OLIMPIJSKE IGRE NAJ BI PRESTAVILI ZA NAJVEČ ENO LETO: Olimpijski ogenj bo potoval z avtom

Svet

Japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite bosta začela s pogovori o novem terminu olimpijskih iger v Tokiu, danes poroča časnik Sankei, ki se sklicuje na vire iz krogov blizu vlade. Kot poročajo agencije, naj bi bile igre prestavljene za največ eno leto. Že v ponedeljek je prestavitev potrdil tudi nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound. Vse bolj glasne napovedi o prestavitvi so začasno ustavile oziroma posegle tudi v potovanje enega izmed najbolj značilnih simbolov olimpijskega gibanja. Olimpijski ogenj, ki je iz antične Olimpije pripotoval na Japonsko, trenutno čaka odločitev o usodi letošnjih OI.

Japonski premier Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes.

Vsekakor gre za zahtevno nalogo. Tokio bo moral za nov termin zagotoviti dovolj sob za udeležence in spremljevalce iger ter navijače, termin pa bo moral Mednarodni olimpijski komite uskladiti tudi s koledarjem športnih tekmovanj 2021, ko so predvidena številna svetovna prvenstva, pa tudi prestavljeno evropsko nogometno prvenstvo v nogometu.

Bržkone bodo imele v športnem koledarju prednost prav olimpijske igre, a na različne sponzorske pogodbe in prodajo televizijskih pravic so vezane tudi številne druge zveze, ki jim grozi boleč udarec, saj se številne manjše ubadajo tako s finančnimi težavami kot tudi iskanjem gostiteljev tekmovanj.

Po drugi strani pa so nekatere zveze, med prvimi je bila atletska, v svoji zahtevi po prestavitvi iger že same ponudile, da bodo našle nove termine za izvedbo svojih tekmovanj.

Že v ponedeljek je prestavitev iger zaradi novega koronavirusa potrdil nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound, ki je za časnik USA Today dejal, da je prestavitev v Moku že dogovorjena. "Na osnovi informacij, ki jih je zbral Mok, bodo igre prestavljene. Natančne časovnice še niso določene, a igre se 24. julija ne bodo začele," je v ponedeljek za časnik povedal Pound.

Zdaj že 77-Kanadčan, nekdanji vodja Svetovne protidopinške agencije, ki je znan po jasnih izjavah, pravi, da bo Mok v kratkem sporočil, kako naprej. "Igre bomo prestavili, nato pa se bomo ukvarjali z vsemi posledicami, ki jih bo veliko," je še dejal.

Pri Moku pa teh izjav vsaj zaenkrat še niso potrdili in spomnili na zadnjo nedeljsko izjavo, kjer so obljubili, da se bodo o vsem dokončno odločili v roku štirih tednov. Mok je v izjavi izključil tudi možnost, da se igre odpovedo, vsi ostali scenariji pa so odprti.

Igre v Tokiu so predvidene med 24. julijem in 9. avgustom letos.

Organizacijski odbor Tokio 2020 se je že odločil, da olimpijske bakle ne bodo nosili nosači kot štafeto po japonskih deželah oziroma prefekturah, temveč bodo olimpijski ogenj, spravljen na varno v lanterni, vozili z avtomobilom, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP. V skladu s prvotnim programom naj bi olimpijski ogenj pot po Japonski začel v četrtek v Fukushimi.

Program se spreminja iz ure v uro, najprej so se odrekli množični prireditvi, s katero bi zaznamovali začetek poti olimpijskega ognja do Tokia, s spomladanskim festivalom, s katerimi bi simbolno zaznamovali tudi preporod z rušilnima potresom in tsunamijem ter jedrsko katastrofo zaznamovanega območja Fukushime.

Iz velikega festivala ne bo nič, saj so zaradi preprečevanja širjenja virusa odpovedane vse množične prireditve in je zbiranje ljudi zelo omejeno.

Začetek olimpijskega ognja bodo tako pospremili z majhno slovesnostjo, brez javnosti, plamenice, nosačev bakle v tej štafeti. Agencija Kyodo je tako že sporočila, da so prvotno poimenovanje poti ognja kot olimpijske štafete zamenjali z bolj ustreznim poimenovanjem "obiski olimpijskega ognja".

In to popotovanje bo očitno tudi eno časovno najdaljših potovanj olimpijskega ognja do prizorišča olimpijskih iger. Avstralski olimpijski komite je svojim športnikom že svetoval, naj se pripravijo na olimpijske igre leta 2021, ki bodo prihodnje leto v času poletja na severni polobli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija