OD INVAZIJE DO "REGATE": Tromblon objavil datum prihoda v Piranski zaliv, pomagal mu bo Roman Leljak?

Istra

Vukovarski veteran Petar Janjić z vzdevkom Tromblon je danes napovedal, da bo 3. februarja organiziral "regato za razum Piranski zaliv - Savudrijska vala". Danes je potekel petdnevni ultimat, ki ga je Janjić postavil hrvaškem premierju Andreju Plenkoviću za ureditev spora o meji s Slovenijo.

Janjić je v današnjem pismu hrvaškim medijem zapisal, da kot hrvaški veteran in državljan že dlje časa spremlja "nerazumsko in neodgovorno diplomatsko in meddržavno obnašanje hrvaške in slovenske vlade" ter je "sprožil akcijo, s katero želi pospešiti reševanje spora o meji med državama".

Glede na to, da se premier Plenković javno ni odzval na njegov ultimat, ki je potekel danes ob 16. uri, je Janjić predstavil progam regate, ki jo je napovedal za soboto, 3. februarja. Če bo slabo vreme, bo regato prestavil na nedeljo, 4. februarja.

Minuta molka na turističnih ladjah

Izrazil je pričakovanje, da bodo vsa zainteresirana združenja, skupine in posamezniki prišli organizirano z avtobusi v Umag, kjer bodo ob 10. uri vstopili na velike turistične ladje, ki jih namerava najeti. Ladijske vozovnice bodo prodajali po 50 kun (6,7 evra) na osebo.

Ladje bodo izplule do "danes mednarodno priznane morske meje med Hrvaško in Slovenijo". Sredi Piranskega zaliva bo vsako združenje spustilo v morje vence za vse umrle in pogrešane hrvaške vojake. Na plovilih bodo imeli minuto molka, nato pa se bodo oglasile ladijske sirene. Udeleženci bodo imeli hrvaške zastave ter zastave svojih mest in združenj, je napovedal.

Zainteresiranih naj bi bilo okoli 300 ljudi

Predvideva, da bodo v Piranskem zalivu približno eno uro in se nato vrnili v Umag, kjer bodo veteranska združenja iz Dalmacije organizirala kosilo. V Umagu naj bi postavili tudi oder, na katerem načrtujejo nagovore "uglednih znanstvenikov, zgodovinarjev, predstavnikov veteranskih združenj, hrvaških ribičev in predstavnikov civilnih društev iz hrvaške Istre". Hrvaški vladi naj bi takrat tudi poslali zahtevo, da nujno, pravično in v skladu z mednarodnimi zakoni reši meddržavni spor o meji v korist blaginje obeh držav in narodov.

Roman Leljak, foto: jutarnji.hr

Janjić je potrdil, da je za regato zainteresiranih več kot 300 oseb s Hrvaške, pričakuje pa tudi "odgovor svojih prijateljev intelektualcev iz Slovenije na čelu z Romanom Leljakom in Zveze veteranov vojne za Slovenijo".

Hrvaški veteran je še izpostavil, da gre za "mirno akcijo", a je tudi zagrozil slovenski policiji.

"Opozarjam slovensko policijo, naj nas ne ovira pri izražanju časti umrlim hrvaškim vojakom. S kršitvijo ozemeljske integritete republike Hrvaške in nedovoljenim vstopom v hrvaško morje ter napadom in provokacijo v tej organizirani akciji bodo odgovorni za vsa morebitne nezaželene in nenačrtovane dogodke," je še zapisal.

Janjić je prejšnji teden v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 izjavil, da njegovo akcijo "absolutno podpira" hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Slednja njegovih besed ni javno ne potrdila niti zanikala.

Deli novico:

Xxxx |  09 .01. 2018 ob  15: 55
A ta tromblon ne ve ,da v morje ne sme metati vencev? Naj se malo pozanima pri pogrebnem zavodu! Naj se gre raje pokloniti zrtvam v Vukovarju,od koder je spizdil.V Piranskem zalivu nismo imeli zrtev za njihov domovinski rat.
mimogrede |  09 .01. 2018 ob  13: 34
in mi si dovolimo, da se oglaša tipček, ki širi neverjetno propagando, da ne rečem kakšno!
Le naj nadaljuje s takim govoričenjem, nič mu ne bo uspelo, razen, če ni njegovo močno zaledje
v ZAGREBU.
...igra za otroke |  09 .01. 2018 ob  10: 41
kaj se bomo šli potapljanje ladjic? :)
Tifozi KP |  09 .01. 2018 ob  09: 18
Ha,ha..ta pa je za hece.
bruno |  09 .01. 2018 ob  09: 12
tale Tromblon je pa res pravi tromblon. Govori oz. piše, da je meja na morju že mednarodno priznana morski meji med HR in SLO po sredini Piranskega zaliva. Od kdaj in od kje njemu to? Igra na karte hrvaških vojnih veteranov, ki jih sploh ne zanima v čem je problem, ampak samo da kljubujejo njihovi vladi, ki jim ni urwedila statusa tako kot bi si oni to želeli, pri drugih pa itak nima podpore.
In kje je našel itelektualca Leljaka? Če je Leljak zanj intelektualec pol...... Leljak je še daleč od intelektualca, je pa hrvat in kot zgleda tudi ustaš predvsem pa ga v SLO poznamo kot agenta KOS-a, iz katerega je moral odit, kasneje pa kot goljufa in zapornika, v zadnjem času pa si dela renome na enostranskih in izkrivljenih, pomanjklivih in zavajujočih podatkih iz zgodovine oz. iz slovenskih arhivov.
predno |  09 .01. 2018 ob  07: 06
glumijo majmune, naj se vsaj malček podučijo, da ne bodo streljali kozlov.Na pomorskih kartah, ki jih je izdal HRVAŠKI (ne slovenski) kartografski zavod je točno opradeljeno, kje je Savudrijska vala (Uvala Savudrija) in kje Piranski zaliv. Pa naj pridejo do sredine Savudrijske uvale in tam delajo kar hočejo. Slovenska policija jih tam zagotovo ne bo motila
pimplc |  09 .01. 2018 ob  06: 26
niti da ne citam... povejte mi ali bo piranski zaliv. ali savudrijska uvala... kdo bo popustil... predlagam piranska uvala ali savudrijski zaliv. ali...
G |  09 .01. 2018 ob  05: 11
Če prav razumem oni bi naredili to "manifestacijo" in to bi paradirali točno na meji kjer oni mislijo da je,sepravi po sredini zaliva, in to z "100" plovili, tako da se še iz satelita vidi kje je meja med HR in SLO, in temu on pravi da je mirnovna regata, pa to je samo lepše zapakiran drek, jasno hoče postavit narod na meji, na meji katera hrvati mislijo da je prava. To je čista okupacija slovenskega teritorija...namenska!
Štrigon |  08 .01. 2018 ob  23: 56
Mejo na Črni kal!
Real |  08 .01. 2018 ob  22: 57
Vi ki komentirate leljaka nimate pojma.Roman leljak je Hrvaski nacionalist in dela v interesu Hrvaske.Bil je tudi gost na tv Bujica pri Bujancu.Skoda komentarja in naivnosti Slovencev.
Dojenček |  08 .01. 2018 ob  22: 31
Žan podaljšana roka joneza.... bo zaplul v zaliv .......
Zapret |  08 .01. 2018 ob  22: 24
Konfin!
1