ODZIV DIJAKOV NA BRUTALEN NAPAD V KOPRU: "Gre za nesprejemljivo potezo, ki lahko ustvari povsem napačno predstavo o mladih"

Koper

Obalna dijaška skupnost se je odzvala na brutalen napad na brezdomca, ki se je pred časom zgodil v Kopru. Njihov zapis, ki smo ga prejeli v uredništvo in pod katerega je podpisana njihova predsednica Anamarija Gregorič, objavljamo v celoti.

"Kot predstavniki Obalne dijaške skupnosti bi želeli izraziti globoko žalost in skrb ob nedavnem dogodku, ki se je zgodil v našem okolju. 16-letni najstnik je, brez kakršnih koli zadržkov in popolnoma brez razloga, v javnosti pretepel brezdomca.

Obalna dijaška skupnost si želi varno in primerno okolje za dijake, mladostnike, starejše, za vse občane in občanke v občinah P.I.K.A. Zavzemamo se za enakost ne glede na spol in starost, takšen incident pa predstavlja kršenje osnovnih človekovih pravic, nasilje in nečloveškost. Nasilni incidenti nasprotujejo našim pogledom, stališčem in vrednotam, ki jih zastopamo. Gre za moralno povsem nesprejemljiv dogodek. 

Podobna kazniva dejanja, ki so posneta in kasneje objavljena, lahko nakazujejo na podporo takšnim grozljivim dogodkom, ki je zaskrbljujoča. Širjenje posnetka posledično povzroča tudi nevarno širjenje nestrpnosti. To nečloveško dejanje je nadvse zastrašujoče in nedopustno. Gre za kršenje človekovih  pravic in nesprejemljivo potezo, ki lahko marsikomu ustvari tudi povsem napačno predstavo o mladih; o šolah, ki jih obiskujemo in krajih, v katerih živimo. Takšno ravnanje povzroča tudi strah in tesnobo ter odraža pomanjkanje sočustvovanja v današnjem svetu.

Brez zadržkov in z veliko mero odgovornosti si želimo povedati, da je o nasilju in podobnih tematikah potrebno govoriti. Verjamemo, da mladi še vedno nimajo dovolj informacij o takšnih tematikah, zato jim je potrebno nameniti še dodatno pozornost. Potrebna so predavanja, ozaveščanje in izobraževanje o tem tematikah, ker bomo le tako lahko preprečili tovrstne incidente v prihodnje.

Verjamemo, da na mladih 'svet stoji' ter da je naša odgovornost, da sooblikujemo okolje, v katerem bomo sobivali skupaj z ostalimi generacijami. Celotna družba mora poudarjati in živeti vrednote, kot so solidarnost, razumevanje, empatija in dobronamernost. S tem ko skrbimo za osebe, ki so v težkem položaju zaradi nasilja, mislimo na vse, ki bodo lahko v takšnem položaju kadarkoli v prihodnje. Z izobraževanjem in ozaveščanjem lahko takšne incidente in ravnanja preprečimo. 

Nasilje je nesprejemljivo in povsem nedopustno v vseh oblikah. Kot skupnost zagovarjamo varno, spoštljivo in prijazno okolje za vse. Širimo dobro in bodimo prijazni drug z drugim. Verjamemo, da bomo z medsebojno in tudi medgeneracijsko pomočjo lahko oblikovali boljši svet za prihodnje generacije."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .11. 2023 ob  16: 30
bravo dijaški organizaciji, da se je oglasila
vseved |  24 .11. 2023 ob  16: 27
44
Zakaj niso obsodili nasilneža z imenom in priimkom?