OČITKI MARKOČIČU, DA BREZKOMPROMISNO PODPIRA POZIDAVO: Civilna iniciativa v zbiranje podpisov

Izola

Ali smo želeli župana, ki brezkompromisno podpira pozidavo 18 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč za gradnjo razkošnih vil nad Jagodjem in Malijo, gradnjo industrijskih objektov od Droge do obalne ceste, kjer že sedaj ob hali Union stoji skelet nedokončane investicije, se sprašujejo v civilni iniciativi Gibanje za Izolo. Minuli petek so se sestali z županom Danilom Markočičem, a kot ugotavljajo, ta nima nobenega posluha za njihove zahteve. Zato so se odločili iti v vnovično zbiranje podpisov. "Pomembno je, kakšno bo naše okolje za vse," so še zapisali v iniciativi.

V civilni iniciativi Gibanje za Izolo županu Markočiču še očitajo, da najboljša kmetijska zemljišča namenja 'investitorjem s polno malho', med katerimi zagotovo ne bo Izolanov in da v občinski poslovni načrt vnaša črne gradnje nekaterih 'priviligiranih posameznikov'. Odločili so se za novo zbiranje podpisov.

Kot dodajajo, ne verjamejo, da bodo investitorji poravnali obljubljeno nadomeščanje kmetijskih zemljišč na nemogočih terenih. Številka 18 hektarjev naj bi bila 'zgolj za medije', saj naj bi v študiji o nadomeščanju zemljišč bilo navedeno, da se z OPN načrtuje širitev stavbnih zemljišč na 54 hektarov kmetijskih zemljišč in da jih bo potrebno nadomestiti 34 hektarov.

V civilni iniciativi predstavnike izolske občine pozivajo, naj namesto nadomeščanja kmetijskih zemljišč, ki so slabše kvalitete, raje razširijo predvideno stanovanjsko in industrijsko gradnjo in z urejanjem kanalizacijskega omrežja razvijajo podeželje. Industrijske cone se povsod umikajo iz mesta: Kozina, Divača, Logatec. "Način izrabe slabših zemljišč za namene gradnje, je zahtevan tudi v smernicah kmetijskega ministrstva," poudarjajo v iniciativi. Kot ugotavljajo, je OPN brez temeljev, saj je demografska slika negativna, ker nataliteta narašča večinoma zaradi priseljevanja.

V Izoli naj bi bilo veliko zemljišč 'zataušanih', saj bi se morala občina z denarjem od prodaje po visokih cenah bleščati, a glede na degradirana območja temu ni tako, menijo v iniciativi. Kot so ugotovili, se kmetijsko ministrstvo še ni dokončno opredelilo glede nadomeščanja zemljišč. "Ker tudi 300 podpisov občanov  ni dovolj, da bi se dogovarjali o pametnih odločitvah v našem mestu, bo torej Gibanje za Izolo organiziralo podpisovanje izjave, ali smo za pozidavo ali proti, in kaj je prioriteta razvoja tega mesta," napovedujejo v iniciativi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  03 .10. 2019 ob  09: 57
Omenjena iniciativa "Gibanje za Izolo" naj povpraša občinske može in veljake, zakaj ugodijo vsaki še tako mali kaprici na novo priseljenim tujcem (Rusi) in priseljenim iz Kosova, kateri ne eni ne drugi ne znajo slovenskega jezika, bi pa očitno zaradi viška denarja želeli po svojih merah upravljati z lokalno skupnostjo.