FELICE ŽIŽA KRŠIL ZAKON O INTEGRITETI IN PREPREČEVANJU KORUPCIJE? "Okrnjen je ugled funkcije poslanca italijanske narodnosti"

Izola

Z mesta podpredsednika in člana sveta zavoda OŠ Dante Alighieri je danes nepreklicno odstopil Alan Medveš. Razlog je izvolitev poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže za podpredsednika. "Poslanec je s soglasjem k imenovanju storil prekršek s področja integritete," je v sporočilu za javnost zapisal Medveš.

Alan Medveš

Za podpredsednika in člana sveta zavoda OŠ Dante Alighieri Izola je Alana Medveša imenoval svet Samoupravne italijanske skupnosti Izola, ki je soustanoviteljica zavoda, v mandatu 2018–2022. Sredi novembra so pri italijanski narodni skupnosti izvolili nov svet, za podpredsednika pa včeraj imenovali poslanca Feliceja Žižo. Medveš je prepričan, da je Žiža s tem, ko je podal soglasje k imenovanju, "storil prekršek s področja integritete".

27. člen Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije namreč določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oz. ne sme opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah.

Felice Žiža

"S tem je okrnjen ugled funkcije poslanca italijanske narodnosti in ugled sveta samoupravne narodne skupnosti, katerih interese bi moral zastopati v svetu zavoda OŠ Dante Alighieri Izola. Zaradi navedenega in v luči zasledovanja najvišjih standardov integritete sem sprejel odločitev, da v svetu zavoda ne morem zastopati interese soustanoviteljice, saj je njen ugled in integriteta pod vprašanjem," je v odstopni izjavi pojasnil Medveš, ob tem pa dodal, da upa, da ravnanje novega sveta samoupravne narodne skupnosti ne bo imelo negativnih posledic za šolo.

Odstopno izjavo so prejeli člani sveta zavoda OŠ Dante Alighieri, Občina Izola, svetnika italijanske narodne skupnosti Marko Gregorič in Agnes Babič ter svetniki sveta Samoupravne italijanske narodne skupnosti Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  06 .12. 2022 ob  17: 02
25
Alan Medeveš=luzer potrjujem kot je napisal Olgo Franco. Felice Žiža se je, pa dokazal kot odličen kirurg, dolgoletni strokovni direktor Bolnice izola in zdaj, ko je bil spet izvoljen za poslanca. Je miren, pameten in konstruktiven človek. Medveš ma kaj imaš sploh ti za pokazati v življenju?
Olgo Franco |  06 .12. 2022 ob  15: 24
20
Alan Medveš= luzer na kvadrat… odstopil je in s tem olajšal delovanje v samem svetu zavoda… ljudje ga ne marajo in so mu dali jasno vedet na volitvah, ko je celo Bolčič dobil več glasov od njega…