Ukrajine in bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi mešanih stališč, navaja NBC.

Senat je pomoč potrdil že februarja, predlog o TikToku pa je dodal po glasovanju v predstavniškem domu. Ta grozi, da bo TikToku po devetih mesecih prepovedan dostop do ameriških trgovin z aplikacijami, če ga lastnik podjetje ByteDance v tem času ne proda.

Američane namreč skrbi, da bi lahko kitajska vlada prišla do podatkov o ameriških uporabnikih in jih zlorabila. TikTok trdi, da nima nič s kitajsko vlado, in napoveduje tožbo proti zakonu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .04. 2024 ob  13: 07
ma bravo ZDA in bravo vsi, ki podpirajo to svinjarijo z orožjem!!!
siviovcar |  24 .04. 2024 ob  10: 54

Vsa ta pomoč ne bo obrnila tendence Ruskega napredovanja, bo pa dodobra napolnila žepe Ameriškim orožarskim.
"psi vojne" so zadovoljni. Delnice so zrastle , denar se lepo pretaka, nedolžni ljudje pa bodo še naprej umirali..
Naj mi nekdo - res lepo prosim - kako si razlagajo besedo POMOČ, ko hočejo pomagati tudi Izraelu?