ODZIV FLICEJA ŽIŽE NA OČITKE O KRŠITVI INTEGRITETE: Prijavo obravnava protikorupcijska komisija (VIDEO)

Izola

Je Felice Žiža res kršil zakon o integriteti? To namreč trdi Alan Medveš, ki je – kot smo že poročali –  nepreklicno odstopil z mesta podpredsednika in člana sveta zavoda italijanske OŠ Dante Alighieri v Izoli. Pridobili smo odziv obeh. Kaj pa o tem meni KPK?

"S konstituiranjem novega sveta samoupravne italijanske narodne skupnosti v Izoli in z izvolitvijo poslanca, poklicnega funkcionarja, na mesto podpredsednika tega sveta, je bil po moji oceni, in tudi kot pravi Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, storjen prekršek," je svojo odločitev pojasnil Medveš.

Ob tem je spomnil na podoben primer, povezan s poslancem madžarske narodne skupnosti. Slednjemu je po besedah Medveša KPK izrekla globo za prekršek, ker je bil podpredsednik samoupravne madžarske narodne skupnosti. Sledila je pritožba na upravno sodišče, ki je dalo prav poslancu madžarske narodne skupnosti. Medveš opozarja, da je višje sodišče v Mariboru odločilo, da je KPK v tem primeru razsodila pravilno. Sprožena je tudi presoja ustavnosti, a odločitev glede tega še ni sprejeta.

Medveš se pri tem sklicuje na 27. člen Zakona o integriteti: "V prvem odstavku je jasno, da poklicni funkcionar ne sme opravljati določenih dodatnih funkcij." Ob tem poudarja, da poslanca ne veže samo zakon o poslancih, temveč tudi ostali zakoni.

Žiža odločitve Medveša ni želel komentirati, glede očitkov o kršitvi integritete pa se sklicuje na drug zakon: "64. člen Ustave, kjer so opisane pravice obeh narodnih skupnosti govori, da imata italijanska in madžarska narodna skupnost pravico do ustanavljanja samoupravnih, poudarjam samoupravnih skupnosti."

In, da imajo samoupravne narodne skupnosti določene pravice, ki jih določene druge organizacije nimajo, je še dodal Žiža.

Obrnili smo se tudi na KPK in jih prosili za odziv, ali gre v omenjenem primeru res za kršitev integritete. Kot so nam pojasnili, se "ne morejo vnaprej opredeljevati, saj v zadevi opravljajo predhodni preizkus na podlagi prejete prijave". Dokler postopka ne zaključijo pa več informacij ne morejo posredovati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .12. 2022 ob  16: 32
Žiža se je v svojem življenju izkazal kot odličen zdravnik, kirurg, dolgoletni strokovni direktor Bolnice Izole in kot poslanec. Kdor ga res pozna ve, da je to mirna, sposobna in konstruktivna oseba. Medveš, ki pa za razliko od Žiže ni dosegel skoraj nič v življenju je pa ena navadna floča.
Silvana63 |  08 .12. 2022 ob  12: 57
Žiža je res en flice, kot ste napisali!
Ištrijan |  08 .12. 2022 ob  12: 03
12
Eeeee Žiža, si en lugaro! Ustava (drugi odstavek 64. člena) dejansko določa, da na območjih, kjer ti skupnosti živita, ustanovijo njuni pripadniki za uresničevanje svojih pravic svoje samoupravne skupnosti. Però! Ta člen Ustave določa še nekaj drugega, ki si očitno namenoma izspustil oz. nisi omenil! Četri odstavek 64. člena Ustave določa, da ZAKON ureja položaj in način uresničevanja pravic italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti na območjih, kjer živita, obveznosti samoupravnih lokalnih skupnosti za uresničevanje teh pravic, ter tiste pravice, ki jih pripadniki teh narodnih skupnosti uresničujejo tudi zunaj teh območij. Pravice obeh narodnih skupnosti ter njunih pripadnikov so zagotovljene ne glede na število pripadnikov teh skupnosti.

Torej! Nihče ne omejuje tvoje samostojnosti in samoupravnosti v ital. skupnosti. Preprosto, odstopi s funkcije poslanca in bodi v javnem zavodu, pa ne bo konflikta interesov. Zelo preprosto!
Istriano |  08 .12. 2022 ob  10: 32
Medveš je navaden rompiscatole in prav zato, ker sam neuspešen. Taki imajo vedno čas za težiti, uspešni ljudje nimajo časa za take neumnosti.
Bayliner |  08 .12. 2022 ob  10: 12
Če Medveš misli, da si bo na ta način dvignil "rejting", se hudo moti. Odzivi volivcev za njegovo imenovanje se kažejo že leta. Naj se on in stranka zamislita o (ne)uspehu ....