Obnova Bevkovega trga glavna tarča očitkov

Goriška

Nova ureditev mestnega centra v Novi Gorici se še pred svojim začetkom sooča s hudimi kritikami. Za obnovo središča mesta naj bi namreč MO Nova Gorica namenila skoraj 3,5 milijona evrov.

Milijon sredstev za obnovo so novogoriške oblasti dobile z EU, 600.000 evrov pa bo prispeval Euroinvest. Obnova centra naj bi bila po besedah župana Mateja Arčona nujna, predvsem zaradi dotrajane infrastrukture.

V občinski upravi poudarjajo, da ne gre le za lepšanje videza Nove Gorice, temveč tudi za urejanje dotrajane infrastrukture pod zemljo.

Primorske novice pišejo, da bo MO Nova Gorica na novo uredila 9000 kvadratnih metrov površin med Erjavčevo, Kidričevo, Delpinovo oziroma Ulico Gradnikove brigade in območje Bevkovega trga. Ureditev naj bi obsegala tlakovanje parterja, postavitev novih klopi, luči in podobno. Na celotnem območju naj bi se obnovil dotrajani vodovod, toplovod in kanalizacija, pa tudi električni, telekomunikacijski in drugi vodi.

“Lahko bi se sicer odločili samo za prvi del, to je urejanje zunanje podobe središča mesta, vendar bi morali, ko bi se odločili za zamenjavo podzemne infrastrukture ali pa bi prišlo do okvare zaradi njene dotrajanosti, ponovno razkopati vrhnji sloj. Če se odpovemo urejanju zunanje podobe, nam propade tudi 1.066.571 evrov sredstev EU,” so med drugim za PN povedali iz uprave novogoriške občine.

Naložba mandata

Po informacijah, ki jih imajo Primorske novice, naj bi se na razpis za prenovo trga prijavilo zgolj eno podjetje, in sicer Kolektor Koling s podizvajalcem Euroinvest gradnje. Slednje ima iste lastnike kot Euroinvest.

Urejanje Bevkovega trga je sicer daleč največja naložba, ki jo namerava v svojem mandatu izpeljati novogoriški župan. Že pred začetkom del pa se v javnosti pojavljajo očitki, ali je v vsesplošni krizi tako draga obnova zares potrebna in ali ne bi  raje oblasti s temi sredstvi poskrbele za pomembnejše stvari, kot je zagotovitev novih delovnih mest.

Arčon vztraja, da je k obnovi treba pristopiti predvsem iz razloga dotrajanosti podzemne komunalne infrastrukture. Po njegovem mnenju je tudi gospodarno, da se istočasno uredi še zunanja ureditev. “Urejeni center mesta pomeni tudi boljše pogoje za trgovske in gostinske storitve ter je privlačnejši tudi s stališča obiskovalcev, kar posledično prinaša dodatne prihodke in prispeva tudi k ohranitvi delovnih mest,” je še za PN povedal Arčon.

Deli novico: